به گزارش روز چهارشنبه اداره کل روابط عمومی سازمان تأمین اجتماعی، این مطلب را مصطفی سالاری در یازدهمین نشست دیدهبان رفاه و تامین اجتماعی که با موضوع بررسی تاثیر کرونا بر سازمان تامین اجتماعی و با محوریت مروری بر اقدامات مواجهه با این ویروس در موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی برگزار شد، عنوان کرد.
وی با اشاره به ماموریت تامین اجتماعی در قبال ۴۳ میلیون تحت پوشش گفت: کرونا هم تبعات و اثرات منفی داشته و هم آموخته هایی برای ما در بر داشته است.
سالاری با اشاره به آثار مالی متاثر از کرونا گفت: درآمدهای سازمان از زمان شیوع کرونا به طور میانگین هر ماه ۲۰۰۰ میلیارد تومان به علت امهال های دولت و بیکاری ها کاهش داشته است. در هیئت دولت مصوب شد که دولت یک خط اعتباری از طریق بانک مرکزی بابت این کسری در اسفندماه به سازمان بدهد. قرار شد برای فروردین هم ۲۰۰۰ میلیارد تومان از بدهی دولت به سازمان پرداخت شود و خوشبین هستیم این دو موضوع تا دو سه هفته آینده انجام شود.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی ادامه داد: با توجه به منتفی شدن امهال ها از پایان اردیبهشت ماه به بعد، وصول حق بیمه ازاول خردادماه به روال عادی برمی گردد لذا اصولا با کاهش درآمد کمتری در خرداد به بعد مواجه خواهیم بود گرچه به دلیل آثار کرونا بر فعالیتها و اشتغال، این کاهش درآمد به صفر نخواهد رسید.
آخرین وضعیت ثبت نام شدگان بیمه بیکاری
وی به وضعیت بیمه بیکاری نیز اشاره کرد و گفت: بیماری کرونا، بیکاری گسترده ایجاد کرده است. ۲۲۰ هزار مقرری بیمه بیکاری بگیر در اسفندماه داشتیم که این رقم بدون لحاظ تاثیر کرونا بود. با شروع تعطیلی واحدهای تولیدی، عده ای نامنویسی کردند و لیست ۳۷۰ هزار نفری پالایش شده وزارت کار در اختیار ما قرار گرفت.
سالاری ادامه داد: با کسر این اسامی،این رقم به ۲۴۱ هزار مورد کاهش پیدا کرد. عده ای هم در دفاتر کاریابی و ادارات کار ثبت نام کرده اند که با محاسبه آنها، لیست بیمه بیکاری بگیران ما به حدود ۲۷۰ هزار نفر رسید.در نام نویسی و ثبت نام بیکار شدگان درسامانه ثبت نام بیکارشدگان ایام کرونا ۶۸۰ هزار نفر برای فروردین بوده است. با پالایش و حذف اسامی شاغلین، این فهرست به ۵۴۰ هزار نفر کاهش پیدا کرده و برای اردیبهشت هم پیش بینی می کنیم به همین تعداد افراد برسیم.
وی با بیان اینکه بیش از دو و نیم برابر به مشمولان صندوق بیمه بیکاری اضافه شده و صندوق قطعا از عهده پرداخت مقرری برنمیآید گفت: رسیدگی و مذاکراتی در دولت به عمل آمد و مقرر شد که میانگین مقرری بگیران پنج سال قبل صندوق محاسبه شود و پرداخت مقرری برای این تعداد از افراد برعهده تامین اجتماعی باقی بماند و منابع مازاد بر آن از محل این منابع پرداخت به متقاضیان مازاد بر معوقه معمولی از اول خرداد به بعد تا آخر مهرماه، ۸۵ درصد هزینه از منبع کمکی دولت و ۱۵ درصد از منابع داخلی سازمان پرداخت خواهد شد و بعد از آن، شرایط و روال پرداخت عادی محسوب شود
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی افزود: همچنین مقرر شده است برای این سه ماه اول هرکسی اسم نوشته و اشتغال به کار نداشته لیست بیمه اش رد نشده بدون لحاظ سازوکارهای معمول و با شرایط و نرخ خاص تعیین شده، از پرداخت بابت ایام بیکاری کرونا برخوردار گردد.
