شهرکرد- ایرنا- طرح یارانه‌دستمزد از طرح‌های مهم دولت دوازدهم، با کاهش هزینه‌های تولید در به کارگیری نیروی کار ، فرصتی را برای تحقق شعار سال مبنی بر جهش تولید فراهم کرده است، که می‌طلبد کارفرمایان در استفاده از این ظرفیت اهتمام بیشتری به کار گیرند.

در سال‌های اخیر سیاست‌های اشتغالی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به سمت ارائه مشوق‌ها و تسهیل فرایندها برا ایجاد اشتغال و کارآفرینی در کشور هدایت شده است.

دولت تدبیر و امید در کنار تلاش برای تثبیت اشتغال موجود، در تلاش است تا در استانهایی که با نرخ بیکاری بالاتری مواجه هستند، با اجرای طرح‌هایی بتواند بخشی از بیکاری موجود را مهار و برای جوانان جویای کار، فرصت‌های شغلی ایجاد کند.

یکی از مهمترین این طرح‌ها، طرح یارانه دستمزد است. به موجب این طرح، به کارآفرینان و کارفرمایانی که از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی در واحدهای خود استفاده کنند، ۳۰ درصد یارانه دستمزد تعلق می‌گیرد تا هزینه‌های اشتغال آنها کاهش یابد.

این طرح در هشت استان چهارمحال و بختیاری، ایلام، کردستان، کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه، سیستان و بلوچستان، کرمانشاه و خراسان خوبی از سال گذشته آغاز شده است.

"یارانه دستمزد" وجهی است که توسط دولت به صورت ماهانه بابت بخشی از دستمزد نیروی کار شغل اولی زیر ۳۵ سال به کارفرما پرداخت می‌شود و منابع این طرح از محل منابع پیش‌بینی شده اشتغال در قانون بودجه سنواتی، کمک‌های مردمی و منابع ناشی از اجرای هدفمندی یارانه‌ها تامین می‌شود.

سقف بهره‌مندی هر کارگاه برای استفاده از نیروی کار شغل اولی حداکثر ۵۰ درصد نیروی کار موجود است و طول دوره پرداخت یارانه دستمزد به ازای هر نیروی کار شغل اولی با تایید دستگاه هماهنگ کننده تا سقف ۱۲ ماه است و میزان یارانه دستمزد معادل ۳۰ درصد حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار است که بر اساس صورت وضعیت مزد ارسالی به سازمان تامین اجتماعی محاسبه و پرداخت می‌شود.

یارانه‌دستمزد فرصتی برای مهار نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی

نرخ بیکاری در فارغ‌التحصیلان دانشگاهی ۲ برابر سایر اقشار است از همین رو دولت برای رفع این چالش، طرح‌هایی نظیر یارانه‌دستمزد را تدوین و به مرحله اجرا گذاشته است.

معاون مدیرکل دفتر سیاستگذاری و توسعه اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به مزایای این طرح در کاهش نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی کشور، اظهار داشت: نرخ بیکاری در فارغ‌التحصیلان دانشگاهی ۲ برابر سایر اقشار است از همین رو دولت برای رفع این چالش، طرح‌هایی نظیر یارانه‌دستمزد را تدوین و به مرحله اجرا گذاشته است.

محمد آذرپناه افزود: این طرح توانسته است در مهارت‌آموزی و ورود دانش‌آموختگان دانشگاهی به بازار کار موفق عمل کند.

وی با بیان اینکه این طرح در گام نخست در هشت استان کشور دارای نرخ بیکاری بالاتری هستند، اجرا می‌شود، تصریح کرد: هر استانی که بتواند سهمیه اعتباری خود را جذب کند، دوباره مشمول اعتبار لازم برای تداوم طرح می‌شود.

آذرپناه، با بیان اینکه دولت در طرح یارانه ‌دستمزد نقش سیاستگذار را دارد و بخش خصوصی و تعاونی در اجرای طرح نقش تعیین‌کننده‌ای برعهده دارد، خاطر نشان کرد: این طرح علاوه بر ایجاد فرصت‌های شغلی برای دانش‌آموختگان دانشگاهی، اهداف دیگری نظیر کاهش هزینه‌های نیروی کار برای کارفرما و ایجاد انگیزه و تشویق کارفرما در به کارگیری نیروی کار را نیز دنبال می‌کند.

