تهران- ایرنا- چهارم خرداد سالروز مقاومت و پایداری مردم دزفول در برابر موشک باران عراق در جنگ تحمیلی است که موجب شد این مناسبت به عنوان روز ملی مقاومت و پایداری در تقویم رسمی کشور ثبت و دزفول به عنوان پایتخت مقاومت ایران نامگذاری شود.

بنیاد چهارم خرداد هر ساله در خصوص گرامیداشت روز مقاومت و پایداری که در تقویم جمهوری اسلامی ایران طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی روز دزفول ثبت شده است، مراسمی باشکوه در سراسر کشور برگزار می کند. علت این نامگذاری مقاومت مردم این شهر در برابر موشک باران رژیم بعثی عراق در طول جنگ تحمیلی بوده است. این شهر در دوران جنگ، بارها مورد هجوم و موشک‌باران رژیم عراق بود تا آنجا که آن را با نام شهر موشک‌ها یاد کرده‌اند.

دزفول؛ بلد الصواریخ یا شهر موشک‌ها

مردم شهید پرور دزفول در مدت هشت سال دفاع مقدس با وجود اصابت موشک بر شهر، همزمان بخش های تخریب شده را بازسازی می کردند و اراده رژیم بعثی در خالی کردن شهر و درهم کوبیدن آن را به یکی از آرزوهای دست نیافتنی متجاوزان مبدل کردند. در این مدت باوجود موج تبلیغی و تهدیدات گسترده رژیم بعث عراق و بلندگوهای شبانه روزی حامیان آنان، اهالی دزفول هرگز تسلیم ‌نشدند.

همچنین در آغاز جنگ تحمیلی، دزفول بیش از ۲۰۰ بار موشک‌باران و ۲۰ هزار بار گلوله‌باران شد. مردم دزفول با وجود موشک‌باران شدید همچنان مقاومت می‌کردند و نماز جمعه دزفول هر هفته با حضور مردم و رزمندگان اقامه می‌شد.

شهرستان دزفول در این دوران، هفت هزار کشته، زخمی و مفقودالاثر داشت که از این تعداد، ۲ هزار و ۶۰۰ تن شهدای جنگ بودند.

دشمن بعثی ۲ لشکر از ۶ لشکری که برای حمله به خاک میهنمان آماده کرده بود، مامور فتح دزفول کرد تا خوزستان را دور بزند و در نهایت این استان را به تصرف خود درآورد و اگر مقاومت مردم دزفول نبود، خوزستان سقوط می کرد، عملیات فتح المبین وجود نداشت و مقدمه آزاد سازی خرمشهر فراهم نمی شد.

  بلد الصواریخ یا شهر موشک‌ها عنوانی بود که عراقی‌ها در طول جنگ تحمیلی به شهر مقاوم و شهید پرور دزفول داده بودند. این شهر که مظهر مقاومت مردم در مقابل حملات موشکی عراق نام گرفت در ۱۳۶۵ خورشیدی از طرف جمهوری اسلامی ایران با نظر سنجی از مردم ایران به عنوان شهر نمونه معرفی و لوح زرین آن توسط دولت در یکی از میادین آن نصب شد.

برنامه‌های گرامیداشت چهارم خرداد در دزفول

در این راستا نیز هرساله برنامه‌های مختلفی به این مناسبت در دزفول برگزار می‌شود. غبارروبی و عطرافشانی مزار شهدای موشکی این شهر، برگزاری یادواره شهدای مقاومت و پایداری دزفول، ‌برگزاری صبحگاه مشترک نیروهای نظامی و انتظامی، تشکیل حلقه اتحاد و شادی کودکان در میدان امام خمینی، دوچرخه‌سواری و رژه موتورسواران بسیج از برنامه‌های گرامیداشت چهارم خرداد در دزفول است.

علاوه بر این و به همین مناسبت برنامه‌های دیگری نیز در نقاط مختلف این شهر برگزار می‌شود که برگزاری همایش بانوان، پدران آسمانی و برنامه‌های مختلف دیگر در مساجد و پایگاه‌های بسیج این شهر از جمله آن‌ها هستند.

دزفول از منظر بزرگان نظام و انقلاب

امام خمینی(ره) در روزهای موشک‌باران این شهر و همزمان با مقاومت مردم تأکید کرد: شما دزفولی‌ها امتحان دادید و از این امتحان خوب بیرون آمدید. دزفولی‌ها دین خود را به اسلام ادا کردند.

هاشمی رفسنجانی: دزفول دژمقاومت در دوران دفاع مقدس بود.

