پکن-ایرنا- چین سال ها است که برای مقابله با نفوذ آمریکا در منطقه دریای جنوبی و جلوگیری از حضور فزاینده این کشور در این پهنه آبی، درحال اجرای برنامه ای برای ایجاد منطقه شناسایی دفاعی هوایی است.

به گزارش ایرنا، منطقه شناسایی دفاعی هوایی پس از تکمیل می تواند زنجیره ای از جزایر دریای جنوبی را که برخی از کشورها در مورد مالکیت بر آنها با چین منازعاتی دارند، دربرگیرد.

کارشناسان معتقدند اگر این برنامه محقق شود آن زمان جنگنده ها و هواپیماهای آمریکا و ناوهای این کشور برای ورود به دریای جنوبی با چالش های بسیاری روبرو خواهند شد.

منطقه مذکور همچنین این امکان را به چین می دهد تا پوشش هوایی آن را کاملا زیر نظر بگیرد و اگر قرار باشد هواپیماهای کشورهای دیگر از این منطقه عبور کنند باید برنامه پروازی خود را از قبل در اختیار چین قرار دهند.

افزون بر این چین برای اجرای این برنامه از هر زمانی جدی تر است چرا که ناوها و هواپیماهای آمریکا هر روز نفوذ بیشتری در دریای جنوبی پیدا می کنند منطقه ای بسیار غنی از لحاظ انرژی و منابع دریایی که چین مالکیت بیشترین بخش هایش را از آن خود می داند.

در کنار این اتفاقات نباید فراموش کرد که برنامه ایجاد منطقه شناسایی دفاعی هوایی چین در دریای جنوبی موضوعی مسبوق به سابقه و از سال ۲۰۱۰ میلادی است و از آن زمان دست اندرکاران در بخش های مختلف چین بخصوص در عرصه های نظامی مشغول کار روی آن بوده اند.

جزایری چون پاراسل، پراتاس و اسپراتلی که بیشترین منازعات میان چین و چند کشور عضو « آ سه آن » درباره آنها وجود دارد، می تواند درصورت تکمیل این برنامه در قلمرو همین منطقه شناسایی دفاعی هوایی قرار گیرد.

به نظر می رسد که چین بتدریج این برنامه را علنی تر می کند بویژه آنکه اختلافات این کشور با آمریکا در دریای جنوبی بالاگرفته است همین چند روز قبل بود که ارتش چین یک ناو امریکای را مجبور به ترک منطقه ای کرد که چین آن را تحت حفاظت خود می داند.

در همین حال برخی از کشورهای آسیای جنوب شرقی اشاره هایی به این برنامه داشته اند در تایوان وزارت دفاع این جزیره در ماه گذشته میلادی اعلام کرد که از این برنامه آگاهی دارد.

منطقه شناسایی دفاعی هوایی یک فضای هوایی است که برفراز یک منطقه دریایی و یا زمینی مورد منازعه ایجاد می شود تا منافع ملی کشور ایجاد کننده آن را تامین کند.

«لولیلا شیا » از ناظران تایوانی از شهر کایوهسیونگ می گوید که برنامه ای را که سالهاست چین دنبال می کند، زیر نظر دارد و نسبت به برخی از جزییات آن آشنایی دارد.

او می افزاید که ایجاد جزایر مصنوعی و همچنین استقرار تجهیزات نظامی و رادارها و ساخت و سازهای نظامی و دفاعی چین در برخی از جزایر دریای جنوبی بخشی از همین برنامه است.

وی می گوید که تصاویر ماهواره ای نیز نشان می دهد چین از هواپیماهای مختلف برای ورود به دریای جنوبی و آرایش آنها در این منطقه بهره گرفته است.

«لی جیه» کارشناس مسایل نظامی در پکن می گوید که اگر قرار باشد این برنامه عملی شود اول باید تجهیزات و امکانات و تاسیسات لازم برای آن ایجاد شده باشد.

او اضافه کرد که چین در دریای شرقی نیز چنین منطقه ای ایجاد کرده است اما در مورد دریای جنوبی اگر لازم باشد تصمیمات بزودی اعلام خواهد شد البته شاید باید صبوری کنیم.

شاید به دلیل همسایگی چین و کشورهای جنوب شرق آسیا و برای پیشگیری از اختلافات طرفین و شاید به دلیل پهناور بودن دریای جنوبی و سختی گشت زنی در این منطقه است که چین تاکنون این برنامه را عملی نکرده است.

چین برای مالکیت بر جزایر دیایوئو در دریای شرقی دارای اختلافات فراوانی با ژاپن است و اعلام برنامه ایجاد منطقه شناسایی دفاعی هوایی ضمن آنکه می تواند اعتراض برخی از کشورهای منطقه آسیای جنوب شرقی را به دنبال داشته باشد، طبیعتا از دید آمریکا و اعتراض این کشور پنهان نخواهد ماند، اما هر زمان ضرورت داشته باشد چین برسر حق حاکمیت و تمامیت ارضی خود با هیچ کشوری مصالحه نخواهد کرد.