تهران – ایرنا – نشریه دیپلمات طی گزارشی درباره اقدام اخیر طالبان برای انتصاب یک والی خودخوانده از میان شیعیان هزاره افغانستان، خاطرنشان کرد که طالبان با این اقدام اهدافی از جمله تقویت مشروعیت بین‌المللی خود را دنبال می‌کند.

به گزارش ایرنا به نقل از نشریه دیپلمات،‌ گروه طالبان به‌تازگی درصدد دلجویی و جذب شیعیان هزاره در افغانستان برآمده و در همین ارتباط فردی از قوم هزاره بنام مولوی مهدی مجاهد را به عنوان مسوول خودخوانده شهر "بلخاب" ولایت سرپل در شمال افغانستان منصوب کرده است. در گذشته نیز گزارش‌هایی از برخی موارد معدود همکاری بین هزاره‌ها و طالبان منتشر شده بود. به عنوان مثال در سال ۲۰۱۲ گزارش‌هایی از همراهی چند نفر از هزاره‌ها در صفوف جنگ طالبان در استان غزنی منتشر شده بود. اما چنین مواردی استثناست و هیچ نشانه‌ای از جذب گسترده هزاره‌ها توسط طالبان نبوده است.

با این وجود طالبان با جذب یک شیعه هزاره به عنوان مسوول منطقه بلخاب در این برهه خاص قصد دارد به سه هدف دست یابد. اول اینکه طالبان می‌خواهد وجهه و مشروعیت بین‌المللی خود را به عنوان یک گروه فراگیر در آستانه مذاکرات بین‌افغانی تقویت کند. دوم اینکه طالبان از طریق افزایش نفوذ خود میان گروه‌های قومی اقلیت در افغانستان، مشروعیت شکننده دولت افغانستان را به چالش بکشد. سوم اینکه با ارائه شاخه زیتون به هزاره‌های افغانستان، در تلاش برای متنوع کردن پایگاه حمایت مردمی طالبان و تقویت رابطه با کشور شیعه ایران با وجود اختلافات ایدئولوژیک گذشته است.

طالبان که عمدتا گروهی سنی و از قومیت پشتون است و در سال‌های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ بر افغانستان حاکم بود، در سال ۱۹۹۸ پس از تصرف مزار شریف هزاران شیعه هزاره را قتل عام کرد. طالبان به علت کارنامه فجیع حقوق بشری خود تنها از سوی پاکستان، عربستان و امارات به رسمیت شناخته شد.

اما در حال حاضر طالبان مشتاق است که وجهه بین‌المللی خود را بهبود بخشد بخصوص که در دنیا طالبان را به عنوان گروهی خشن و افراطی بدون هرگونه توجهی به حقوق بشر می‌شناسند. طالبان از طریق ارائه و معرفی خود به عنوان یک گروه میانه‌رو و دارای حمایت در میان همه قومیت‌های افغانستان،‌ قصد دارد برداشت جهانی از خود به عنوان یک جنبش بنیادگرای پشتون را تغییر دهد. طالبان اغلب از میان سایر قومیت‌های افغانستان مانند ازبک‌ها و تاجیک‌ها هم نیرو جذب کرده است.

مهمترین مساله این است که طالبان از طریق دوستی با هزاره‌ها یک شاخه زیتون برای دشمن ایدئولوژیک سابق خود در منطقه یعنی جمهوری اسلامی ایران ارسال می‌کند. در حال حاضر که طالبان در تلاش برای یافتن راهی به قدرت در کابل است، حمایت کشورهای همسایه مانند ایران برای این گروه بسیار حیاتی است.