مرتضی مرتضوی کاخکی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: سیاستهای کنونی کمتر در جهت حمایت از اقشار محروم بوده است و اگر در دوره پساکرونا به طبقات محروم و توزیع درآمد توجه نشود، چالشهای جدی در حوزه سیاسی، اجتماعی و امنیتی در جامعه بروز خواهد کرد.
وی ادامه داد: توصیه میشود در سیاستگذاری های اقتصادی توده مردم در نظر گرفته شود به عنوان نمونه در زمینه حمل و نقل عمومی به این مساله توجه نشد بطوریکه در دوران شیوع کرونا حمل و نقل عمومی در مشهد محدود شد و افرادی بیشترین آسیب را از این محدودیت دیدند که از داشتن وسایل نقلیه شخصی محروم بودند، از طرف دیگر تقاضا برای استفاده از وسایل نقلیه شخصی نیز افزایش یافت.
مدیر گروه اقتصاد دانشگاه امام رضا (ع) گفت: باید سرعت ارائه خدمات برای جبران فاصله گذاریها در حمل و نقل عمومی بیشتر شود، توزیع رایگان ماسک در این ناوگان انجام گیرد و ضدعفونی پس از طی هر مسیر صورت گیرد و هزینه اجرای این سیاستها نیز نباید از جیب مردم پرداخت شود.
وی افزود: برخی سیاستهای یک جانبه در شرایط کنونی به جای اینکه هزینهها را برای مردم کاهش دهد با هدف کاهش هزینه برای دولت بوده است، اگر این رویکرد عوض شود موفقیت بیشتری در مبارزه با کرونا خواهیم داشت.
مرتضوی همچنین تاثیر عمده کرونا بر اقتصاد محلی و ملی را مربوط به چرخه عرضه و تقاضای کالا و خدمات دانست و ادامه داد: این ویروس هم بر عرضه و هم بر تقاضا تاثیر گذاشته است، از آنجایی که در تولید نیاز به سرمایه و فناوری داریم و در شرایط کنونی تامین برخی سرمایه های خارجی با مشکل مواجه شده، زنجیره عرضه دچار مشکل شده است، یعنی تامین نهادههای اولیه و همچنین فناوری های مورد نیاز تولید با مشکل مواجه شده که علت آن نیز رکود در اقتصاد جهانی است بطوریکه حجم تبادلات اقتصادی بین کشورهای مختلف به شدت کاهش یافته و تامین نهاده های اولیه و واسط و کالاهای سرمایهای دچار مشکل شده است.
وی به متاثر شدن نیروی کار در دوران شیوع کرونا اشاره کرد و گفت: بسیاری از مشاغل در سطوح ملی و استانی با مشکل مواجه شده و اکنون شاهد بیکاری گسترده در میان جوامع هستیم که مثال مشهود آن در استان خراسان رضوی مربوط به بخشهای مرتبط با زیارت است.
این استاد دانشگاه افزود: زیارت حرم مطهر حضرت علی بن موسی الرضا (ع) در ایام مختلف به ویژه عید نوروز موجب رونق اقتصاد استان میشود اما به خاطر تعطیلی زنجیره فعالیتهای مرتبط با زیارت در دوران شیوع کرونا، امکان عرضه خدمات در این بخش فراهم نبوده و از ظرفیتها و توان ارزی خود در این زمینه استفاده نکردیم.
وی ادامه داد: به دلایل قانونی یا به دلایل دیگر بسیاری از ناوگان حمل و نقل مسافر و هتلهای استان با ممنوعیت فعالیت مواجه شدند و همچنین خدمات دهی سالنهای غذاخوری و موسسات گردشگری متوقف شد و اکنون شاهد رکود بسیار جدی در اقتصاد استان خراسان رضوی هستیم.
بر اساس آخرین آمار رسمی تا ظهر امروز (نهم خرداد) ۱۴۶ هزار و ۶۶۸ نفر در ایران به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۵۰ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به هفت هزار و ۶۷۷ نفر رسیده است.
بر اساس این گزارشها تاکنون ۱۱۴ هزار و ۹۳۱ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در کشور بهبود یافته و از بیمارستان مرخص شدهاند.