شیراز -ایرنا- بر اساس ارزیابی‌ها و پیش بینی‌های انجام شده قرار است با ساخت سد نرگسی در شهرستان کازرون سالانه ۱۰ میلیون متر مکعب حقابه به دریاچه پریشان برسد تا پایانی بر پریشانی این تالاب باشد ، اما این موضوع همچنان در چنبره اما و اگرها درگیر است ، اما و اگرهایی که به تامین اعتبار برای ساخت سد ، و تایید غلظت و ناخالصی‌های آب مربوط است.

سد نرگسی بر روی رودخانه جره در استان فارس در جنوب شرق شهرستان کازرون از سال ۸۹ تاکنون در حال ساخت است. به گفته مسوولان شرکت آب منطقه ای استان فارس این سد اکنون  ۶۲ درصد پیشرفت فیزیکی  دارد و  با صرف ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار تا کنون ساخته شده است. 

 این سد، در بخش جره و بالاده فارس در ۱۰ کیلومتری شرق شهر بالاده و ۵۵ کیلومتری جنوب شرق کازرون و ۵۵ کیلومتری جنوب غرب شیراز واقع شده‌است. برای تکمیل و بهره برداری از این سد ۲۰۰میلیارد تومان اعتبار دیگر مورد نیاز است ، حجم  ذخیره آب این سد  ۱۱۳ میلیون مترمکعب است و با احداث آن ۱۰ میلیون متر مکعب حقابه دریاچه پریشان رها می‌شود.

گذشت بیش از ۱۰ سال از آغاز احداث سد نرگسی تاکنون این پروژه را به یکی از طرح‌های عمرانی طولانی مدت تبدیل کرده است.

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان فارس روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در مورد ارزیابی اثرات زیست محیطی سد نرگسی گفت: این ارزیابی ها به سازمان حفاظت محیط زیست ارایه شده ولی با توجه به بحث مدلسازی EC آب رودخانه هنوز به تایید نهایی نرسیده است . 

حمید ظهرابی با بیان اینکه حقابه دریاچه پریشان  ۱۰ میلیون متر مکعب در سال پیش بینی شده  و قرار شده که با خط لوله به دریاچه منتقل شود افزود: برای ارزیابی اثرات زیست محیطی این انتقال آب مطالعه ای با دانشگاه تهران در حال انجام است تا همه جوانب امر مورد توجه قرار گیرد .

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان فارس اضافه کرد: به هر حال از آنجاییکه ممکن است نتیجه این مطالعه به عدم  تایید انتقال آب  از سد نرگسی به تالاب منجر شود بایستی برنامه جایگزینی این آب با آب مصرفی بخش کشاورزی در دستور کار قرار گیرد تا با کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی و افزایش سطح آب زیر زمینی شاهد احیای تدریجی این تالاب باشیم .

وی اضافه کرد: دیگر حقابه ای که از سد نرگسی در حوزه محیط زیست پیش بینی شده جریان آب محیط زیستی رودخانه با هدف تضمین حیات در پایین دست سد نرگسی است که بایستی با انجام مطالعات مربوطه عدد واقعی آن  با روش علمی تعیین شود.

در سالهای گذشته به علت برداشتهای بی رویه برای توسعه بخش کشاورزی در حاشیه دریاچه پریشان ، این دریاچه را در معرض نابودی کامل قرار داده است ، در ۲ سال گذشته هم که بارندگی نسبتا مناسبی در استان فارس تالاب ها و دریاچه ها را بین ۳۰ تا ۵۰ درصد آبگیری کرد ، آبی زیر پوست پریشان ندوید و این دریاچه همچنان سوت و کور و بی رونق است.

در این شرایط هر چقدر هم که بارندگی باشد و آب بیاید باید صرف تامین آب سفره های اطراف دریاچه شود ، در سال‌هایی نه چندان دور چشمه هایی کف این تالاب‌ها بود که اکنون همه خشکیده شده است.

 بر اساس مطالعات انجام شده  در حال حاضر سفره آب اطراف پریشان  ۴ متر پایین تر از سطح دریاچه است ، بنا بر این باید در شرایطی قرار گیریم که آنکه آنقدر آب بیاید که کسری سفره جبران شود ، برای احیای پریشان  چاره ای نیست مگر اینکه آب وارد حوضه شود و در مصرف کشاورزی هم تجدید نظر گردد.

کشت چند باره و چند کشت متنوع در یک سال  که بین سه تا چهار کشت محصول در یک سال انجام می‌شود عاملی برای برداشت بی رویه آب از سفره های اطراف این دریاچه است ، همین کشاورزی بی ضابطه برداشت آب را بسیار بی رویه کرده است ، نتیجه این روند خشک شدن تالاب پریشان است .