به گزارش روز جمعه پایگاه اطلاعرسانی شرکت تولید، توزیع و انتقال نیروی برق ایران (توانیر)، ساعت اوج مصرف بحرانی از ۱۳ تا ۱۷ هر روز است. البته در تابستان از یک ساعت بعد از غروب تا ۱۰ شب هم ساعت پرباری به حساب میآید. در این ساعات قیمت برق بیشتر است. گران بودن هرچیز در ساعت اوج مصرف، مختص برق هم به تنهایی نیست. بسیاری از خدمات دیگر مثل مترو و طرح ترافیک و غیره هم در ساعت اوج گرانتر است.
اما در کنار گرانتر بودن قیمت برق در ساعت اوج در بسیاری از ساعتهای دیگر قیمت برق حتی از تعرفه مصوب عادی هم ارزانتر است. این پاداشی است برای افرادی که در زندگی خود همه چیز را با برنامهریزی انجام میدهند و با هوشمندی تمام کالا یا خدمتی را نه تنها گرانتر نمیخرند بلکه حتی بسیار کمتر از مبلغ واقعی آن نیز پرداخت میکنند.
یک مثال ساده را با هم مرور کنیم. ماشین ظرفشویی وسیلهای است که در زندگی بسیاری از مردم در سالهای اخیر وارد شده است. یک راهکار این است که پس از صرف ناهار نیمروز، ظرفها را در ماشین بگذاریم و آن را روشن کنیم. طبیعی است این ساعت از ۱۴ تا ۱۷ خواهد بود که قیمت برق در بالاترین حد ممکن است. اگر فرض کنیم ماشین ظرفشویی یک ساعت روشن باشد با توجه به مصرف آن، حدود ۲ کیلووات ساعت برق مصرف میکند که قیمت برق در این ساعت ۲.۵ برابر قیمت عادی است و به صرفه نیست.
اما اگر ظرفهای کثیف مابقی روز را هم در ماشین ظرفشویی تجمیع کرده و در ساعت ۱۱شب قبل از خواب، ماشین ظرفشویی را روشن کنیم ظرفها با یک چهارم قیمت واقعی برق شسته میشود. یعنی با زمانبندی ساده نه تنها ۲.۵ برابر قیمت برق را نپرداختهایم، بلکه قیمت برق مصرفی ماشین ظرفشویی را به یک چهارم کاهش دادیم و تکرار این کار طی دوره قبض، عدد قابل توجهی میشود که پیشنهادی است که نمیشود به سادگی از آن گذشت.
براساس این گزارش، به نظر میرسد مادران که در خانه مسوولیت مدیریت خانه را برعهده دارند، میتوانند چک لیستی از وسایل برقی را که میتوانند در ساعت کم باری با تعرفه یک چهارم از آن استفاده کنند را تهیه کنند و در محل دید همه اعضاء خانواده برروی یخچال قرار دهند و به مرور همه تلاش کنند استفاده از این دستگاهها را به ساعاتی که شرکت توانیر به عنوان پاداش خوش مصرفی، قیمت را بسیار ارزان کرده و در عمل ۷۵ درصد تخفیف داده است موکول کنند. با این کار به سادگی قیمت برق در اقتصاد خانواده مدیریت میشود و همه اعضاء از این مزیت بهرهمند شود.
اتوکشیدن: با یک برنامهریزی ساده لباسها را آخر شب اتو کنید. اگر فرزند کوچک هم در خانه دارید، دیگر نگران نیستید که به اتوی داغ نزدیک شود. قیمت برق هم که در آن ساعت بسیار ناچیز است و با یک چهارم قیمت واقعی، اتوکشی مقرون به صرفهای خواهید داشت.
لباسشویی: مثل ظرفشویی، ماشین لباسشویی هم به احتمال اتوماتیک است. خودش در ساعت ارزانی لباسها را میشوید و خاموش میشود. قیمت برق در ۱۰شب به بعد تا صبح فردا به نرخ امسال هر کیلووات حدود ۶۰ تومان ناقابل است. از صبح تا ساعت ۱۳ هم قیمت مناسب دارد. پس برنامهریزی کنید لباسشویی را در ساعت ارزانی قیمت برق روشن کنید. روزهای تعطیل هم مناسب است.
دستگاههای شارژی: مثل شارژ لب تاپ، چراغ شارژی، جارو شارژی، لامپ شارژی و هر باتری شارژ شونده را در آخر شب قبل از خواب به شارژ بزنید که ارزان شارژ شود و در ساعت اوج مصرف بدون پرداخت هزینه از شارژ انجام شده بهره مند شوید.
جارو برقی: اگر میشود جاروبرقی را هم در آخر شب روشن کنید که قیمت آن ناچیز است. اگر صدای آن در آخر شب دیگران را اذیت میکند در ساعات اولیه صبح این کار را انجام دهید. قیمت در صبح، یک چهارم نیست اما ۲.۵ برابر هم نیست. در صورت امکان برنامهریزی کنید از آب میوهگیری، مخلوط کن، سرخ کن، چرخ گوشت و غیره در ساعات ارزانی برق، کار بکشید و آنچه که با آن درست کردهاید را در زمان مناسب استفاده کنید. در عوض پول زیادی بابت برق مصرفی آن نپرداختهاید.
چشمان خود را تا جایی که می شود به نور طبیعی روز و استفاده از خورشید عادت دهید که در ساعات اوج مصرف مجبور به روشن کردن لامپ نباشید. خانواده را ترغیب کنید که پردهها را کنار بزنند و به شکرانه نعمت وجود خورشید به خصوص در تابستان که تابانتر است با نور آن خانه را روشن کنید. اینگونه ناچار نیستید در طول روز که ساعاتی از آن تعرفه گرانتر است، بابت روشنایی اضافه پولی پرداخت کنید.
یک بررسی نشان میدهد اگر هر شهروند در اتاق خانه یا محل کار، یک چراغ اضافه را خاموش کند، سرجمع آن در کل کشور حدود ۱۰۰۰ مگاوات میشود که اندازه یک نیروگاه بزرگ در کشور است. حتی اگر در لوستر چراغ اضافهای دارید که همیشه با زدن کلید، چراغهای زیادی روشن میشود، چراغ اضافه را از سرپیچ شل کنید. مطمئن باشید با انجام این راهکارهای ساده، مصرف برق خود را مدیریت میکنید و هزینه کمتری برای آن میپردازید.