روابط عمومی محیط زیست استان مازندران روز دوشنبه در اطلاعیه ای اعلام کرد : همه ساله در فصل بهار که دوران زادآوری حیات وحش بوده، مواردی از زنده گیری نوزادان پستانداران وحشی عمدتاً از سوی دامداران و افرادی که به نوعی فعالیت آنان با جنگل و زیستگاههای طبیعی حیات وحش مرتبط انجام می شود.
در این اطلاعیه آورده شد : عمده زنده گیری نوزادان جانوران وحشی در طبیعت به بهانه کشته شدن مادر این نوزادان و جلوگیری از تلف شدن احتمالی آنها از سوی متخلفان زیست محیطی انجام می شود که این اقدام از لحاظ قانونی جرم محسوب می شود.
روابط عمومی محیطزیست مازندران ضمن هشدار به این متخلفان زیست محیطی در این خطه شمال کشور از آنها خواسته شد تا در صورت زنده گیری نوزادان جانوران وحشی برای جلوگیی از برخورد قانونی به صورت خوداظهاری این نوزادان را به محیطزیست تحویل دهند.
براساس این گزارش در سال جاری دو مورد زنده گیری شوکا و دو مورد گوساله مرال کشف و ضبط شد، که یکی از گوساله های مرال بدلیل جدایی و محروم ماندن از شیر مادر تلف شد.
جریمه زنده گیری جانوران
بر اساس بند (چ) قانون شکار و صید مصوب ۱۳۴۶/۳/۱۶ (با اصلاحات مصوب ۱۳۵۳/۱۰/۳۰ و ۱۳۷۵/۹/۲۵) تعیین بهای جانوران وحشی به لحاظ مطالبه ضرر و زیان از وظایف و اختیارات شورای عالی حفاظت محیط زیست است و بر اساس ماده ۱۸ همین قانون در مورد جرائم مذکور، سازمان محیط زیست از حیث مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم، بعنوان شاکی خصوصی شناخته میشود.
۱- بهای هر عدد نوزاد پستانداران وحشی که به هنگام شکار در رحم مادر باشد، معادل بهای پستاندار مربوطه تعیین می گردد.
۲- بهای هر عدد تخم پرندگان وحشی و خزندگان از جمله لاک پشت های دریایی، نصف بهای پرنده و خزنده مربوطه تعیین می گردد.
۳- خسارت تخریب لانه و آشیانه پرندگان وحشی یک سوم بهای پرندگان مربوطه تعیین می گرد.
۴- در صورتی که پرندگان شکاری بصورت غیرمجاز شکار و یا زنده گیری شوند و یا در اسارت و یا به هنگام قاچاق و خروج از مرز کشف شوند مشمول ضرر و زیان مربوطه می شوند.
۵- در خصوص ضرر و زیان گونههای قابل شکار در صورتیکه گونه شکار شده ماده باشد مبلغ ضرر و زیان به ۳ برابر افزایش مییابد.
براساس این قانون بیشترین جریمه برای شکار یوزپلنگ حدود ۲ میلیارد ریال و برای برخی پرندگان وحشی چون خوتکا حدود ۱.۵ میلیون ریال مصوب شد.