بندرعباس –ایرنا- نشست شورای اسلامی شهر بندرعباس برای پاسخگویی شهردار به سوالات ۲نفر از اعضای شهر، به دلیل غیبت چهار عضو شورا و نرسیدن به حد نصاب قانونی، لغو شد.

قرار بود در یکصد و هفتاد و هفتمین جلسه شورای شهر، عباس امینی زاده پاسخگوی پرسش‌های رسمی فاطمه جراره رییس شورا و اسماعیل بواشه دیگر عضو شورا باشد.

اما از ۱۱عضو شورا، آبتین امیری، کیانوش جهانبخش، جواد بلارک و فرزانه آرامش در این نشست که دستور کار آن از قبل به اعضا و رسانه‌ها اعلام شده بود شرکت نکردند.

رییس شورای شهر بندرعباس در این باره گفت: فقط فرزانه آرامش از قبل غیبت خود را اطلاع داده بود و امیدواریم بقیه اعضای غائب، با توجه به دستور کار مهم شورا، دلیل منطقی برای شرکت نکردن در این نشست داشته باشند.

  به این ترتیب طبق اعلام جراره، پاسخ شهردار به پرسش‌ها به نشست بعدی شورا در ساعت ۱۳روز سه شنبه ۱۳خرداد موکول شد.

امینی زاده قرار بود هفته گذشته پاسخگوی سوالات اعضای پرسشگر شورای شهر بندرعباس باشد اما خواستار تمدید فرصت حضور در صحن علنی شورا شد.

پرسش‌ها چیست؟

متن نامه پرسش‌های ۲عضو شورا از شهردار به شرح زیر است:

"۱- با توجه به قرارداد تنظیف با پیمانکاران  و با استناد به شرایط پیمان متاسفانه در حسن اجرای مفاد قراردادهای تنظیف نظارت لازم و کافی صورت نمی‌گیرد که عدم نظارت و مدیریت صحیح باعث شده وضعیت تنظیف و پاکیزگی سطح شهر بسیار  ضعیف باشد و همچنین بی توجهی نسبت به پرداخت به موقع حق و حقوق، سنوات، عیدی و سایر ملزومات کارگران باعث بروز مشکلات متعددی  شده است که این مسایل باعث ارائه نشدن خدمات مطلوب و نارضایتی شهروندان از تنظیف کوچه و خیابان‌ها شده است که با وجود تذکرهای متعدد تا کنون این رویه اصلاح نگردیده است. "

"۲- کیفیت نامناسب اجرای پروژه‌ها و همچنین مطالعات ناقص و نبود نظارت و نگهداری اصولی از پروژه‌ها که موجب بلااستفاده ماندن و تخریب و اتلاف هزینه‌های بسیار گردیده است به عنوان نمونه :

الف) –نبود نظارت صحیح و درست بر عملیات آسفالت معابر و کوچه‌ها علیرغم تصویب و تخصیص بودجه فراوان

ب) – تعداد هفت پروژه آبنمای موزیکال که با صرف چندین میلیارد تومان هزینه عمر مفید آنها به بیش از شش ماه هم نرسیده است.

پ) – پروژه اِلِمان بندرعباس با  هزینه اجرایی بیش از یک میلیارد تومان در کمتر از یکسال نیازمند بازسازی گردیده است. "

" ۳- اجرا نشدن و بهره‌برداری به موقع از پروژه‌های ذیل علی رغم تصویب و تخصیص بودجه مربوطه

الف) - پروژه‌های تقاطع غیر همسطح (مهرگان)

ب) – شهربازی

پ) – پارک ده هکتاری – بوستان هنر – پارک آبی، پارک ترافیک، پارک موضوعی

ت) – خور نایبند "

" ۴- محکومیت و شکست تیم حقوقی شهرداری در دعاوی مختلف و نکردن پیگیری اجرای احکام قضایی و توافقنامه‌ها که موجب ایجاد خسارات مالی فراوان به شهرداری می‌گردد.