چهارمحال و بختیاری یکی از هشت استان با نرخ بالای بیکاری در کشور است که به تدبیر دولت دوازدهم و با اجرای طرح‌هایی نظیر اشتغال پایدار روستایی و عشایری، اشتغال فراگیر و مشاغل خانگی توانسته جایگاه خود را در این حوزه بهبود بخشد و اگرچه همچنان جزو استانهای با بالاترین نرخ بیکاری به شمار می‌رود اما نرخ بیکاری این استان از ۲۰.۸ درصد در سال ۱۳۹۶ به ۱۵.۳ درصد در پایان سال ۱۳۹۸ رسید که این آمار کاهش بیش از ۵.۵ درصدی نرخ بیکاری در استان طی ۲ سال اخیر را نشان می‌دهد.

شناسایی ۴۳ هزار بیکار در چهارمحال و بختیاری

به گفته مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارمحال و بختیاری، تعداد بیکاران این استان ۴۳ هزار نفر است که بیشترین تعداد این افراد بیکار را فارغ‌التحصیلان دانشگاهی تشکیل می‌دهد.

با اجرای طرح یارانه دستمزد و با اولویت نیروهای جوان شغل اولی، بخشی از جمعیت فارغ‌التحصیل استان مشغول به کار می‌شود.

حفیظ‌الله فاضلی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با اجرای طرح یارانه دستمزد و با اولویت نیروهای جوان شغل اولی، بخشی از جمعیت فارغ‌التحصیل استان مشغول به کار می‌شود.

وی، طرح یارانه دستمزد را فرصت مناسبی برای کاهش نرخ بیکاری در استان دانست و گفت: در قالب این طرح هم واحدهای صنعتی و راکد می‌توانند فعالیت خود را از سر گیرند و این موضوع در تحقق شعار سال مبنی بر جهش تولید می‌تواند بسیار موثر واقع ‌شود و هم جوانان جویای کار مشغول به کار می‌شوند.

فاضلی، نقش رسانه‌ها در تبلیغ و اطلاع‌رسانی این طرح را بسیار مهم دانست و افزود: بسیاری از جوانان جویای کار و کارفرمایان از این طرح بی‌اطلاع هستند، اما چنانچه بتوان در این خصوص به صورت گسترده اطلاع‌رسانی کرد، اعتباراتی که در این حوزه به استان تخصیص داده شده به طور کامل جذب می‌شود و می توان اعتبارات بیشتری را درخواست کنیم.

سال گذشته با تصویب سه میلیارد تومان، ایجاد یک هزار و ۴۰۰ شغل در چهارمحال و بختیاری در قالب این طرح هدفگذاری شد اما به سبب محدودیت‌های اعتباری در نهایت سهمیه استان در طرح یارانه‌دستمزد به ۶۰۰ نفر کاهش یافت.

اشتغال ۵۹۸ شغل اولی در چهارمحال و بختیاری

معاون اشتغال اداره‌کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: سهمیه استان در سال گذشته اشتغال ۶۰۰ نفر فارغ‌التحصیل شغل اولی در استان بود، که از این میزان ۵۹۸ نفر محقق شده است.

فرج‌الله چراغپور، طرح یارانه‌دستمزد را فرصتی برای تحقق جهش تولید دانست و گفت: این طرح در راستای کاهش هزینه‌های دولت در به کارگیری نیروی کار است، اما کارفرمایان و واحدهای تولیدی در استان اقبال چندانی به این طرح نشان نمی‎دهند.

وی تصریح کرد: سهمیه‌ استان در سال جاری هنوز ابلاغ نشده است اما برای اختصاص اعتبارات بیشتر باید عملکرد مطلوبی از خود نشان دهیم.

بی‌رغبتی کارفرمایان چهارمحال و بختیاری در استفاده از طرح یارانه دستمزد

بنا بر اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، ۷ هزار و ۶۵۶ بنگاه فعال اقتصادی در استان فعال است اما از این تعداد در سال گذشته  ۱۴۳ بنگاه متقاضی استفاده از این طرح شدند.

