یزد - ایرنا - رییس مرکز بهداشت و دانشکده طب سنتی اردکان گفت:‌ استعمال دخانیات به ویژه قلیان در گسترش بیماری کرونا در میان افراد مختلف خصوصا در گروه های سنی بالا نقش موثری دارد .

دکتر محمدرضا اعلایی روز یکشنبه به مناسبت هفته بدون دخانیات( ششم الی ۱۲ خرداد) در گفت و گو با ایرنا افزود: طبق شواهد موجود ویروسی که باعث بیماری کرونا  می‌شود، با ایجاد آسیب‌های قلبی عروقی حاد و مزمن همراه است.

 وی یادآور شد:‌ بنابراین مصرف دخانیات یکی از عوامل خطر برای پیشرفت کروناست و میزان بروز علایم شدید بیماری و نیاز به دستگاه تهویه مکانیکی و بستری در بخش مراقبت‌های ویژه یا مرگ را افزایش می‌دهد.

رییس مرکز بهداشت اردکان تصریح کرد:‌ در زمان شیوع ویروس کرونا شایعاتی از سوی برخی عوامل صنایع دخانی مبنی بر تاثیر مثبت مصرف دخانیات بر کنترل و پیشگیری از ابتلا به این بیماری ، رواج یافت .

اعلایی یادآور شد: متاسفانه بعضی افراد این شایعات غلط را باور و شرایط را برای سلامتی خود دشوارتر کردند و مطالعات انجام شده نیز مشخص کرد نه تنها مصرف سیگار و قلیان برای ایمنی افراد سودی  نسبت به کرونا ندارد بلکه وضعیت را حاد و خطرناک‌تر می‌کند.

رییس مرکز بهداشت اردکان گفت: امسال شعار سازمان جهانی بهداشت «محافظت از جوانان در برابر فریبکاری و ترفندهای صنایع دخانی و پیشگیری از مصرف دخانیات و نیکوتین در آنها» و همچنین شعار ملی «محافظت از سلامت عمومی در برابر ترفندهای صنایع دخانی و بیماری کرونا» انتخاب شده که به استان ها ابلاغ شده است.

رییس دانشکده طب سنتی اردکان اضافه کرد:  کشور ما در شرایط اپیدمی کرونا به سر می‌برد ارتباط دخانیات و آگاهی مردم از نقش آن در گسترش بیماری  در این ایام از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

رییس مرکز بهداشت اردکان با بیان این مطلب که دخانیات قاتل انسان‌هاست، افزود: در دنیا چهار عامل مرگ و میر در اثر بیماری‌های غیرواگیر وجود دارد که از آن جمله تغذیه ناسالم، بی‌تحرکی، دخانیات و مصرف مشروبات الکلی است، لذا دخانیات مهمترین عامل در بین عوامل یادشده است.

اعلایی، در ادامه به نقش استعمال دخانیات به ویژه قلیان در گسترش بیماری کرونا پرداخت و تصریح کرد : مصرف مواد دخانی به عنوان یک عامل خطر برای هرگونه عفونت دستگاه تنفسی به شمار می‌رود.

وی ادامه داد: ویروسی که بیماری کرونا را ایجاد می‌کند نیز در درجه اول سیستم تنفسی را تحت تأثیر قرار می‌دهد بنابراین مصرف‌کنندگان دخانیات در معرض خطر شدید عوارض ناشی از ابتلا به کرونا هستند.

اعلایی اضافه کرد: همچنین مصرف قلیان در محیط‌های عمومی به علت استفاده مشترک موجب خطر انتقال ویروس کرونا در محیط‌های اجتماعی می‌شود و  از طرفی عبور دود قلیان از مسیر مشترکی که در ساختار قلیان وجود دارد شامل قسمت دهانی، لوله و جام موجب بقا و انتقال میکروارگانیسم‌های منتقل شده از افراد مصرف‌کننده در این قطعات می‌شود.