بررسی چگونگی پرداخت مقرری بیمه بیکاری در ستاد ملی کرونا
سالاری ادامه داد: از خرداد ماه سامانه نام نویسی برای دریافت بیمه بیکاری ،ثبت نام و رسیدگی خواهد شد و از این پس طبق روال سابق تقاضای بیمه بیکاری در کمیته مربوطه باید مانند قبل رسیدگی شود و وزارت کار از کلیه امکانات و ابزار کنترلی و نظارتی خود در قانون برای احراز حضور استفاده خواهند کرد.
وی افزود: در واقع از اول خرداد از نظر رسیدگی و سازوکارهای نظارتی به شرایط عادی برمی گردیم وپیش بینی می کنیم نهایتا بعد از پایان اردیبهشت ۶۰ تا ۷۰ هزار نفر مازاد بر آمارهای قبلی سنوات گذشته متقاضی اخذ مقرری در بیمه بیکاری داشته باشیم.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی با اشاره به اینکه هزینه های درمان ناشی از کرونا در حیطه درمان مستقیم، وضعیت مبهمتر است، گفت: در شرایط کرونا، کارکرد ماهانه هزینه مراکز که میرسد اعداد تعجب آور هستند. یک روز هزینه کاهش می یابد و یک روز هزینه ها دو برابر میشود. همچنین برآورد پیش بینی اینکه چه میزان از درمان های الکتیو ما به ماه بعدی منتقل میشود اصلا آسان نیست.
وی ادامه داد: از وقوع بحران کرونا، کلیه مراکز درمانی ما تابع تصمیمات ستاد کرونا و وزارت بهداشت بودند.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی به وضعیت درمان غیرمستقیم نیز اشاره کرد و گفت: در حال مذاکره و پیگیری هستیم که اگر قرار است منابعی بابت هزینه های درمان کرونا اختصاص یابد، باید علاوه بر وزارت بهداشت، نهادهای دیگر نیز به نسبت تخت های بیمارستانی و سهمی که در درمان بیماران کرونایی داشته اند،از آن اعتبار و وجوه بهره مند شوند.
سالاری به نحوه ارائه خدمات در ایام شیوع کرونا اشاره کرد و گفت: هرکس سراغمان آمده کاری نداشتیم که ایرانی و غیرایرانی و بیمه شده یا غیربیمه شده بوده است. در مراکز درمانی سازمان، هرکسی که مراجعه کرد را طبق تصمیم ستادملی کرونا به طور رایگان رسیدگی و درمان کرده اند و قطعا در توزیع حمایت های دولت،نیز مراجع ملی ذیربط براین اساس تصمیم گیری خواهند کرد.
وی به تبعات بلندمدت کرونا نیز اشاره و اظهار کرد: در ادامه راه با احتیاط عمل و جوانب احتیاط را در تصمیم های مدیریتی رعایت می کنیم.
وضعیت بدهی تامین اجتماعی به بیمارستان ها
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی با بیان اینکه تیرماه سال گذشته وزارت بهداشت از ما ۱۰هزار میلیارد تومان طلب داشت و اعتبار دفترچه های ما زیرسوال رفته بود گفت: ۶۰۰۰ هزار میلیارد تومان هم غیر دانشگاهی ها طلب داشتند. با ۵۰۰۰ میلیارد تومان اوراقی که از دولت گرفتیم و منابع نقدی که به سازمان اختصاص داد، صددرصد مطالبات را تسویه کردیم. صفر باقی ماندن بدهی سازمان به وزارت بهداشت را از اسفند ماه تا کنون با دو پرداخت جدید حفظ و میخواهیم از این به بعد نیز بدهی ها را نقد بپردازیم که بدهی صفر بماند.
وی افزود: مطالبات بخش خصوصی و غیر دانشگاهی ها هم تا آذر پرداخت شده و دوماه عقب هستیم.
