تربت‌حیدریه- ایرنا- شماری از زعفرانکاران تربت‌حیدریه روز شنبه با مراجعه به فرمانداری این شهرستان خواستار پرداخت مطالباتشان از سوی اداره تعاون روستایی شدند.

رییس هیات مدیره شرکت تعاونی زعفرانکاران تربت‌حیدریه در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: چند روز پیش شماری از کشاورزان این شهرستان در ارتباط با پرداخت نشدن مطالباتشان جلسه‌ای با مدیرکل سازمان تعاون روستایی و فرماندار تربت‌حیدریه برگزار کردند.

رضا رحماندوست افزود: در این جلسه مطرح شد که حاصل دسترنج کشاورزان آذر ماه پارسال تحویل مراکز خرید شده ولی اکنون پس از گذشت ۶ ماه حدود نیمی از پول زعفرانکاران پرداخت شده است.
وی ادامه داد: هنگام خرید حمایتی زعفران به کشاورزان قول داده بودند ظرف چند روز تمام مطالبات زعفرانکاران تسویه شود ولی اکنون از مجموع ۵۰۰ میلیون ریال پول زعفران تحویلی من، فقط ۱۷۰ میلیون ریال آن پرداخت شده است.

رییس هیات مدیره شرکت تعاونی زعفرانکاران تربت‌حیدریه گفت: بابت زعفران تحویلی به مراکز خرید تعاون روستایی، ظرف سه ماه اخیر حدود ۳۰ میلیون ریال به حساب من واریز شد و این تزریق قطره چکانی دردی از زعفرانکاران درمان نمی‌کند.
زعفرانکار دیگر تربت‌حیدریه نیز گفت: قرار بر این بود که طی ۷۰ روز مطالبات کشاورزان پرداخت شود اما اکنون شاهد واریز قطره چکانی به صورت سه درصد هستیم و این نوع واریزی کفایت مخارج ما را نمی‌کند.
خدابنده افزود: مسوولان به فکر کشاورزان نیستند و ما مانده‌ایم به کجا مراجعه کنیم، زیرا سازمان تعاون روستایی ما را به فرمانداری هدایت می‌کند و امروز هم اینجا مراجعه کرده‌ایم تا تکلیف ما مشخص شود.

وی ادامه داد: با وجودی که قرار بود ۷۰ روزه پول زعفرانکاران پرداخت شود اما بعد از گذشت ۶ ماه از مجموع ۱۸ کیلو زعفرانی که به سازمان تحویل داده‌ام پول نیمی از آن پرداخت شده ‌است.
کامیاب دیگر زعفرانکار تربت‌حیدریه نیز به خبرنگار ایرنا گفت: مبلغی که تاکنون از سوی سازمان تعاون روستایی پرداخت شده کفاف حق‌الزحمه کارگران و هزینه‌های پرکنی گل زعفران را نمی‌دهد و ما نیز بر اساس وعده‌های مسوولان، برنامه‌ریزی کردیم و اکنون از نظر اقتصادی به مشکل برخورد کرده‌ایم.

طرح خرید حمایتی زعفران با هدف جلوگیری از کاهش قیمت این محصول، از هشتم آبان ماه پارسال تا ۳۰ آذر در هشت مرکز خرید تعاون روستایی خراسان رضوی آغاز شد که بر اساس آن زعفران به چهار صورت پوشال معمولی، پوشال مرغوب، شبه نگین و نگین به ترتیب به قیمت کیلویی هشت میلیون و ۲۰۰ هزار تومان، ۹ میلیون تومان، ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان از کشاورزان خریداری شد و تسویه حساب با کشاورزان نیز بر اساس چک لیست‌های ارسالی توسط اداره تعاون روستایی شهرستان‌ها انجام ‌می‌شود.
شهرستان تربت‌حیدریه با ۲۲۵ هزار نفر جمعیت در ۱۵۰ کیلومتری جنوب غربی مشهد واقع است.

