سنندج - ایرنا - یکی از مشکلات زیست محیطی در کردستان به ورود فاضلاب روستاها و محله‌های شهری به منابع آبی است که این معضل در شهر مریوان تا حدودی حل شده ولی در سنندج همچنان وجود دارد.

نشست خبری به مناسبت هفته محیط زیست روز چهارشنبه با حضور مدیرکل و معاونین فنی و نظارت و پایش و فرمانده یگان حفاظت اداره‌کل حفاظت محیط زیست کردستان و با رعایت پورتکل‌های بهداشتی از جمله فاصله اجتماعی و استفاده از ماسک برگزار شد.

به دلیل گسترده بودن حوزه فعالیت محیط زیست استان و اهمیت آن برای اهالی رسانه به منظور دریافت بهترین پاسخ و اطلاع رسانی آن به مردم این نشست حدود سه ساعت به طول انجامید هر چند بیان مسائل و مشکلات محیط زیست در یک جلسه چند ساعته امکان پذیر نیست ولی سعی شد تا حد امکان به مهمترین آنها پرداخته شود.

از جمله مهمترین مباحث زیست محیطی استان که در این نشست به بیان آن پرداخته شد می‌توان به وضعیت گونه‌های جانوری و گیاهی در حال انقراض، تالاب زریبار، آتش سوزی، تخریب اراضی، مهاجرت پرندگان، پسماند، تردد و واژگونی تانکرهای حامل سوخت، آلودگی و ورود مستقیم فاضلاب چند روستا به منبع آب شرب سنندج  اشاره کرد.

کاهش حجم ورودی فاضلاب به دریاچه زریبار

مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان با اشاره به اینکه فاضلاب ۱۰ روستا به اضافه محله سردوشی‌ها و استادیوم در مریوان به تالاب زریبار سرازیر می‌شد، گفت: تا سال ۹۶ فاضلاب هفت روستا به طور صددرصد به تصفیه خانه مریوان منتقل شد و سه روستا باقی مانده که عملیات انتقال فاضلاب آنها به تصفیه خانه مریوان ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

فریبا رضائی با اشاره به اینکه حجم ورودی فاضلاب به دریاچه زریبار کاهش پیدا کرده است، افزود: با انسداد ورودی فاضلاب به این دریاچه شاهد کنترل رشد نیزار هم در آینده خواهیم بود.

معاون فنی اداره‌کل حفاظت محیط زیست کردستان هم در این نشست اظهار داشت: معضل جدی ورود فاضلاب به زریبار مربوط به محله‌ سردوشی بود که ۳۳ لیتر دبی ورودی آن به این دریاچه بود.

شهاب محمدی اضافه کرد: بیش از ۹۰ درصد مشکل و معضل ورود فاضلاب محله سردوشی مریوان به زیبار هم مرتفع شده است.

دشت بیلو مریوان به عنوان اثر طبیعی ملی معرفی می‌شود

وی یادآور شد: مردم لک‌ لک‌ها را به عنوان پرنده‌ای مقدس و خوش یمن می‌شناسند و همین دیدگاه باعث شده همیشه از حضور آنها استقبال کنند.

معاون فنی اداره‌کل حفاظت محیط زیست کردستان با اشاره به اینکه چند روستا در شهرستان‌های مریوان و بانه میزبان لک لک‌ها هستند، اضافه کرد: در این بین بیشترین لانه سازی لک‌ لک ها در دشت بیلو مریوان اتفاق افتاده است.

محمدی افزود: بیش از ۷۰ لانه در بیلو به همت مردم روستایی به همین نام ساخته شده است و به دلیل وجود چنین ظرفیتی درصدد معرفی آن به عنوان اثر طبیعی ملی هستیم.

معاون نظارت و پایش اداره‌کل حفاظت محیط زیست کردستان هم در این نشست با اشاره به اینکه پسماند یکی از مشکلات محیط زیست نه تنها در این استان بلکه در کل کشور است، گفت: مشکلات جایگاه دفن زباله در شهرهای مریوان و قروه سال‌ها است که مطرح است و تاکنون برای مدیریت این جایگاه‌ها اقدامی انجام نشده است.

