"تامس کانتریمن" رییس انجمن کنترل جنگ افزار روز چهارشنبه در گفتوگوی اختصاصی با ایرنا افزود: این کار فشارها به دولت ایران را افزایش نخواهد داد. در واقع نتیجه این کار عکس خواهد بود. همچنین به زیان رژیم خلع سلاح هستهای در جهان تمام خواهد شد.
وی اظهار کرد: در صورتی که ایران بخواهد، این کار مسیر را برای ایرانیها هموار خواهد کرد تا ذخیره مواد شکافپذیر هستهای خود را افزایش دهند.
رییس انجمن کنترل جنگ افزار در واشنگتن خاطرنشان کرد: در واقع هدف اصلی این کار نابود کردن همیشگی برجام است. جمهوریخواهان به شکل فزایندهای نگران باختن انتخابات ریاست جمهوری هستند و برای همین تمام توان خود را به کار بستهاند تا بازگشت رئیس جمهوری دموکرات بعدی را به برجام ناممکن سازند.
دستیار «جان کری» ادامه داد: مخالفت آمریکا با همکاری هستهای دیگر کشورها برای جلوگیری از افزایش ذخیره مواد شکافپذیر اتمی در ایران، گامی به عقب است. اگر ایالات متحده نمیخواهد در برجام باشد، یک موضوع است اما سنگاندازی در برابر دیگر طرفهای برجام برای اجرای اهداف آن، غیرسازنده و به زیان رژیم خلع سلاح و روابط آمریکا با دیگر کشورها و اعتبار بینالمللی آن خواهد بود.
کانتریمن درباره تلاش رژیم ترامپ برای اجرای سازوکار ماشه و بازگرداندن تحریمهای شورای امنیت علیه ایران هم گفت: به نظر من وجهه قانونی ندارد اما آنها به تلاش خود در شورای امنیت برای عملی کردن این موضوع ادامه خواهند داد.
وی تصریح کرد: کار در شورای امنیت سازمان ملل نه بر مبنای حقوقی بلکه در درجه اول سیاسی پیش میرود. به دشواری میتوان پیشبینی کرد که این موضوع نیز چه سرنوشتی در شورای امنیت پیدا خواهد کرد.
ایرنا پرسید توان آمریکا برای به کرسی نشاندن خواستهاش به واکنش دیگر اعضای دائم شورای امنیت بستگی خواهد داشت. واکنش این اعضا از جمله انگلیس و فرانسه را چگونه پیشبینی میکنید؟
رییس انجمن کنترل جنگ افزار پاسخ داد: من فکر میکنم که بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین با تفسیر آمریکا موافقت نخواهند کرد اما باز میگویم که این فرایندی بسیار پیچیده خواهد بود. من نمیدانم که بازی پشت پرده در نیویورک چه چیزی رقم خواهد زد.
کانتریمن در پاسخ به این سوال که با این وجود احتمال اجرایی شدن سازوکار ماشه را نمی توان منتفی دانست، گفت: شاید! من فکر میکنم درصدی احتمال خواهد داشت.
وی تاکید کرد: روشن است که دولت ترامپ به دنبال تحریک ایران است تا از توافق هستهای خارج شود.
مقامات دولت ترامپ مدعی شدهاند پیشنویس قطعنامهای را به برخی کشورهای عضو شورای امنیت دادهاند که بر اساس آن، ممنوعیت تسلیحاتی ایران ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ به صورت مجزا تمدید شود.
به گفته هوک، در این پیشنویس همچنین اسامی دیگری به اسامی قبلی پیوست این قطعنامه اضافه شده است تا شامل محدودیت سفر به خارج از کشور بر آنها اعمال شود.
روسیه و چین تاکنون به صراحت با این پیش نویس مخالفت کردهاند و سایر اعضای برجام نیز بر این قول متفقند که آمریکا از هجدهم اردیبهشت ۱۳۹۷ به مشارکت خود در برجام پایان داده است و نمیتواند در قالب قطعنامه ۲۲۳۱ که بخشی از این توافق هستهای است، اقدامی انجام دهد.