محسن زنگنه، نماینده مردم تربت حیدریه، مه‌ولات و زاوه در مجلس شورای اسلامی ششم خردادماه جاری در توییتی در فضای مجازی از تغییر و تحول در مدیریت سازمان تعاونی روستایی وزارت جهاد کشاورزی خبر داد و تلویحی آن را مرتبط به خرید حمایتی زعفران دانست.

این نماینده مجلس افزود: عمل نکردن سازمان تعاونی روستایی به تعهداتش در قبال زعفران‌کاران موضوعی بود که از خیلی وقت پیش در دستور کار قرار گرفت، پول زعفران‌کار را که قرار بود خیلی زودتر به آن‌ها پرداخت شود تاکنون نزدیک به ۴۰ درصد آن پرداخت نشده که این امر موجب نارضایتی‌های بسیار در بین قشر زحمتکش کشاورزان شده است.

وی ادامه داد: بیش از ۷۴ تن زعفران در انبارها محبوس شد و هیچ اتفاقی برای فروش آن‌ها نیفتاد. پس از این موضوع و تعللی که سازمان تعاون روستایی در این زمینه داشت گفتیم مطالبات زعفران‌کاران را بدهید وگرنه برای فروش اقدام کنید که گفتند پول نداریم و قرار بر این شد موضوع فروش زعفران‌ها به تاجرانی که توانایی صادرات آن را دارند در دستور کار قرار گیرد.

نماینده سابق مردم تربت حیدریه در مجلس شورای اسلامی که همراه با سایر نمایندگان خراسان رضوی خرید حمایتی زعفران را در سال ۹۶ کلید زد، در این خصوص گفت: وقتی یک سیستم مدون در کشور وجود ندارد به ناچار نمایندگان حوزه انتخابیه برای حمایت از محصولات کشاورزان باید ورود پیدا کنند که اصل این کار هیچ ارتباطی با نمایندگان مجلس ندارد و باید ساز و کاری اساسی توسط دولت تعریف و به آن عمل شود.

سعید باستانی افزود: ظرف مدت ۲۰ سال گذشته کشت زعفران در کشور و به خصوص استان خراسان رضوی به مرز ۱۴۰ هزار هکتار رسید و این در حالی است که در داخل و خارج کشور برای این محصول کار زیربنایی انجام نشده است.

وی ادامه داد: بی کفایتی مدیر سازمان تعاون روستایی کشور اوضاع را پیچیده کرده است و اکنون زعفرانکاران با مشکلات بسیار دست و پنجه نرم می‌کنند.

در حال حاضر استان خراسان رضوی بیش از ۸۲ هزار هکتار اراضی زیر کشت زعفران دارد که حدود ۱۲۰ هزار خانوار به کشت این محصول مشغول هستند و از این میزان ۴۰ تا ۵۰ هزار خانوار در منطقه تربت‌حیدریه به این کار اشتغال دارند.

بر اساس رصد کارشناسان بخش کشاورزی میزان برداشت طلای سرخ از مزارع زعفران در این استان در هر هکتار ۳.۸ کیلوگرم است که این رقم در تربت‌حیدریه به ۴.۲ کیلوگرم رسیده است.

هرچند در ادامه با ارگانیزه کردن و استاندارد سازی به روش‌های علمی، پژوهشی برخی تولید کنندگان در این منطقه تا ۲۰ کیلوگرم در هکتار زعفران خشک نیز برداشت کرده‌اند.

میزان تولید زعفران در ایران به خصوص خراسان رضوی و منطقه تربت‌حیدریه به عنوان قطب تولید طلای سرخ در جهان با ۳۰۰ تن برداشت زعفران خشک حدود ۹۰ درصد است و کشورهای افغانستان و اسپانیا با تولید مجموع ۶ تن، کمتر از ۱۰ درصد تولید این محصول را به خود اختصاص داده‌اند.