یک کارشناس حوزه اشتغال در خصوص استقبال نامناسب کارفرمایان از طرح یارانه دستمزد در استان به خبرنگار ایرنا گفت: بنا بر اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، هفت هزار و ۶۵۶ بنگاه فعال اقتصادی در استان فعال است اما از این تعداد در سال گذشته  ۱۴۳ بنگاه متقاضی استفاده از این طرح شدند.

فریدون حیدری افزود: برخلاف استقبال ناچیز کارفرمایان در استان، کارفرمایان دیگر استانها از این طرح استقبال خوبی داشته به نحوی استانهای دیگر تقاضای استفاده از سهمیه استان را دارند.

وی، بی‌اعتمادی و نبود فرهنگ مشارکت در طرح‌ها را از علل اصلی استقبال کم کارفرمایان از طرح‌های اشتغالزایی دانست و گفت: بسیاری از واحدهای تولید گمان می‌کنند با جذب نیروهای جدید، متعهد به اشتغال برای این افراد در سالهای آینده می‌شوند و همین موضوع آنها را استفاده از این طرح بی رغبت کرده است.

حیدری ادامه داد: بارها شده با کارشناسان و مدیران واحدهای تولیدی استان تماس گرفته و یا حضوری وارد مذاکره شدیم اما آنها همچنان بی‌رغبت هستند و مشارکتی در اجرای این طرح ندارند.

این کارشناس اشتغال اداره‌کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، ارائه تجربه موفق شرکت‌هایی که از این طرح استفاده کردند را عامل موثری در ترغیب این واحدها برای شرکت در طرح یارانه دستمزد عنوان کرد و گفت: شرکت‌هایی که از این طرح استفاده کرده هم از عملکرد نیروهای جوان راضی هستند و هم تاثیر آن در کاهش هزینه‌های اشتغال نیروهای کار مشاهده کرده‌اند.

رونق تولید و کاهش هزینه‌ها با بهره‌گیری از طرح یارانه‌دستمزد

در چهارمحال و بختیاری چند شرکت اقدام به اجرای این طرح کرده‌اند از شرکت هشت بهشت کیش در شهرک صنعتی سفیددشت و برای اجرای این طرح دلایل خود را دارند.

امین حاتمی، سرپرست امور اداری این شرکت در همین خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: در وضعیت اقتصادی کنونی که شرکت‌ها به دنبال حفظ منابع خود هستند، می‌توانند از طرح‌های حمایتی که آنها را در تحقق این سیاست کمک کند، بخوبی بهره‌مند شوند.

وی ادامه داد: سال گذشته ۶۰ نیروی شغل اولی که از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی هستند، جذب این شرکت شدند و مبلغی که دولت برای بخشی از دستمزد آنها به شرکت پرداخت کرد، را هزینه آموزش این افراد کردیم.

حاتمی ادامه داد: امروز بیشتر کارخانه‌ها به دنبال نیروهای باسابقه هستند اما با طرح یارانه‌دستمزد ثابت شد که با نیروهای جوان دانشگاهی هم می‌توان بهره‌وری بالایی کسب کرد و درصدی از دستمزد که دولت به کارخانه‌ها کمک می‌کند را هزینه آموزش کرد.

سرپرست امور اداری این شرکت افزود: این طرح به نفع هر ۲ طرف کارفرما و نیروی کار است و چنانچه نیروی کار عملکرد خوبی از خود نشان دهد می‌توان قرارداد آن را تمدید کرد و زمینه برای ارتقای شغلی وی فراهم شود.

حاتمی به دیگر شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی استان نیز پیشنهاد داد تا از این ظرفیت و فرصت مناسبی که دولت در اختیار واحدهای تولیدی قرار داده استفاده کنند تا از نتایج مثبت آن در رونق تولید و کاهش هزینه‌ها بهره‌مند شوند.

چهارمحال و بختیاری دارای ۱۰ شهرستان با جمعیتی افزون بر ۹۷۹ نفر است که نرخ بیکاری در استان در رده‌های بالایی کشوری است.