همایش گرامیداشت هفته صنایع دستی با محوریت شیراز شهرجهانی صنایع دستی و اخذ نشان جغرافیایی خاتم شیراز شامگاه پجشنبه ۲۲ خرداد ۹۹ با حضور جمعی از هنرمندان و صنعتگران برجسته شیراز و مسئولین و متولیان این حوزه در پشت بام مرکز تجارت جهانی صنایع دستی شیراز برگزار شد.
ضرورت ایجاد کمیسیون گردشگری در شرایطی که وزارتخانه نوبنیاد میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی ایجاد شده و همچنین ناشنیده ماندن حرف فعالین عرصه صنایع دستی توسط آقای نماینده از جمله نکات پررنگ این همایش بود که در شرایط کرونایی اما با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار شد.
در بدو ورود به این همایش ماسک و مواد ضدعفونی در اختیار مدعوین قرار می گرفت و چیدمان صندلی ها نیز با رعایت فاصله انجام شده بود و از همه مهمتر این آیین در فضای باز و پشت بام مجتمع تجاری مهستان شیراز که بزرگترین مرکز فروش صنایع دستی شیراز است برگزار شد.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی شامگاه پنجشنبه در همایش هفته صنایع دستی افزود: مجلس دهم اقدام بسیار مناسبی در جهت تبدیل سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به وزارتخانه انجام داد که این گام اول در این حوزه است و باید اقدامات بعدی نیز برای رونق این بخش انجام گیرد.
علیرضا پاکفطرت با بیان این مطلب که شغلی که از گردشگری حاصل می شود جزء ارزان ترین و سریعترین شغلها است،گفت: در حال حاضر کمیسیون گردشگری در مجلس شورای اسلامی وجود ندارد که این موضوع بسیار ناراحت کننده است.
نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: گردشگری جزیی از کمیسیون فرهنگی در پارلمان محسوب می شود اما اکنون که وزارتخانه میراث فرهنگی ،گردشگری و صنایع دستی ایجاد شده لازم است که آیین نامه داخلی مجلس تغییر و کمیسیون گردشگری نیز راه اندازی شود.
او راه اندازی کمیسیون گردشگری در مجلس شورای اسلامی را گام مهمی در جهت رونق این صنعت عنوان کرد.
با رونق گردشگری و صنایع دستی می توان از تحریم عبور کرد
وی در ادامه تصریح کرد: کشور ما سالهای طولانی است که تحریم بوده و اکنون نیز این موضوع شدت یافته و اقتصاد ما نیز مبتنی بر نفت است که مدتهاست عایدی چندانی از فروش آن نیز نداریم که در این شرایط همه باید تلاش کنیم بخش هایی مانند صنایع دستی که هم تولید است و هم به رونق اقتصادی کشور کمک می کند رشد یافته و گسترش یابد.
پاک فطرت صنایع دستی کشور و خصوصا فارس را تولیدی کم هزینه دانست که در جهان خریداران بسیاری دارد و افزود: منبت آباده و خاتم شیراز جز رشتههای صنایع دستی است که اخیرا به ثبت جهانی رسیده و رشته های صنایع دستی دیگری نیز در این استان وجود دارد که ظرفیت جهانی شدن را دارا است و باید اداره کل میراث فرهنگی فارس این موضوع را به جد پیگیری کند.
وی ادامه داد: رونق بخش صنایع دستی در گرو رشد و توسعه صنعت گردشگری است و در این شرایط است که هنرمندان این عرصه تشویق و ترغیب به ادامه و توسعه فعالیت خود می شوند در نتیجه در این خصوص تا گردشگر رونق پیدا نکند راه به جایی نخواهیم برد.
نماینده مجلس مردم شیراز در مجلس یازدهم معتقد است که رونق گردشگری در گرو ایجاد زیرساختهای لازم در این بخش است و این مهم را باید همه مسولان به واقع درک کنند.
وی اظهار داشت: باید خودمان را برای ادامه دار شدن تحریم آماده کنیم که راه گریز از آن ارزهای حاصل از رونق گردشگری است.
پاک فطرت با تاکید بر لزوم مهیا کردن زمینه ورود گردشگر خارجی به فارس گفت: توسعه گردشگری نیازمند وجود زیرساختهایی از جمله سیستم حمل و نقل هوایی و ریلی مناسب و با کیفیت است.
افزایش سرعت در انتقال گردشگر
وی ادامه داد: ایجاد زیرساخت قطار سریع سیر بین دو کلانشهر شیراز و اصفهان برای توسعه گردشگری ایران بسیار اهمیت دارد که برای تحقق این امر نیاز به بودجه دولتی هم نیست و سرمایه گذاران خارجی بسیاری متقاضی اجرای این پروژه هستند.
وی با بیان اینکه گردشگر خارجی خواهان تردد سریع،ایمن و با کیفیت بین چند شهر گردشگرپذیر ایران از جمله شیراز،اصفهان،کاشان،کرمان،یزد و ... است گفت: ایجاد زمینه ترددهای ایمن و سریع بین این شهرها می تواند به توسعه گردشگری ایران کمک شایانی کند.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: تا زمانیکه گردشگری توسعه نیابد و زیرساخت مورد نیاز این مهم مهیا نشود صنایع دستی نیز رونق چندانی پیدا نخواهد کرد.