تمدید غیرحضوری دفترچه های بیمه
سالاری با بیان اینکه در اسفندماه، دفترچه های بیمه به مدت سه ماه و تا اردیبهشت بدون نیاز به مراجعه حضوری تمدید شد گفت: از اردیبهشت ماه برنامه استحقاق سنجی و استعلام اعتبار دفترچه های درمان به صورت غیرحضوری را راه انداختیم که دیگر نیازی به مراجعه حضوری بیمه شدگان برای تمدید دفترچه ها نباشد.
وی ادامه داد: با این اقدام، ۳۹ میلیون مراجعه به شعب و کارگزاری ها از مجموع ۹۷ و نیم مراجعه برای همه خدمات، کاسته می شود. در گام دوم کلا به دنبال حذف دفترچه ها هستیم که مدتهاست روی آن مطالعه و کار کردیم و کرونا ضرورت این را برای نهایی کردن بیشتر نشان داد.در این راستا احراز هویت بیومتریک را در دستورکار داریم. برآورد کردیم که اگر بهترین تجهیزات احراز هویت را برای همه مراکز فراهم کنیم از هزینه چاپ دفترچه ها در یکسال بسیار کمتر میشود،همچنین ارائه خدمات به مردم،عملکرد مراکز درمانی، رسیدگی به اسناد پزشکی و اعمال گایدلاین ها در تجویزتسهیل می یابد.
سالاری با بیان اینکه خدمات دیگری هم در راستای تحول دیجیتال در دست انجام است عنوان کرد: امیدوارم تا آخر سال ۷۵ درصد مراجعات به شعب را کاهش دهیم. کرونا حتما به ما کمک کرد.
وی افزود: کرونا به ما یاد داد که سازمانی چون تامین اجتماعی باید یک ذخیره احتیاطی داشته باشد زیرا با چنین جمعیت تحت پوششی اگر در بحران دچار کمبود شود،ابعاد اجتماعی گسترده و نگران کننده ای خواهد داشت.
برآورد خسارت ۳۰ تا ۵۰ هزار میلیاردی کرونا بر تامین اجتماعی
همچنین مدیر موسسه پژوهش تامین اجتماعی در این نشست با بیان اینکه سازمان تامین اجتماعی از جمله نهادهایی است که اقدامات سیاستی اش در مواجهه با کرونا به شدت مورد اهمیت و محل توجه است گفت: سازمان تامین اجتماعی قبل از ورود کرونا دچار چالش هایی بود و کرونا آن را گسترده تر کرد.
روزبه کردونی با بیان اینکه از اواخر بهمن شیوع کرونا اعلام شد و در موسسه تمرکز خود را بر شناسایی و مطالعه ابعاد مختلف کرونا گذاشتیم گفت: از آنجایی که منشا بیماری ناشناخته بود، در ابتدا تمرکز ما بیشتر بر اطلاع رسانی قرار گرفت. از فروردین ماه رصد اثرات اقتصادی و اجتماعی ناشی از کرونا نیز در دستورکار قرار گرفت.
وی افزود: سازمان تامین اجتماعی قبل از ورود کرونا دچار چالش هایی بود و کرونا آن را گسترده تر کرد. تا کنون ۱۳گزارش منتشر کرده ایم که آخرین مورد آن پیرامون اثرات کرونا بر هزینه های تامین اجتماعی بوده است و در آن خسارت ۳۰ تا ۵۰ هزار میلیارد تومانی ناشی از کرونا بر تامین اجتماعی تخمین زده شده است.
رئیس موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی افزود: تامین اجتماعی از جمله نهادهایی است که اقدامات سیاستی اش به شدت مورد اهمیت و محل توجه است و اگر دچار آسیب شود اقدامات بعدی نیز متاثر خواهد شد.
کردونی با اشاره به تاثیر کرونا بر فقر اظهار کرد: برآورد شده است که حداقل ۵۰۰ میلیون بر آمار فقرا در جهان افزوده می شود و ۳۰ سال تلاش کشورها برای مبارزه با فقر به عقب برخواهد گشت. کارگران غیررسمی ۳۴ درصد فقیرتر میشوند.