وی به هفت باور غلط درباره سیگار اشاره کرد و یادآور شد: « برخی افراد فکر می‌کنند چون من سالم زندگی می‌کنم سیگار کشیدن برای من ضرر ندارد، از سیگار (لایت )استفاده می‌کنم و خطری ندارند، اگر سیگار را ترک کنم دچار استرس می‌شوم، با ترک سیگار اضافه وزن پیدا می‌کنم، اگر قرار بود بلایی سرم بیاید تا به حال آمده بود و دود سیگار فقط دامان خودم را می‌گیرد و به کسی ضرر نمی‌زنم از جمله این باورهای غلط هستند.»

این مسوول حوزه بهداشت اردکان یادآور شد: افزودن اسانس‌های معطر برای کم کردن سختی و تندی دود توتون و ایجاد جذابیت برای مصرف کنندگان، استفاده گروهی و خانوادگی از قلیان به عنوان یک وسیله گذران اوقات فراغت چند عاملی است که باعث افزایش مصرف قلیان شده است،

 اعلایی افزود: مصرف دخانیات و قرار گرفتن در معرض دود دست دوم و تأثیر آن به ابتلای بیماری ‌های قلبی و عروقی بر کسی پوشیده نیست و  بر اساس مطالعات اولیه سازمان بهداشت جهانی افراد مصرف‌کننده مواد دخانی ۱۴ برابر بیشتر از افراد غیرسیگاری به درمان شدید نیاز دارند، ۲ برابر بیشتر از افراد غیرسیگاری جان خود را از دست می‌دهند. 
  رییس مرکز بهداشت اردکان در ادامه وظایف مسوولان بهداشت در برابر کنترل دخانیات را  نظارت و جلوگیری از هرگونه عرضه و مصرف قلیان در اماکن عمومی در اجرای آیین نامه قانون جامع کنترل و مبارزه ملی دخانیات، نظارت بر اخذ مجوز عاملیت فروش مواد دخانی طبق تبصره ماده هفت قانون جامع کنترل دخانیات توسط فروشندگان و ساماندهی وضعیت مراکز عرضه مواد دخانی ذکر کرد.

وی دیگر وظایف آنها را پیگیری‌های مستمر از اقدام شهرداری‌ها در محدوده تحت پوشش در راستای نظارت بر پارک‌ها و میدان ها و تفرجگاه ‌ها به منظور جمع آوری و جلوگیری از عرضه و فروش و مصرف قلیان در فضاهای سبز شهری، اطلاع‌رسانی و آموزش به شهروندان برشمرد.

همچنین رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تاکنون ١۴٨ هزار و ٩۵٠ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده اند و با فوت ۵۷ نفر در ۲۴ ساعت گذشته،  تعداد افراد متوفی به هفت هزار و ۷۳۴ تن رسید.

کیانوش جهانپور دیروز( شنبه)افزود: از ۲۴ ساعت گذشته تا ظهر١٠ خرداد ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۲ هزار و ٢٨٢ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شدند که  از بین مبتلایان جدید، ۴٣۵ مورد بستری و بقیه مربوط به بیماران سرپایی است.

وی بیان کرد: تاکنون ١١۶ هزار و ٨٢٧ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند و۲ هزار و ۵۳۳  تن تحت مراقبت قرار دارند که تاکنون ٩١۵ هزار و ٩٩٨ آزمایش تشخیص کووید ۱۹ در کشور انجام شده است.

به گفته وی تاکید کارشناسان  رعایت بهداشت عمومی و فردی است و  با توجه به بازگشایی‌ها در روزهای اخیر، دقت و جدیت بیشتری باید از طرف مردم برای رعایت نکات بهداشت و فاصله گذاری‌ها و استفاده از ماسک در مکان‌هایی که امکان فاصله گذاری مقدور نیست، انجام شود.

مرکز شهرستان ۹۸ هزار نفری اردکان در ۶۰ کیلومتری شمال غربی شهر یزد قرار دارد.