مسکو - ایرنا - کارشناس مرکز تحقیقات سیاسی روسیه معتقد است: لغو معافیت‌های هسته‌ای ایران از سوی دونالد ترامپ، بخشی از برنامه فشار بر تهران بویژه در دوره انتخابات ریاست جمهوری آمریکاست.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، «آندره باکلیتسکی» با اشاره به سخنان وزیر امور خارجه آمریکا در مورد لغو معافیت‌های هسته ای ایران گفت: بعید به نظر می‌رسد که ایران گام‌های متقابل برای خروج از برجام بردارد حداقل تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که همه در انتظار نتایج آن هستند، چنین گام تندی از سوی ایران برداشته نخواهد شد.

«مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا چندروز پیش خاطرنشان کرد که معافیت‌های تحریمی مرتبط با برجام را لغو و دو ایرانی را در ارتباط با برنامه هسته‌ای تحریم خواهد کرد.

پمپئو پنجشنبه گذشته در توئیتر نوشت: امروز به معافیت‌های تحریمی پروژه‌های مرتبط با برجام در ایران پایان می‌دهم که در مدت ۶۰ روز اجرایی خواهد شد. ادامه تشدید فعالیت‌های هسته‌ای ایران ایجاب می‌کند که این همکاری پایان یابد. 

خبرگزاری رویترز چهارشنبه شب گزارش داد که آمریکا معافیت همکاری هسته‌ای با نیروگاه برق هسته‌ای بوشهر از تحریم را به مدت ۹۰ روز تمدید می‌کند اما چند معافیت دیگر در مورد همکاری صلح‌آمیز هسته‌ای شرکت‌های روس، چینی و اروپایی با ایران را تمدید نخواهد کرد.

باکلیتسکی در ادامه به ریانووستی گفت که مشکل می‌توان تصور کرد که اعمال دوباره تحریم‌ها چه تاثیری بر تغییر کاربری راکتور اراک خواهد داشت زیرا که ایرانی‌ها حتی زمانی که موضوع اعمال دوباره تحریم‌ها مطرح نبود از روند کند کار در این طرح گلایه داشتند و اینکه طرف چینی احتیاط می‌کند که در صورت تغییر وضعیت، مساله برای این کشور پیش نیاید.

کارشناس روس گفت: همه در انتظار فرا رسیدن ماه نوامبر هستند که در آن انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برگزار می‌شود و احتمال دارد دولت این کشور تغییر کند.

وی ادامه داد: اگر دمکرات‌ها به قدرت برسند وضعیت (پیرامون برجام) را سریع می‌توان تغییر داد و اگر ترامپ به پیروزی برسد تصور اینکه برجام چهار سال دیگر دوام آورد، دشوار است.

کارشناس روس افزود: به همین خاطر آمریکا در زمان حاضر فشار را افزایش می‌دهد که بخشی از آن بخاطر دوره پیش از انتخابات ریاست جمهوری است و علت دیگر آن این است که فشارهای قبلی تاثیر مطلوب برای آمریکا نداشت.

وی یادآوری کرد: آمریکا سال گذشته اعلام کرد که معافیت‌های هسته‌ای در مورد سایت هسته‌ای فردو را لغو می‌کند و حتی به نیروگاه هسته‌ای بوشهر هم اشاره کرد که براساس آن روسیه باید همکاری با ایران را متوقف می‌کرد، اما چنین وضعیتی رخ نداد.

به گفته باکلیتسکی، وضعیت پس از لغو معافیت‌های هسته ای ایران به عوامل متعدد بستگی دارد که روابط آمریکا و چین از آن جمله است. این وضعیت می‌تواند بهانه‌ای برای افزودن نام شرکت‌های چینی به فهرست تحریم‌های آمریکا باشد.

کارشناس مرکز تحقیقات سیاسی «پیرسنتر» روسیه گفت: آمریکا ارسال سوخت هسته‌ای به بلوک اول نیروگاه بوشهر را از تحریم ها معاف کرد و این حاکی از آن است که هنوز در آمریکا بی‌عقلی کامل حاکم نشده است زیرا که تنها چیزی که نباید متوقف کرد و روسیه آن را متوقف نمی‌کرد تحویل سوخت هسته‌ای به نیروگاه هسته‌ای بوشهر است.