ایران ۴۲ جزیره کوچک و بزرگ در خلیج فارس دارد که نیمی از این جزایر مسکونی هستند. هر کدام از این جزایر نیز در طول فعالیت خود نقش ویژهای به پیدا کردهاند. جزایر تنب بزرگ و کوچک و ابوموسی از نظر استراتژیک برای ایران اهمیت خاصی دارند. قشم به عنوان هاب تجارت در بین جزایر ایران زبانزد است و خارک قطب صادرات نفت ایران به شمار میآید.
جزیره کیش نیز اگرچه در بخشهای مختلف اقتصادی از تجارت گرفته تا نفت و گاز فعال است و حتی در عصر سلجوقیان به بزرگترین مرکز تجاری خلیج فارس تبدیل شد، اما اکنون عمده اقتصاد خود را بر گردشگری و توریسم بنا کرده است. برای رونق گردشگری در این نگین خلیج فارس نیز از سالها قبل اقدامات لازم صورت گرفته تا آنجا که اکنون «کاملترین منطقه توریستی بینالمللی ایران» در جزیره کیش شکل گرفته است.
کیش از زیباترین و دلنوازترین مقاصد سفرهای داخلی است که از چند جنبه مختلف نظیر طبیعت بینظیر و پیشینه تاریخی غنی و در کنار آن جاذبههای تفریحی شهرت خاصی در بین مردم دارد تا جایی که سالانه حدود ۱.۵ میلیون مسافر را پذیراست.
به طور میانگین سالانه حدود ۲۰ هزار پرواز داخلی (۱۲ شهر) و خارجی (۶ پرواز در روز از دبی و ابوظبی) در فرودگاه کیش صورت میگیرد که از این حیث، این فرودگاه را در رتبه چهارم فرودگاههای کشور قرار داده است.
برای پذیرایی از این تعداد گردشگر داخلی و خارجی در این عروس جزایر ایران ۵۲ هتل، ۲ هتل آپارتمان و ۲ مجتمع اقامتی ساخته شده است. نکته جالب آن است که کیش با ۱۲ هتل ۵ ستاره حتی از پایتخت هم پیشی گرفته است.
تمامی این امکانات و تسهیلات با برنامهریزی بلندمدت و نگاه اقتصادی انجام شده است اما امسال کرونا به عنوان مهمان ناخوانده گردشگری جهان، ایران و جزیره کیش باعث شده تا از این امکانات با حداقل ظرفیت استفاده شود و حتی یکی دو ماه استفاده از این امکانات به صفر نزدیک شود.
این موضوع باعث شد تا به گفته عضو هیاتمدیره جامعه هتلداران کیش، با اجرای پروتکلهای بهداشتی، هزینه نگهداری هتلها ۱۵ درصد افزایش یابد.
وی تاکید کرده که تمامی هزینه ضدعفونی کردن و اجرای پروتکلهای بهداشتی در جزیره کیش توسط بخش خصوصی پرداخت میشود.
با این حال اگرچه با آزاد شدن پروازها به کیش امید به بهبود گردشگری در این جزیره افزایش یافته اما اجرای دستورالعملهای بهداشتی برای بازسازی اعتماد عمومی به مسافرت در ایام شیوع کرونا ضروری به نظر میرسد.
در این زمینه «مهدی حاجی خانی» فعال حوزه گردشگری به ایرنا گفته که در حال حاضر از ۵۲ هتل کیش، ۳۸ هتل فعالیت دارند و با رعایت دستورالعملهای بهداشتی پذیرش مسافر انجام میدهند.
وی تاکید کرده که تبلیغات و حمایت دولت در شرایط فعلی، کلید موفقیت و مقابله با رکود و کسادی بازار گردشگری کیش است.
حاجی خانی، پتانسیلهای کیش برای جذب گردشگر را شامل تفریحات آبی، پارک ساحلی میر مهنا، پارک دلفین، درخت سبز، لاکپشتهای دریایی، آب انبار دوقلو، شهر باستانی حریره، شهر زیر زمینی کاریز، ساحل مرجانی، کشتی یونانی، مسیر دوچرخه سواری، جزیره هندورابی، مراکز خرید، رستورانهای دریایی و بیشمار جاذبه دیگر میداند که هر کدام به تنهایی این قابلیت را دارند تا تعداد زیادی گردشگر راهی کیش کنند.
وی تاکید دارد که همه ساله در فصل تابستان انبوهی از مسافران به کشورهای همسایه مانند ترکیه، ارمنستان، گرجستان و آذربایجان هجوم میبردند اما امسال با بروز بحران کرونا باید فرصت را غنیمت بدانیم و کیش عزیز را همچون که لایقش است آباد کنیم البته در این مسیر رعایت پروتکلهای مخصوص سفر ضرورت بیشتری دارد.
حاجی خانی معتقد است که باید نیمنگاهی به گردشگری ورودی نیز داشته باشیم .
وی ادامه میدهد که همه ساله و در فصل گرما کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس برای فرار از گرمای شدید، علاقه زیادی به مناطق شمالی ایران دارند که با وجود پروازهای بینالمللی کیش میتوان تور این گردشگران خارجی را از کیش شروع کرده و یا در پایان سفرشان، کیش را اضافه کنیم .
این فعال گردشگری و توریسم معتقد است که از این راه به تدریج کیش به عنوان دروازه ورود و خروج گردشگران حاشیه خلیج فارس به ایران تبدیل میشود.
وی تاکید کرد که حمایت از آژانسداران، هتلداران و همه دست اندرکاران صنعت گردشگری در این راه رمز موفقیت خواهد بود.
حاجی خانی در ادامه گفت که تلاش شده تمامی پروازها با حفظ پروتکلهای بهداشتی انجام شود. البته مسافران نیز باید همکاری کنند و در اماکن عمومی پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند. اخیرا هم خط پروازی جدید برای هموطنان یزدی برقرار شده است.
در پایان ذکر این نکته ضروری است که اگرچه کرونا ضرر زیادی به اقتصاد کیش و در راس همه آنها به اقتصاد گردشگری این جزیره زیبا وارد کرده اما شیوع آن و تعطیلی اغلب تورهای خارجی فرصت بینظیری برای رونق گردشگری و آغاز فصل جدید از گردشگری در نگین ایران در خلیج فارس میتواند رقم بزند.