الف) – پرونده مربوط به اصلاحات زمین مجتمع زیتون ۱ در خصوص محکومیت شهرداری به مبلغ ۱۰ میلیارد تومان

ب) – محکومیت شهرداری بندرعباس در پرونده مرتبط با خانم محسنی در خصوص انتقال مالکیت دو دستگاه اتوبوس.

پ) اجرا نشدن فاز یک طرح محله آیت الله غفاری و اجرای توافقنامه‌ها و برطرف نمودن مشکلات اهالی بیش از ۱۰ سال"

"۵-نارضایتی پرسنل ناشی از رعایت نشدن ضوابط و مقررات تبدیل وضعیت پرسنل شرکتی به قراردادی و قراردادی به پیمانی. "

"۶- بهره‌برداری نشدن به موقع از پروژه بی آر تی (اتوبوس ویژه) با توجه به گذشت حدود پنج سال از شروع پروژه در تاریخ ۲۴/۶/۹۴ این در حالی است که هر ساله هزینه‌های زیادی جهت انجام پروژه صرف گردیده و همچنین (تغییرات محیطی اصلاح هندسی، تخریب خیابان‌ها و فضای سبز) باعث ایجاد مشکلاتی برای شهروندان شده است. "

"۷-توسعه، نگهداری و بهسازی بوستان‌ها و پارک‌های سطح شهر علیرغم تصویب و تخصیص بودجه سنواتی، متاسفانه به نسبت بودجه هزینه شده نامطلوب است.

اکثر بوستان‌ها از لحاظ روشنایی بسیار ضعیف است فضای سبز و وسایل بازی کودکان به علت فرسودگی خطر آفرین می‌باشد.  به عنوان نمونه (بوستان خلیج فارس – بوستان معلم و غیره...)"

"۸-آبگرفتگی شدید منازل و مغازه‌های شهروندان در نقاط مختلف محلات و خیابان‌های اصلی حتی در نقاطی که پروژه‌های هدایت آب‌های سطحی در آن اجرا شده است. "

"۹- تعیین تکلیف نشدن و ساماندهی دکه‌ها و کانکس‌های سطح شهر که علاوه بر ایجاد ترافیک و مسدود نمودن پیاده روها، باعث از بین رفتن زیبایی و منظر شهری گردیده است. علیرغم تاکید شورا مبنی بر راه‌اندازی و تقویت بازارچه‌های محلی جهت دسترسی آسان مردم و تامین مایحتاج روزانه و حمایت از قشرها آسیب پذیر محلات، اما متاسفانه هر روز به تعداد دکه‌ها افزوده شده و حتی برخی از این غرفه‌ها بدون برگزاری تشریفات قانونی (مزایده) به افراد خاص واگذار گردیده است.  به طور مثال به گل فروشی‌های جنب بوستان خلیج فارس و بلوار راه آهن و دهها مورد دیگر... ر. می توان اشاره کرد. "

"۱۰-  بی توجهی به مصوبات و اجرایی نکردن حدود ۷۰ درصد از طرح‌های مصوب که انجام هر یک از طرح‌ها  می‌توانست در جهت اصلاح امور و کیفیت پروژه‌ها و کاهش هزینه و رضایتمندی شهروندان موثر واقع شود.

الف) - مصوبه مورخ ۱۹/۸/۹۷ در خصوص الزام شهرداری به ایجاد سامانه مناقصات و مزایدات و پروژه‌های سرمایه گذاری شهرداری با هدف شفاف سازی معاملات شهرداری.

ب) - الزام شهرداری به راه‌اندازی آزمایشگاه کنترل کیفیت آسفالت در سازمان عمران و آموزش نیروی متخصص و ماندگار در مجموعه شهرداری بندرعباس مصوبه تاریخ ۳/۱۰/۹۶

ب) - مصوبه مورخ ۲۴/۴/۹۷ در خصوص الزام شرکت‌های پیمانکار آسفالت در جهت گذراندن دوره‌های آموزشی مدیران و پرسنل تحت پوشش، در زمینه آسفالت که از سوی سازمان عمران شهرداری و دریافت گواهینامه صلاحیت اجرای پروژه‌های عمرانی (آسفالت) و تهیه نشدن شیوه نامه مربوطه علی رغم گذشت دو سال از زمان تکلیف و اجرای آن.

