به گزارش روز سه شنبه رسانههای افغانستان، اطلاعات داخلی و خارجی در افغانستان حاکی از آن است که اعضای شورای کویته طالبان در پاکستان در وضعیت سراسیمگی بسر میبرند و ملایعقوب پسر ملامحمدعمر رهبر سابق این گروه رهبری طالبان را برعهده گرفته است.
«رحمت الله نبیل» رئیس سابق اداره امنیت ملی افغانستان گفته است، اطلاعات دقیق در اختیار دارد که اختلاف نظرهای شدید در درون رهبری طالبان باعث بروز شک و تردید بین اعضای مهم این گروه و رهبری آنها گردیده است.
نبیل افزود: برخی از اعضای دفتر سیاسی دوحه برکنار شده و به پاکستان فرستاده خواهند شد و بزودی تغییراتی در دفتر سیاسی طالبان در قطر بوجود خواهد آمد.
این مقام سابق امنیتی افغانستان نقش دستگاه اطلاعات نظامی پاکستان برای کنترل بیشتر بر طالبان را در تحولات اخیر بین این گروه برجسته دانست و گفت: آنها میخواهند با تشویق ملایعقوب نقش برخی رهبران و اعضای شورای کویته را تضعیف کنند و وزنه شبکهحقانی را بیشتر سازند.
به باور نبیل پاکستان با تضعیف نقش آن عده از رهبران طالبان که در گذشته در افغانستان زندگی میکردند و با دولت افغانستان تا حدی همسویی دارند، میتوانند به شکل بهتر و با پشتیبانی و گسترش نقش شبکهحقانی دوباره تأثیر و کنترل خود را بر طالبان بیافزایند.
یک مقام سابق امنیتی افغانستان زندگی مجلل و راحتی برخی از رهبران طالبان از جمله «ملامنان» برادر ملاعمر رهبر سابق طالبان را افشا کرد و گفت: ماهانه پول هنگفتی برای زندگی راحت خود از منابع اطلاعاتی دریافت میکند.
هرچند این اظهارات نبیل از طرف طالبان رد شد و این گروه وی را جاسوس آمریکاییها خوانده است، اما نبیل به طالبان گفت که ثابت میسازد، ملامنان از آمریکا خط میگیرد.
وی گفت: اگر طالبان خلاف این ادعا را ثابت کند، از آنها معذرت خواهم خواست.
به گفته نبیل، طالبان در پایگاه نظامی آمریکا در قطر به گونه دوامدار حضور یافته و با آنها دیدار میکنند و پول بدست میآورند.
این مقام سابق امنیتی افغانستان مدعی شد: طالبان از ارتباط خود با سازمانهای مانند (آی. اس. آی پاکستان) و برخی دیگر از منابع اطلاعات نظامی منطقه افتخار میکند.
سازمان ملل متحد نیز بتازگی گزارشی منتشر کرده و در آن به نقل از دستگاههای اطلاعاتی از اختلاف درونی طالبان خبر داده و حتی به تشکیل گروه جدیدی از طالبان اشاره کرده است.
این گزارش حاکی است: یافتههای تیم نظارت تعزیرات سازمان ملل متحد نشان میدهد که طالبان بر قابلیت پیروزی توافقنامه دوحه تردید دارند و به همین دلیل در داخل آن گروه چند دستگی بوجود آمده است و این وضعیت تعامل آنها را با مخالفان دشوار میسازد.
برخی از جنگجویان طالبان پس از آن، این گروه را ترک کردهاند که در مورد شیوه زندگی راحت برخی از رهبران خود در خارج آگاهی بدست آوردهاند.
اگر شرایط توافقنامه با آمریکا برای طالبان الزامآور شود، ممکن است این موضوع به دو دستگی در این گروه منجر شود. در حال حاضر یک گروه از افراد بلند پایه طالبان در مخالفت با توافق صلح، گروهی جدیدی را به نام «حزب ولایت اسلامی» تشکیل دادهاند.
همچنین به علت مخالفتهای روز افزون و ترس از واکنشهای شدید، رهبری طالبان جزئیات کامل توافقنامه با آمریکا را افشا نکرده است، به ویژه در مورد تعهد آن گروه برای قطع روابط با القاعده و سایر گروههای تروریستی خارجی.
طالبان در جریان مذاکره با آمریکا با القاعده نشستهایی داشته و از ادامه روابط خود با این گروه با آنها اطمینان داده است و این اطلاعات نشان میدهد که طالبان به جای قطع رابطه خود با القاعده، آنرا مستحکمتر ساختهاند.
سازمان ملل متحد از رابطه شبکه حقانی با شاخه خراسان داعش نیز پرده برداشته و گفته است که این گروه حملات داعش در کابل را هماهنگی و حمایت میکند.
در این گزارش همچنین از حضور ۱۰ هزار جنگجوی خارجی در افغانستان خبر داده شده که از جمله ۲ هزارو ۲۰۰ تن از آنها نیروی داعش و بیشترین آنها از منطقه اوروکزی پاکستان هستند.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا نیز چند روز پیش در توئیتی گفته بود که طالبان برسر خروج و حضور نظامیان آمریکایی در افغانستان اختلاف نظر دارند، زیرا طالبان از حضور نظامیان آمریکایی در افغانستان پول بدست میآورند.
پس از امضای توافقنامه صلح بین آمریکا و طالبان در ۲۹ فوریه در دوحه قرار بر این بود که پس از ۱۰ روز گفتوگوی بین افغانستان صلح آغاز شود اما به دلیل مشکلات در رهایی زندانیان، افزایش حملات طالبان و چالشهای انتخابات در کابل تاکنون هیچ یکی از این گفتهها عملی نشده است.