اقبال حمیدی تاکید کرد: روستای عصرآباد چند سال پیش محل دفن زباله شهر مریوان بود که با اعتراضات مردمی این محل تغییر یافت و شهرداری به طور غیر مجاز ایستگاه تحقیقاتی گاران را به محل دپوی زباله تبدیل کرده است.

وی یادآور شد: سازمان جهاد کشاورزی و محیط زیست استان به دلیل این اقدام از شهرداری مریوان شکایت کردند و هنوز پرونده آن در مراجع قضایی باز است.

معاون نظارت و پایش اداره‌کل حفاظت محیط زیست کردستان گفت: مکان یابی جایگاه دفن زباله در شهر مریوان کار مشکلی است ولی با این وجود در کارگروه پسماند مکانی پیشنهاد و تایید هم شده است ولی تاکنون از لحاظ اجرایی شهرداری مریوان کاری انجام نداده است.

حمیدی اظهار داشت: حدود سه سال هم زباله شهر قروه به بستر رودخانه جنیان انتقال داده می‌شد که برای این اقدام شهرداری قروه ۱۰۰ میلیون تومان جریمه شد.

وی با اشاره به اینکه مسیر جعفرآباد با رعایت الزامات زیست محیطی برای دفن زباله قروه مورد تایید است، افزود: قراردادی منبی بر انتقال زباله این شهر به یکی از استان‌های همجوار منعقد شده که تا پایان سال ۹۹ هم تمدید شده است.

میزان پسماند شهری و بیمارستانی در کردستان افزایش یافت

معاون نظارت و پایش اداره‌کل حفاظت محیط زیست کردستان یادآور شد: بعد از شیوع ویروس کرونا، در حوزه پسماند شهری استان که قبلا ۳۹۲ هزار تن در سال بود به ۴۵۱ هزار تن افزایش پیدا کرد.

حمیدی اضافه کرد: میزان تولید پسماند بیمارستانی هم در استان یک هزار و ۵۳ تن بود که به یک هزار و ۵۰۰ تن رسیده است.

وی از اعمال تخفیف صدور معاینه فنی خودروها به مناسبت هفته محیط زیست در استان خبر داد و گفت: در ۹ شهرستان استان ۲۷ مرکز معاینه فنی خودروهای سبک و سنگین وجود دارد.

معاون نظارت و پایش اداره‌کل حفاظت محیط زیست کردستان افزود: به غیر از مراکز معاینه فنی شهرهای کامیاران و دهگلان مابقی شهرستان ها ۱۰ تا ۳۰ درصد تخفیف برای مراجعه کنندگان در این هفته اعمال می‌کنند.

حمیدی در خصوص آلودگی سد قشلاق سنندج هم اظهار داشت: فاضلاب ۵۱ روستا به طور مستقیم و غیر مستقیم به این سد وارد می‌شود که بارها بعد از پایش انجام شده آلودگی آن را اعلام کردیم.

وی اضافه کرد: محیط زیست استان به رسالت خود در بحث نظارت و بیان آلودگی عمل کرده است و حال دستگاه‌های متولی باید در راستای رفع این مشکل اقدام کنند.

کردستان دارای پنج منطقه حفاظت شده شامل منطقه چلچمه و سارال، منطقه حفاظت شده بیجار با وسعت ۳۲ هزار هکتار، منطقه بدر و پریشان قروه با وسعت ۴۳ هزار هکتار، منطقه حفاظت شده شاهو و کوسالان با وسعت ۵۷ هزار هکتار و منطقه عبدالرزاق سقز با وسعت ۳۹ هزار هکتار و پناهگاه حیات وحش زریوار با وسعت سه هزار هکتار و چندین منطقه شکار ممنوع است که این استان را در زمره منحصربفرد ترین نقاط کشور به لحاظ تنوع گونه های جانوری و گیاهی قرار داده است.

امسال شعار روز جهانی محیط زیست تنوع زیستی، فراخوان اقدام به مقابله با انقراض فزاینده گونه ها و تخریب جهان طبیعی است و ۱۷ تا ۲۳ خرداد در ایران هم به نام هفته محیط زیست نامگذاری شده که شعار این هفته جهش تولید، حفظ محیط زیست و توسعه پایدار تعیین شده است.