رسانه های بین المللی در چند روز گذشته اعلام کردند که وزارت دفاع آمریکا براساس چند قرارداد و در مجموع به ارزش بیش از ۹ میلیارد دلار قرار است بالگردهای تهاجمی آپاچی ، جنگنده های پیشرفته اف ۱۶ مجهز به سیستم های پیشرفته الکترونیک و موشکهای هوا به هوا از نوع amraam در اختیار مراکش قرار دهد.
مراکش از جمله ۲۲ کشور در جهان محسوب می شود که موشکهایی از این نوع از آمریکا خریداری می کند و بنا بر اعلام پنتاگون ، این کشور بزرگترین خریدار تسلیحاتی آمریکا در آفریقا محسوب می شود.
پنتاگون ، وزارت دفاع آمریکا اعلام کرده است که مراکش از جمله متحدان این کشور در شمال آفریقاست و واشنگتن ثبات مراکش را در راستای منافع خود ارزیابی می کند.
از سوی دیگر وزارت دفاع مراکش نیز اعلام کرده است که این کشور براساس قرارداد دیگری سامانه های دفاع موشکی از فرانسه تحویل خواهد گرفت.
براساس گزارش های رسمی منتشر شده ، فرانسه ۴۴ درصد و آمریکا ۵۶ درصد از نیازهای تسلیحاتی مراکش را تامین می کنند.
مراکش از سال ۲۰۰۸ با خرید ناوگان دریایی، دو ماهواره جاسوسی و انواع تسلیحات هوایی و زمینی به تقویت نیروهای نظامی خود پرداخته است.
گزارش های رسمی حاکیست که مراکش از سال ۲۰۱۷ میلادی بیش از ۲۰ میلیارد دلار برای تقویت نیروهای نظامی خود هزینه کرده است.
این در حالی است که الجزایر به عنوان رقیب سنتی مراکش متقابلا خرید تسلیحاتی وسیعی از روسیه دارد.
الجزایر براساس قراردادهای نظامی با مسکو قرار است ۱۴ فروند بمب افکن سوخو ۳۴ و نیز ۱۴ فروند جنگنده سوخو ۳۵ از روسیه تحویل بگیرد. همچنین روسیه قرار است ۱۴ جنگنده رادار گریز سوخو ۵۷ در اختیار الجزایر قرار دهد. در صورت اجرای این قرارداد، الجزایر اولین کشوری است که این جنگنده های پیشرفته رادار گریز را از روسیه تحویل می گیرد.
مراکش در شمال غربی آفریقا، از شمال به مدیترانه، از شرق با الجزایر و از غرب به اقیانوس اطلس مشرف است. موقعیت جغرافیایی مراکش به گونه ای است که می توان آن را برج دیده بانی آفریقا در دریای مدیترانه و اقیانوس اطلس توصیف کرد. این موقعیت جغرافیایی ، مراکش را قادر می سازد که به راحتی به اروپا و آبهای آزاد دسترسی داشته باشد.
موقعیت جغرافیایی الجزایر نیز به گونه ای است که از آن می توان به بام آفریقا تعبیر کرد.
به نظر می رسد که براساس همین موقعیت ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک است که قدرتهای بزرگ نظیر روسیه و آمریکا تلاش می کنند جای پایی در این منطقه داشته باشند و به رقابت تسلیحاتی در آن دامن بزنند.
در همین حال "راشا تودی" اخیرا از نهایی شدن قراردادی خبر داد که براساس آن مصر تعدادی جنگنده بسیار پیشرفته و پیچیده "سوخو- سو ۳۵" از روسیه دریافت می کند و این در حالی است که مایک پمپئو پیشتر تهدید کرده بود چنانچه این قرارداد به مرحله اجرایی برسد ، مصر تحت تحریم های آمریکا قرار خواهد گرفت.
این گزارش با استناد به نظر کارشناسان تاکید دارد ، با دریافت این جنگنده های پیشرفته توسط مصر، توازن نظامی در منطقه به هم خواهد خورد .
جنگنده "سوخو ۳۵" یک هواپیمای پیشرفته است که بر جنگنده های اف ۱۵ و اف ۲۲ آمریکا برتری کامل دارد و به گونه ای طراحی شده که در نبردهای نزدیک می تواند این جنگنده ها را نابود کند.
"سوخو ۳۵" نسل پیشرفته "سوخو ۲۷" است که بر اف.ای ۱۸ آمریکا نیز برتری کامل دارد.
این جنگنده مجهز به موشکهای هوا به هوا ، هوا به زمین، موشکهای ضد ناو ، بمب های قابل هدایت با لیزر و ماهواره و نیز مجهز به توپ های ۳۰ میلی متری است.
این جنگنده نسبت به هواپیمای اف ۲۲ آمریکا از قدرت مانور بالاتری برخوردار است و می تواند در ارتفاع ۲۰ کیلومتری و با سرعت ۲۵۰۰ کیلومتر در ساعت حرکت کند.
اینگونه رقابت تسلیحاتی در آفریقا نشان می دهد که قاره سیاه بار دیگر به عرصه ای برای یک جنگ سرد دیگر بین قدرتهای جهانی تبدیل شده است. قدرتهای جهانی نزدیک به دو دهه است که بطور جدی به آفریقا به عنوان یک زمین بازی جدید برای رقابت های ژئوپلتیک می نگرند.