تهران-ایرنا- منطق حقوق بشر آمریکایی امروز بیش از هر زمان دیگری به لکنت درآمده تا جایی که حتی اجازه نفس کشیدن به شهروندان رنگین پوست خود را نمی‌دهد و مردمی که به این موضوع اعتراض دارند را به کشتن و سرکوب تهدید می‌کند.

امروزه حقوق بشر علی‌رغم وجود برخی نارسایی‌های مفهومی و اختلاف‌نظرهای مبنایی و اجرایی، که در خصوص آن وجود دارد، به عنوان یکی از مهم‌ترین عناصر گفتمان حقوقی و سیاسی دولت‌ها و جوامع بشری مطرح است و نادیده گرفتن آن در سطح داخلی علاوه بر ایجاد بحران‌های متعدد منجر به چالش کشیده شدن کارآمدی و مشروعیت نظام سیاسی می‌شود و در عرصه بین‌المللی نیز محدودیت‌ها و موانع متعددی را به دنبال خواهد داشت.

بر این اساس، دولت‌ها برای حفظ و تداوم حیات سیاسی و انجام تعهداتی که به واسطه حقوق داخلی و خصوصاً حقوق بین‌الملل پذیرفته‌اند، ملزم به رعایت حقوق بشر می‌باشند. بدیهی است اهتمام به رعایت این حقوق توسط نظام‌های لیبرال دموکرات که داعیه دفاع از حقوق اساسی تمامی انسان‌ها را دارند و مشروعیت شان وابسته به آرای مردم است، ظاهرا از اولویت بیشتری برخوردار است.

آن گونه که واقعیات کنونی نشان می‌دهد، مسئله حقوق بشر قبل از این که برای دفاع از حقوق اساسی انسان‌ها باشد، دستاویزی برای بسط و گسترش منافع نامشروع قدرت‌های سلطه طلب جهان و ابزاری است که کشورهای غربی به خصوص آمریکا و اتحادیه اروپا علیه کشورهای مخالف خود، به کار می‌برند. از دیدگاه آنان کشورهایی که از نظر ایدئولوژی، اقتصاد، سیاست و...، تابع دیکتاتوری مخوف غرب نیستند و در جهت تأمین منافع منطقه‌ای و جهانی آنان گام برنمی‌دارند، دشمن تلقی می‌شوند و باید با هر وسیله‌ای، خصوصاً موضوعاتی نظیر دفاع از حقوق بشر، دموکراسی، مبارزه با تروریسم و... که در افکار عمومی جهان مشروع جلوه می‌نماید، از میدان به در شوند. در همین خصوص دنیا شاهد اقدامات نژادپرستانه و ضدحقوق بشری دولت آمریکا علیه شهروندان خود است.

شهر میناپولیس آمریکا در روزهای گذشته صحنه اعتراضات خشونت‌بار به قتل نژادپرستانه یک مظنون سیاه‌پوست به نام «جورج فلوید» به دست یک افسر پلیس بوده است. شهردار میناپولیس اعلام کرد از ساعت ۸ شب جمعه به وقت محلی در این شهر مقررات منع آمد و شد برقرار است. جاکوب فری همچنین افزوده است این مقررات از ساعت ۲۰ به وقت محلی آغاز شده و تا پایان هفته (یکشنبه) تمدید خواهد شد.

اعتراضات گسترده و ملتهب در شهر «مینیاپولیس» واقع در ایالت مینه‌سوتا، در حالی برای سومین روز پیاپی ادامه پیدا کرده است که این بار معترضان به سراغ منبع اصلی اعتراضات خود، یعنی مرکز پلیس این شهر رفته‌اند. مردم میناپولیس در اعتراض به نژادپرستی نهادینه‌ شده علیه سیاه‌پوستان تظاهرات‌هایی برگزار کردند که به خشونت کشیده شده و گزارش‌هایی از سرایت آنها به چندین شهر دیگر وجود دارد.

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی کشورمان در توئیتر درباره اعتراضات کنونی در آمریکا اعلام کرد: صدای معترضان در آمریکا باید شنیده شده و سرکوب آمریکایی‌های رنج‌ دیده و محدودیت رسانه‌ها باید سریعا متوقف شود؛ در این توئیت آمده است: «جمهوری اسلامی ایران از قتل تاسف‌بار سیاه‌ پوستان ابراز تاسف کرده، تبعیض نژادی مرگ‌آور در آمریکا را تقبیح می‌کند و از مقامات آمریکایی می‌خواهد که عدالت را در خصوص اینگونه قتل‌ها اجرا کنند. وزارت امور خارجه کشورمان چهارشنبه هفتم اردیبهشت ماه نیز در توئیتی دیگر عنوان کرده بود:‌ «۶ سال پس از التماس‌های اریک گارنر که می‌گفت «نمی‌توانم نفس بکشم!»، این بار جورج فلوید، یک سیاه‌پوست دیگر، بعد از بازداشتی بی‌رحمانه و غیرانسانی جان خود را از دست داده است. به نظر می‌رسد خشونت پلیس ایالات متحده آمریکا علیه سیاهپوستان هیچ حد و مرزی نمی‌شناسد و مانند همیشه، پاسخ آمریکا به درخواست اجرای عدالت، به کارگیری خشونت و زور بیشتر است.

ترامپ در واکنش به هجوم معترضان به مرکز پلیس شهر «مینیاپولیس» و آتش زدن آن، در صفحه توئیتر خود نوشت: «نمی‌توانم بایستم و تماشا کنم که چنین اتفاقی برای شهر بزرگ میناپولیس می‌افتد. مشکل فقدان رهبری است. وی با ابراز نارضایتی از عملکرد شهردار مینیاپولیس در مقابله با این اعتراضات، افزود: «یا جاکوب فرِی، شهردار چپ‌گرای افراطی بسیار ضعیف این شهر، خودش را جمع‌وجور می‌کند و شهر را تحت کنترل درمی‌آورد، یا من گارد ملی را اعزام می‌کنم تا این کار را به درستی انجام دهند. رئیس‌جمهور آمریکا همچنین در توئیت دیگری ضمن توهین کردن به معترضان آمریکایی به کسانی که علیه خشونت پلیس با رنگین‌پوستان این کشور تظاهرات کردند، نوشت: «این اراذل و اوباش، به یاد و خاطره جورج فلوید بی‌احترامی می‌کنند و من اجازه نمی‌دهم این اتفاق رخ دهد. ترامپ سپس به تهدید آنها روی آورده و گفت: «با تیم والز، فرماندار مینه‌سوتا صحبت کرده و به او گفتم ارتش در تمام مسیر با اوست. هر مشکلی باشد ما کنترل را به دست می‌گیریم، اما زمانی که غارتگری شروع شود، شلیک هم شروع می‌شود!

رییس جهموری آمریکا در حالی مردم کشور خود را به شلیک کردن تهدید میکند که در موارد متعددی از جمله مردم ایران داعیه‌دار استیفای حقوق شهروندی و حقوق بشر است. چهره بزک کرده دولت مردان آمریکا زمانی نمایان تر می‌شود که با زیر پا گذاشتن تمامی ادعاهای حقوق بشری خود، علنا مردم کشور خود را به شلیک تهدید می‌کنند! منطق حقوق بشر آمریکایی امروز بیش از هر زمان دیگری به لکنت درامده تا جایی که حتی اجازه نفس کشیدن به شهروندان رنگین پوست خود را نمی‌دهد و مردمی که به این موضوع اعتراض دارند را به کشتن و سرکوب تهدید می‌کند.

کارشناس روابط بین الملل