حبیب ولیزاده روز شنبه در گفت و گو با خبرنگاران با بیان اینکه مرکز کشتبافت گیاهی جهاد دانشگاهی آذربایجانغربی به عنوان اولین مرکز کشت بافت استان، یکی از مجهزترین مراکز کشت بافت شمالغرب کشور با نیروی انسانی متخصص است، اظهار داشت: این مرکز در زمینه پروتکل تکثیر انواع گیاهان دارویی و پایههای رویشی درختان میوه مطالعات زیادی انجام داده و تولید تجاری آنها را شروع کرده است.
وی ادامه داد: در همین راستا پروتکل تکثیر گیاه استویا از طریق کشت بافت توسط متخصصان این مرکز بهینه سازی شده و به مرحله تکثیر انبوه رسیده است.
وی با اشاره به اینکه گیاه استویا به صورت پودر خشک در انواع غذاها و دمنوش ها مورد استفاده قرار میگیرد، افزود: با تولید و صادرات این محصول به خصوص در مناطق شمال و جنوب کشور که در فضای آزاد قابل کشت است، میتوان ارز آوری قابل توجهی ایجاد کرده و بستر توسعه صادرات کیفی تر را برای کشور فراهم کرد.
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی آذربایجانغربی اظهار کرد: در حال حاضر گیاه استویا در استانهای شمالی کشور نظیر مازندران و گیلان کشت شده و در استانهای اصفهان و شیراز نیز کشت و کار آن تسری یافته است.
وی افزود: با توجه به اینکه کارخانههای موجود در کشور برگ خشک گیاه استویا را جهت تولید قند استویا خریداری میکنند، بنابراین کشت و تولید این محصول روز به روز در حال افزایش بوده و جامعه هدف نشاء این گیاه که کشاورزان و کارخانههای دارویی هستند در حال افزایش است.
ولی زاده گفت: جهاد دانشگاهی واحد آذربایجان غربی با توجه پتانسیلهای موجود در زمینه کشت بافت در این واحد، آمادگی خود را جهت عقد قرارداد با کشاورزان و شرکت های دارویی و کارخانجات جهت تامین نشاء مورد نیاز این گیاه ارزشمند دارویی استویا اعلام می دارد.
قندهای موجود در برگ گیاه استویا را نه تنها میتوان به جای قند حاصل از نیشکر و چغندرقند استفاده کرد، بلکه میتوان با جایگزینی قندهای موجود در این گیاه از بروز انواع بیماریهای ناشی از مصرف قند به ویژه دیابت پیشگیری کرد.