مسکو - ایرنا - رئیس کرسی تاریخ نوین دانشگاه دولتی بلاروس گفت: امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران نظام دمکراتیکی ایجاد کرده که بر آرای مردم ایران استوار شده است.

«سرگئی ترتیاک» روز پنجشنبه با بیان این مطلب گفت: امام خمینی (ره) با اتکا بر حمایت مردم توانست بر رژیم شاه غلبه یابد و نظام مردمسالاری را بنیان نهد که بر آرای مردم استوار شده است.

وی گفت: امام خمینی (ره) منادی بازگشت دین به سیاست بود و شخصیت وی دارای ابعاد الهی است و بسیاری در عصر معاصر به خوبی او را نشناخته‌اند. 

کارشناس علمی بلاروس با بیان اینکه شخصیت امام خمینی (ره) بزرگ بود، اظهار کرد: امام (ره) همانند جواهر لعل نهرو و مارتین لوتر راه خود را در پیش گرفت و زمانی که وارد عرصه سیاسی شد ایدئولوژی جمهوری اسلامی را شکل داد که در واقع دکترین جهان شرق است.

ترتیاک گفت: امام خمینی (ره) زمانی به معارضان ضد شاه ملحق شد که دولت ملی گرای دکتر مصدق در سال ۱۹۵۳ سرنگون شد و در آن زمان گفتند سربازان من در گهواره هستند.

وی سپس به علل سقوط رژیم شاه ازجمله شکست انقلاب سفید و اصلاحات ادعایی شاه اشاره و اظهار کرد: در عرض ۱۰ سال ایران از یک کشور کشاورزی به صنعتی تبدیل شد. در اواخر سال ۱۹۷۰ زمانی که امام شروع به تبیین مبانی انقلاب کردند و سخنرانی‌های آنها با نوار ضبط شده به دست مردم می‌رسید بسیاری از مردم به این خطبه‌ها و افکار پیوستند.

وی ادامه داد: خیلی از فقها و روحانیون و نمایندگان اقشاری که می‌دیدند مبانی جامعه با اصلاحات شاه در حال فروپاشی است به جنبش مردمی پیوستند.متاسفانه در سال ۱۹۷۹ که پایه های رژیم شاه در حال فروپاشی بود و انقلاب اسلامی به پیروزی رسید زندگی بسیاری برای پیروزی آن اهدا شد. 

در پیروزی انقلاب اسلامی، اندیشه‌های مدیریتی امام خمینی‌(ره) نقش بسزایی ایفا کرد

وی به فتوای امام خمینی (ره) اشاره کرد که بر اساس آن نظامیان ایرانی از سوگند نظامی خود آزاد شدند و همین رویکرد باعث شد که از خونریزی‌های بیشتر جلوگیری شود. درس مهمی که انقلاب اسلامی داد این بود که جامعه ایران پس از پیروزی انقلاب مانند دیگ در حال جوش در حال التهاب بود اما با مدیریت و رهبری امام خمینی (ره) آرام گرفت.

 رئیس کرسی تاریخ نوین دانشگاه دولتی بلاروس سپس به نقش مهم امام خمینی (ره) در تشکیل نظام حکومتی ایران و نیز تدوین و تایید قانون اساسی اشاره کرد و افزود: بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران در این زمینه نقش بسیار مهمی داشت. 

وی خاطرنشان کرد: نظامی که در ایران بوجود آمد بر دیکتاتوری و خشونت استوار نشد که امری نمادین بود. در سالهای جنگ تحمیلی عراق علیه ایران نیز دمکراسی اسلامی در ایران ریشه دواند و ما دیدیم که زمانی که امام (ره) متوجه شدند جنگ بر مردم ایران فشار زیادی وارد کرده است گفتند که سم را می نوشند و آتش بس را می‌پذیرند.

ترتیاک گفت: درس دیگری که از انقلاب اسلامی می‌توان گرفت این است که پس از رحلت امام خمینی‌(ره) بسیاری از تحلیلگران غربی پیش‌بینی کردند که در ایران پس از رحلت امام جنگ قدرت رخ می‌دهد و خونریزی خواهد شد اما این پیشگویی تحقق نیافت و راه ایشان همچنان ادامه دارد.