تهران- ایرنا- دیپلمات بلندپایه روسیه در وین گفت که ایران دسترسی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به تاسیسات هسته‌ای خود رد نمی‌کند.

«میخاییل اولیانوف» سفیر و نماینده دایم روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین شنبه‌شب در پیامی توییتری نوشت: ایران دسترسی [آژانس بین‌المللی انرژی اتمی] را رد نمی‌کند.

اولیانوف افزود: ایران حقوق آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را زیر سوال نمی‌برد و برای تداوم مشورت‌ها آماده است. آژانس در این باره ابراز نگرانی کرده اما آن هم برای گفت‌وگو آماده است. اجازه بدهید امیدوار باشیم که مشکلات به زودی  برطرف خواهد شد.

وی پیشتر در پیام دیگری به درز کردن گزارش محرمانه آژانس درباره ایران به رسانه‌ها  اشاره کرد و نوشت : گزارش امروز آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره اجرای توافقات پادمانی در ایران، پنج دقیقه بعد از توزیع آن در میان اعضای شورای حکام در رسانه‌های غربی منتشر شد.

اولیانوف تصریح کرد: اصل محرمانه بودن گزارش‌ها در آژانس نتیجه‌بخش نیست. اما این رخداد دست کم یک نکته مثبت داشت. از محتوای گزارش مشخص است که مساله جای دیگری بوده و مایه نگرانی فوری در حوزه منع گسترش تسلیحات هسته‌ای نیست.

بر اساس گزارش رسانه‌ها، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش فصلی خود ادعا کرده که ایران به غنی‌سازی اورانیوم فراتر از محدوده‌های تعیین‌ شده در برجام ادامه داده است.

سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان‌های بین‌المللی در وین در همین باره گفت: گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در خصوص برجام، هم حاکی از تداوم فعالیت‌های راستی‌آزمایی آژانس بوده و هم اقدامات ایران در اجرای تصمیمات خود مبنی بر تعلیق تعهدات برجامی را به تصویر می‌کشد.

کاظم غریب‌آبادی عصر جمعه در گفت و گو با خبرنگاران افزود که این گزارش در ارتباط با تحولات فنی هسته‌ای، به پیشرفت‌هایی از جمله عبور تولید آب سنگین ایران از مرز ۱۳۰ تن و رسیدن به ۱۳۲.۶ تن؛ استفاده از ماشین‌های جدید از جمله غنی سازی با ماشین‌های آی. آر ۴، آی. آر ۵، آی. آر ۶، آی. آر. اس، آی. آر. اس ۶ و آی. آر. ۲.ام در خطوط تحقیق و توسعه؛ غنی سازی اورانیوم تا سطح ۴.۵ درصد و فراتر از حد تعیین شده در برجام؛ تولید یک هزار و ۵۷۱.۶ کیلوگرم اورانیوم غنی شده که ۵۵۰.۷ کیلوگرم بیشتر از گزارش ماه مارس بوده و یک هزار و ۳۵۶.۵ کیلوگرم آن نیز اورانیوم با غنای ۴.۵ درصد است، اشاره می‌کند.

سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران همچنین به اجرای فعالیت‌های راستی آزمایی برجام در ایران توسط آژانس اشاره کرد و گفت که از جمله محورهای تداوم اجرای فعالیت‌های راستی آزمایی و نظارت در شرایط ویژه ناشی از کرونا و همکاری مناسب ایران در این زمینه؛ تداوم اجرای موقت و داوطلبانه پروتکل الحاقی از سوی ایران و ادامه راستی زمایی اظهارنامه‌های پروتکل توسط آژانس؛ تداوم راستی آزمایی عدم انحراف مواد هسته‌ای اظهار شده در ایران از سوی آژانس و این که آژانس از روز اجرای برجام، به راستی آزمایی و نظارت درخصوص تعهدات هسته‌ای در ایران تحت برجام پرداخته در این گزارش مورد اشاره قرار گرفته است.  

به گزارش ایرنا،  ایران به دنبال خروج یکجانبه و برخلاف مقررات بین‌المللی آمریکا از برجام، تلاش کرد توافق هسته‌ای را به شرط عمل دیگر طرف‌های این توافق به تعهداتشان حفظ کند اما با گذشت نزدیک به ۲ سال و ناتوانی طرف‌های اروپایی به تعهدات برجامی، با هدف حفظ بهره‌مندی اقتصادی ایران، گام‌های کاهش تعهدات خود را در بازه زمانی شصت روزه آغاز کرد.

بر این اساس، ایران ۱۵ دی‌ماه ۹۸ با صدور بیانیه‌ای گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام کرد که طبق آن، تهران دیگر هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی‌سازی، درصد غنی‌سازی، میزان مواد غنی‌شده و تحقیق و توسعه) نخواهد داشت و از این پس، برنامه هسته‌ای ایران فقط بر اساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت و همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز طبق روال ادامه می‌یابد.