پ) - طرح الزام شهرداری به تقویت سازمان عمران جهت تجهیز و خرید کارخانه جدید و ارتقاء ظرفیت تولید کارخانه آسفالت ۲۶/۹/۹۶

ت) - در خصوص المان‌ها، مبلمان و نمادهای شهری پس از تصویب در کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای اسلامی، قابل اجرا می‌باشد.

ث) - مصوبه مورخ ۱/۴/۹۷ در خصوص کمک مالی به هیئت ورزشی جانبازان و معلولین استان از محل بودجه سازمان فرهنگی ورزشی

ج) - مصوبه مورخ ۱۳/۱۰/۹۶ :

۱-مناسب سازی ساحل دریا جهت معلولین. ۲- احداث پارک ویژه معلولین توسط شهرداری بندرعباس با تجهیزات لازم

ح) - بی توجهی به مصوبه شورا و نگرفتن مجوز و تاییدیه هزینه اجرایی المان‌ها و مبلمان‌های شهر که به دنبال آن اجرای المان‌ها با هزینه‌های سرسام آور و بدون عمر مفید اجرا می‌شود. "

قانون چه می‌گوید؟

یکی از مهم‌ترین وظایفی که در قانون برعهده‌ اعضای شوراهاست «نظارت بر عملکرد شهرداری‌ها» است.

طبق قانون شوراها، هر یک از اعضای شوراهای شهر می‌توانند طی چند مرحله از تذکر تا استیضاح، عملکرد شهردار را نقد کنند.

 براساس ماده ۷۳ این قانون اگر یک یا چند عضو شورای شهر به عملکرد شهردار و شهرداری اعتراض و ایرادی داشته باشند ابتدا توسط رییس‌شورا موارد را به شهردار «تذکر» می‌دهند.

چنانچه شهرداری این تذکرها را نادیده بگیرد طبق قانون موضوع به صورت «سوال» طرح می‌شود که در این‌صورت رییس شورا سوال را کتبی به شهردار اطلاع خواهد داد و شهردار هم ۱۰روز فرصت دارد تا با حضور در جلسه‌ ‌شورا، پاسخگوی سوال‌ها باشد.

قانون پیش‌بینی شده که شاید شهردار اصلا به جلسه‌ شورا نرود یا برود و جواب‌هایش قانع‌کننده نباشد که در این صورت، در جلسه دیگری موضوع ً به صورت «استیضاح» که ‌حداقل به امضای یک سوم اعضای شورا رسیده باشد، ارائه می‌شود.

 در جلسه‌ استیضاح پس از طرح سوال یا سوالات و جواب شهردار، رأی موافق یا مخالف خواهد داد و در صورتی که شورا با اکثریت دو سوم کل‌اعضا رأی مخالف دهد، شهردار از کار برکنار شده و فرد جدیدی از سوی شورا انتخاب می‌شود.

سابقه‌ طرح سوال از شهردار

این دومین بار است که طرح سوال از عباس امینی‌زاده شهردار بندرعباس از سوی برخی از اعضای شورای شهر به جریان افتاده است.

پیش از این در بهمن ۹۵ «حسام صمیمی، عباس پوریان، فاطمه جراره، اسلام باوقار و مسعود عبدالله‌زاده» اعضای دوره‌ی چهارم شورا با پنج پرسش درباره‌ی مشکلات شهرداری، طرح سوال را به جریان انداختند و خواستار پاسخگویی شهردار شدند.

از آن جمع، باوقار بدون اعلام دلایل روشن از جمع سوال‌کنندگان کنار کشید.

سال ۹۵، عبدالله‌زاده یکی از امضاکنندگان نامه طرح سوال گفته بود: رییس وقت شورا (پرویز سالاری) «ماهیت "سوال" را به "ایراد" تغییر داده تا شهردار الزامی برای حضور در جلسه شورا نداشته باشد.» در نهایت در روز مقرر برای پاسخگویی شهردار، امینی‌زاده به جلسه نیامد و رییس شورا هم توضیحی درباره علت غیبت او نداشت.