تهران-ایرنا- استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بین الملل معتقد است: نابرابری از ارزش‌های تغییرناپذیر نظام اجتماعی و سیاسی ایالات متحده است.

«علی بیگدلی» در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا با اشاره به اعتراضات در آمریکا به مرگ جورج فلوید شهروند سیاه پوست‌آمریکایی اظهارداشت: در آمریکا یک نوع شقاق اجتماعی بر پایه اعتقادات تبعیض نژادی از گذشته وجود داشته که اکنون بیشتر شده است.

وی با بیان اینکه قانون اساسی آمریکا صراحتا اعلام کرده که این کشور، سرزمین پولدارهاست، تصریح کرد: قانون اساسی آمریکا هیچ توجهی به افراد فقیر ندارد. از گذشته در شمال شرقی آمریکا از واشنگتن به بالا مثل دیترویت، نیویورک و ... مردم سفیدپوست ثروتمندی زندگی می‌کنند که صاحب صنایع سنگین، سیستم‌های بانکی و بیمه ای هستند که به مناطق جنوبی که بیشتر سیاه پوست بودند اصلا توجهی نمی‌کردند.

عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه در قانون اساسی آمریکا چیزی به نام برابری نداریم، تصریح کرد: قانون اساسی آمریکا مثل قانون اساسی فرانسه نیست که در کنار آزادی به برابری اهمیت داده باشد. در آمریکا آزادی داریم و همه می‌توانند پولدار شوند یا تحصیل کنند ولی بحث برابری در ‌این کشور وجود ندارد.

وی، حاکمیت جمهوری‌خواهان بر کاخ سفید را نیز یادآور شد و گفت: طرف دیگر قضیه این است که روح مرامنامه حزب جمهوری‌خواه هم بر برتری سفیدپوستان و ثروتمندان تاکید دارد و مخصوصا شاخه تی پارتی که خیلی محافظه کار و افراطی هستند دچار خودخواهی نژادی بسیار عمیق و آشکاری هستند و حتی چند سال پیش گروهی از اینها با سیاه‌پوستانی که تقاضای برابری می کردند در نیویورک و دیگر نقاط جنگیدند.

کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل تصریح کرد: بنابراین نابرابری از ارزش‌های تغییرناپذیر نظام اجتماعی و سیاسی ایالات متحده است.

وی درباره وضعیت آرای انتخابات دونالد ترامپ در انتخابات پیش روی آمریکا در شرایط کنونی و تاثیر این ناآرامی ها در  میزان‌ آرای ترامپ نیز گفت: آرای جمهوری‌خواهان آرای ثابتی است و کمتر دچار سیالیت می‌شود،گروه‌هایی که وابسته به حزب جمهوری‌خواه هستند به دلیل علایق مشترک از جمله سفیدپوست یا ثروتمند یا هم مذهب بودن به ترامپ رای خواهند داد. شاهد بودید که روز سه شنبه هم ترامپ داخل کلیسا رفت و انجیل را دست گرفت و اینها پیوند ناگسستنی دارند.

بیگدلی تصریح کرد: حزب جمهوری‌خواه شاید بین ۴۰ تا ۴۵ درصد آرای آمریکا را در اختیار دارد و اینها خیلی کم تزلزل پیدا می‌کنند منتهی گروه‌های میانی جامعه و رای خاکستری‌ها که متعلق به حزب مستقل هستند، نوسانشان زیادتر است و اینها از کنار ترامپ جدا خواهند شد.

وی یادآورشد: تحولات اخیر به نفع دموکرات‌هاست و رای خاکستری‌ها را به رای دادن به نفع دموکرات‌ها ترغیب می‌کند.


 آرای ترامپ کاهش یافته اما نمی‌توان با قطعیت از عدم انتخاب وی سخن گفت
 

استاد تاریخ دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه تا قبل ار شیوع کرونا ترامپ موقعیت خیلی خوبی را پیدا کرده بود و محبوبیتش در حدود ۴۸/۵ درصد بود، گفت: این در حالی است که الان محبوبیت ترامپ در کل جامعه آمریکا خیلی پایین آمده و به حدود ۳۴ درصد رسیده است.

بیگدلی در عین حال انتخابات آمریکا را خیلی قابل پیش بینی ندانست و گفت: بر خلاف اروپا، آرای انتخاباتی در آمریکا خیلی سیال است .گرچه قطعا این بار آرای ترامپ کاهش خواهد یافت اما نمی‌توان به طور قاطع هم گفت که ترامپ انتخاب نخواهد شد. ظرف ۵ ماه آینده ممکن است با کاهش کرونا یا تغییر رفتار دولت آمریکا شرایط عوض شود و این موضوع هنوز خیلی قابل پیش بینی نیست.

کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: وقتی اوباما رییس جمهوری شد سفیدپوستان جلوی کاخ سفید اعتراض کردند که کاخ سفید جای سیاهان نیست و سفیدها در آمریکا قدرت را در اختیار دارند. کوکلوس‌کلان‌ها الان در ۱۰ ایالت آمریکا فرمانروایی می‌کنند و اگر اینها و نهادهای مذهبی و اقتصادی بزرگ آنها که با یهودی‌ها هم قاطی شده اند، نبودند ترامپ انتخاب نمی شد. در واقع اینها بودند که با خرید کارت های الکترال پول دادند تا ترامپ انتخاب شود.

بیگدلی تصریح کرد: سفیدپوست های آمریکایی متعصب و معتقد به مسیحیت صهیونیسم هستند و گرایشات ضد اسلامی دارند و اگر هم با برخی کشورهای اسلامی ارتباط دارند به معنای پذیرش اسلام نیست و اسلام را دشمن مشترک می‌دانند و خیلی پرنفوذ و قدرتمند هستند و به طور سازمان یافته عمل می‌کنند.

استاد تاریخ اروپا در دانشگاه شهید بهشتی از زوال اندیشه سرمایه‌داری در غرب خبر داد و گفت: نظام سرمایه داری با یک زوالی رو به رو شده و سستی‌هایی در آن به وجود آمده که در همه کشورهای اروپایی هم قابل مشاهده است. در فرانسه، جلیقه زردها، در ایتالیا، جلیقه نارنجی‌ها و در آلمان فاشیست‌ها ‌ظهور کرده‌اند که همه اینها نتیجه قدرتمند شدن یک اقلیت ثروتمند در برابر یک اکثریت فقیر در این جوامع است و این شرایط نمی‌تواند ادامه پیدا کند و جامعه غرب مخصوصا آمریکا به این سمت و سو حرکت می‌کند.

نظام سرمایه‌داری باید بداند که در قرن شانزدهم نیست

وی با بیان اینکه جامعه سرمایه داری باید هم از جهت ساختاری و هم از جهت نظری در مبانی خود تجدیدنظر کند، گفت: نظام سرمایه داری باید مبانی نظری خود را تغییر دهد و بداند دیگر قرن شانزدهم نیست و نگاه‌های تحقیرآمیزی که به توده‌ها دارد دیگر جواب نمی‌دهد و صاحبان سرمایه در نظام‌های غربی باید در رفتار و ساختار و نظر خود تجدید نظر کنند.

بیگدلی با بیان اینکه غرب به طور عام و آمریکا به طور خاص  در سال‌های گذشته ناکامی‌ها و سرخوردگی‌های انباشته شده‌ای داشته، خاطرنشان کرد: این سرخوردگی‌های انباشته در این شرایط خودش را نشان داده است و گرنه کشته شدن یک سیاه‌پوست بهانه‌ است.

وی به پیوستن لاتین‌تبارها، رنگین‌پوستان و سفیدپوستان فقیر به اعتراضات ضدنژادپرستی سیاهان اشاره کرد و گفت: می‌بینیم که این مساله از حوزه کشته شدن یک سیاهپوست که سابقه طولانی در آمریکا دارد فراتر رفته و به یک نارضایتی عمومی تبدیل شده است.

این مورخ، اعتراضات اخیر در آمریکا را بی‌سابقه دانست و گفت: آمار مرگ و میر سیاه‌پوستان و فقیران در میان کشته‌های کرونا بالاست و مرگ بیش از صدهزار نفر از مردم عادی و فقیر آمریکا برای تصمیم‌گیران ایالات متحده که در جستجوی ثروت و قدرت هستند اهمیت چندانی ندارد.

بیگدلی در خصوص واگرایی و احتمال فروپاشی آمریکا هم گفت: بنیادها و نهادهای جامعه آمریکا قوی است و جامعه آمریکا  جامعه ثروتمندی است بنابراین اینکه منتظر فروپاشی این کشور باشیم، سخت است و چنین چیزی قابل پیش بینی نیست منتها آنچه اهمیت دارد این است کهارزش های حاکم بر این کشور به عنوان مدعی دموکراسی و آزادی خواهی متزلزل شده است.