او بیان کرد: صادرات صنایع دستی امر مهمی است که اکنون اغلب بصورت چمدانی انجام می شود که دولت باید در حوزه صادرات خصوصا مواردی مانند بسته بندی، حمل و نقل ، گمرک و .... کمک کند تا محصولات زیبای صنایع دستی شیراز، فارس و ایران به دنیا عرضه شود.
پاکفطرت از لزوم واگذاری مدیریت گردشگری به شهرداری ها سخن گفت و بیان کرد: این امر در جهت تحقق مدیریت یکپارچه شهری بسیار مهم است.
وی در بخش دیگر سخنان خود گفت: مجلس یازدهم به دنبال گرفتن اختیارات از دولت مرکزی و دادن آن به مدیران استانی است بگونه ای که مدیران استانی بتوانند خودشان تصمیم گرفته و اجرا کنند زیرا اگر به دنبال شکوفایی اقتصاد هستیم باید اختیارات مدیران محلی افزایش یابد و در این باره از آنها حمایت کرد.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی در پایان گفت: شهرداری شیراز باید در حوزه گردشگری و خصوصا ساخت موزه ای جامع در این شهر ورود جدی پیدا کند.
این نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی بعد از ایراد سخنرانی این جلسه را ترک کرد بدون آنکه حرف نماینده فعالان صنایع دستی این استان را بشنود که همین موضوع واکنشهایی در پی داشت.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای صنایع دستی استان فارس در این همایش گفت: جامعه صنایع دستی نیاز دارد که حرفشان شنیده شود.
حسین همتی افزود: این انتظار وجود داشت که علیرضا پاکفطرت نماینده مجلس حاضر در این جلسه حرف ما فعالین عرصه صنایع دستی رو نیز بشنود که اینگونه نشد و او بدون شنیدن حرف فعالین این عرصه جلسه را ترک کرد.
وی ادامه داد: فعالین این حوزه در شرایط کنونی و شیوع کرونا و توقف گردشگری با مشکلات زیادی مواجه هستند که باید مسولان و خصوصا نمایندگان مجلس آنها را یاری کنند.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای صنایع دستی استان فارس گفت: به دلیل ثبت نشان جغرافیایی خاتم شیراز یک واحد در مجتمع تجارت جهانی صنایع دستی شیراز (مهستان) بصورت تخصصی به حوزه خاتم اختصاص داده شده است.
اقدامات انجام شده در حوزه صنایع دستی کافی نیست
رییس کمیسیون گردشگری شورای شهر شیراز در این جلسه گفت: اقدامات انجام شده در حوزه صنایع دستی کافی نیست و مدیریت شهری شیراز در تلاش برای رونق به صنعت این حوزه است.
سولماز دهقانی افزود: در حوزه صادرات صنایع دستی مشکلات زیادی وجود دارد که نیاز است مجلس شورای اسلامی با هدف تسهیل در امر صادرات صنایع دستی ورود جدی داشته باشد.
او با بیان اینکه در حوزه بازاریابی و صادرات صنایع دستی اقدامات کمی انجام شده گفت: شناخت زیادی از کشورهای مقصد صادرات صنایع دستی نداریم و سلیقه خریداران این بخش در نظر گرفته نشده است.
عضو هیات رییسه شورای شهر شیراز اظهار داشت: لازم است که پژوهشهای جدی در حوزه صادرات محصولات صنایع دستی انجام و همچنین ذائقه بازار در این حوزه شناسایی شود.
مدیرکل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی استان فارس در این همایش گفت: این استان از جاذبههای فرهنگی بسیاری بهرمند است و یکی از قطبهای گردشگری ایران بشمار میرود.
مصیب امیری افزود: بیش از ۲۰۰ هزار هنرمند صنایع دستی در فارس فعالیت دارند که کسب عنوان های جهانی در دو سال گذشته در بخش صنایع دستی این استان امیدها را برای رونق این بخش افزایش داده است.
وی ادامه داد: ایجاد و تجهیز کارگاههای صنایع دستی در شهرستانهای آباده،بوانات و فیروزآباد در سال ۹۹ در دستور کار قرار دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی استان فارس با بیان اینکه امسال بنام جهش تولید نامگذاری شده،گفت: صنایع دستی یکی از بخشهای اصلی است که میتواند در فارس به تحقق این شعار بطور عملی کمک کند.
امیری عنوان کرد: شیوع بیماری کرونا تاخیر در خصوص رونق بخش صنایع دستی ایجاد کرده که همین موضوع ضرورت تلاش مضاعف در ادامه سال جاری برای جبران کسادی این بازار را دوچندان کرده است.
وی اظهار داشت: کارگاهها و غرفههای فروش صنایع دستی در آینده نزدیک در ایستگاههای مترو شیراز با همکاری شهرداری این کلانشهر ایجاد خواهد شد که این مساله یکی از مهمترین عوامل برای رونق صنایع دستی این شهر خواهد بود.