دکتر ابراهیم قادری روز سهشنبه در گفت و گوی خبری اظهار داشت: مصرف دخانیات عامل تشدید بیماریهای دیگری است که منجر به بروز نشانه های حاد بیماری کرونا میشود و یکی از مشکلات عمده بهداشت در زمان حاضر گسترش استعمال دخانیات در جامعه است.
وی با بیان اینکه دخانیات یکی از شایع ترین علل مرگ و میر در جهان شناخته شده است افزود: مصرف این مواد عامل ۲۵ بیماری کشنده از جمله سرطانها و بیماریهای قلبی و عروقی است که انتظار میرود در سالهای آینده بزرگترین و بیشترین عامل مرگ و میر و کاهش طول عمر باشد .
قادری گفت: در بیشتر بیماریهای واگیردار دستگاه تنفسی، باید نگران افراد سیگاری بود چون احتمال بیمار شدن آنها بیشتر است و سیستم ایمنی ضعیف تری دارند.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: هنوز کاملاً اثبات نشده که استعمال سیگار، افراد را در برابر ویروس کرونا آسیب پذیرتر می کند یا خیر، ولی به تبع استعمال آن توانایی بدن در مبارزه با بیماریهای واگیردار کاهش یافته و ریسک تشدید بیماری و بروز نشانههای ذاتالریه یا پنومونی را افزایش میدهد.
قادری با بیان اینکه دخانیات عامل تشدید بیماریهای دیگری است که منجر به بروز نشانه های حاد بیماری کرونا میشود و گفت: استعمال دخانیات با بیماریهای مزمن ریه و قلب مرتبط است که این بیماری ها نیز خود با تشدید شدن ویروس کرونا در ارتباط هستند.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: در صورت ادامه روند رو به بالای مصرف دخانیات در جهان طی ۲۰ سال آینده سالیانه ۱۰ میلیون مرگ ناشی از بیماری های مرتبط با استعمال دخانیات بروز مینماید که بیش از ۷۰ درصد این مرگها در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران اتفاق میافتد .
قادری یادآور شد: طی سالهای اخیر مصرف انواع مختلف مواد دخانی مانند قلیان به طور گسترده در جامعه شایع شده است که نقش خاصی را در ورود جوانان و نوجوانان در عرصه استعمال دخانیات ایفا میکند که باید این گروه از افراد جامعه با مصرف نکردن مواد با توجه به زیانهایی که در آینده گریبانگیر آنها خواهند شد بکوشند و از مصرف آنها اجتناب کنند .
وی به بروز بیماریها و مرگ و میر ناشی از مصرف دخانیات و استنشاق تحمیلی دود آن از جمله سرطانها، بیماریهای قلبی و عروقی و حساسیتها اشاره کرد و گفت: در این زمینه سالیانه چهار میلیون نفر جان خود را در دنیا از دست میدهند و اگر روند استعمال به این گونه ادامه یابد ۵۰۰ میلیون نفر از جمعیت فعلی دنیا در نهایت به علت مصرف دخانیات خواهند مرد که نیمی از اینها را کودکان و نوجوانان تشکیل میدهند .
قادری با اشاره به زیان های اقتصادی ناشی از مصرف دخانیات افزود: برای مصرف داخلی در ایران ۵۰ میلیارد نخ سیگار به طور متوسط، سالانه یک هزار میلیارد تومان صرف خرید و دود شدن این محصول و میلیاردها تومان صرف بیماری های مرتبط با آن میشود .
وی در خصوص زیانهای اجتماعی ناشی از مصرف دخانیات تاکید کرد: مصرف سیگار نوعی اعتیاد است ولی این مساله به مرور در جامعه جا افتاده و قابل قبولترین عمل خلاف عرف محسوب میشود و عادت به مصرف سیگار زمینه ساز بروز اعتیاد به مواد مخدر، الکل، فقر و بزهکاری بهویژه در جوانان و نوجوانان میشود .
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان بابیان اینکه استعمال هر نخ سیگار باعث کوتاه شدن هفت روز از عمر انسان میشود، افزود: اثرات تحمیلی دود سیگار نیز کمتراز عوارض ناشی از استعمال آن نیست .
قادری با بیان اینکه دخانیات شایع ترین عامل قابل پیشگیری مرگ و میر در جهان است، اضافه کرد: در ترکیب دود سیگار چهار هزار نوع ماده شیمیایی و سم وجود دارد که استنشاق آن موجبات خطر مصرفکنندگان و اطرافیان را فراهم میکند .
وی اظهار کرد: ۲۵ نوع بیماری خطرناک از جمله سرطانها و بیماریهای قلب و عروق، ریه، کبد،گوارش و نازایی مرتبط با استعمال دخانیات است.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پز شکی کردستان گفت: بروز ۵۰ هزار مرگ در ایران و یا در هر هشت ثانیه یک مرگ در جهان ناشی از مصرف دخانیات است.
قادری گفت: نوجوانان و جوانانی که مبادرت به استعمال دخانیات میکنند احتمال ابتلای آنها به سرطان ریه چندین برابر بیشتر از افراد غیرسیگاری است و ۲۰ تا ۲۵ سال زودتر از همسالان خود میمیرند .
وی با اشاره به اینکه استعمال دخانیات باعث افزایش ضربان قلب، افزایش فشارخون و خطر ابتلا به بیماری های فشار خون بالا و گرفتگی عروق و در نهایت حمله قلبی و سکته میشود افزود:استعمال دخانیات در درازمدت باعث تأثیرگذاری بر روی پوست شده و آن را خشک و شکننده کرده و باعث تغییر رنگ به قهوهای متمایل به زرد میشود.