آیت الله خامنه ای: مردم شهر دزفول یکی از بهترین امتحان های دوران انقلاب و جنگ تحمیلی را در تاریخ به یادگار گذاشتند و قهرمانی ماندگاری را به ثبت رساندند و این اثر شگفت‌آور نتیجه رسوخ و نفوذ ایمان انقلابی تا اعماق روح و جان این مردم است. اینکه مرحوم قاضی در دزفول ماند و موجب شد که مردم در دزفول بمانند و با این همه موشکی که به دزفول زدند، دزفول تخلیه نشود، راز آن اینجا است، چون اگر دزفول از سکنه خالی می شد، گرفتن آن آسان بود.

دزفول از نگاه شاهدان عینی

مهدی صبوری زاده از رزمندگان دوران جنگ تحمیلی در باره حضور خودش در دزفول در دوران دفاع مقدس می گوید: ۱۳ نفر بچه‌های یک محل بودیم که با هم به جبهه اعزام شدیم و به دزفول رفتیم. آنجا مخابراتی در دسترس نبود تا خبر سلامتی‌مان را به خانواده بدهیم. یکی از مغازه‌ها در دزفول تلفن داشت. از او اجازه خواستیم به تهران زنگ بزنیم. گفتیم که هزینه تماس را هم پرداخت می‌کنیم. تماس طولانی شد اما آن پیرمرد هزینه‌ای از ما نگرفت و گفت محال است که من از رزمندگان پول بگیرم. از ما خواست که هر زمان به استحمام و تلفن نیاز داشتیم به او مراجعه کنیم.

مدتی من و سعید از آن‌ها جدا شدیم؛ اما پس از عملیات والفجر یک، مجددا دور هم جمع شدیم. مخابرات شهر شلوغ بود؛ به همین خاطر به نزد آن پیرمرد رفتیم تا با خانواده‌هایمان تماس بگیریم. وقتی وارد حجره شدیم به گرمی از ما استقبال کرد و گفت «دو نفر از شما کم شده». گفتیم در عملیات شهید شدند. مثل پدری که فرزندش را از دست داده، شروع به گریه کرد.

دزفول مردمان شریفی دارد که قابل قیاس با هیچ کجای دنیا نیست. بیشترین موشک‌های رژیم بعث به دزفول اصابت کرد. دزفولی‌ها مردم مقاومی بودند. اینکه می‌گویند «دزفول شهر مقاومت» بی دلیل نیست.

امیر سیدرضا آشنا جانشین ارشد ارتش جمهوری اسلامی ایران  در جنوب غرب کشور در گفت و گو با ایرنا با اشاره به نقش بی نظیر پایگاه چهارم شکاری وحدتی دزفول در هشت سال دفاع مقدس می گوید: «پایگاه چهارم شکاری دزفول در دوران دفاع مقدس مهمترین نقش را در بین پایگاه های نیروی هوایی ارتش ایفا کرده است. نقش پایگاه چهارم شکاری دزفول در تغییر معادلات صحنه نبرد به نفع نیروهای اسلام در دوران دفاع مقدس محوری و تعیین کننده بود. زیرا اگر مقاومت، رشادت و ایستادگی این پایگاه در دوران دفاع مقدس به ویژه ماه های ابتدایی جنگ تحمیلی نبود، سرنوشت جنگ به گونه ای دیگر رقم می خورد. امیر آشنا با یادآوری حضور فعال پایگاه چهارم شکاری در عملیات های مهم دوران دفاع مقدس اظهار کرد: پایگاه چهارم شکاری دزفول در عملیات های بزرگی چون کمان ۹۹ و تمامی عملیات های رزمندگان در دوران دفاع مقدس حضور مؤثر و بی نظیری داشته است.»

وی با تاکید بر ضرورت انتقال تجارب ارزشمند فرماندهان، خلبانان و پرسنل پایگاه چهارم شکاری دزفول به نسل های آینده و نیروهای رزمی جوان کشور گفت: پایگاه چهارم شکاری دزفول پس از پایان جنگ تحمیلی به یکی از پایگاه های آموزشی نیروی هوایی ارتش تبدیل شده که تجارب ارزشمند فرماندهان این پایگاه در حال انتقال و آموزش به ۲ گردان آموزشی این پایگاه است. باید گفت پایگاه چهارم شکاری دزفول به عنوان پایگاه مقدم هوایی در طول هشت سال دفاع مقدس مقاومت جانانه ای داشته و خلبانان دلیر این پایگاه نیز رشادت غیرقابل توصیفی در دفاع از حریم هوایی و زمینی میهن اسلامی از خود نشان دادند. این پایگاه که در هشت سال دفاع مقدس به عنوان پایگاه مقاومت شناخته شد در دوران دفاع مقدس ۵۰ خلبان شهید تقدیم دفاع از اسلام و میهن کرد. این پایگاه همچنین ۴۵۰ شهید، جانباز و آزاده تقدیم کرده است.