«لورنس نورمن» خبرنگار ارشد نشریه والاستریت ژورنال عصر جمعه در پیامی توییتری گفت که اطلاع یافته آمریکاییها به دنبال تصویب قطعنامهای در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی هستند که حاوی «محکومیت عدم همکاری ایران با پادمانهای آژانس» باشد.
نورمن گفت فضای دیپلماتیک وین، مقر آژانس بینالمللی انرژی اتمی، به شدت آشفته است، اما این اقدام آمریکاییها حمایتی از سوی دیگر اعضای مهم آژانس از جمله چین و روسیه کسب نخواهد کرد.
به گفته خبرنگار والاستریت ژورنال، روسیه و «میخائیل اولیانوف» نماینده دائم این کشور در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین تصریح کردهاند که نشست هفته آینده به دلیل شیوع کرونا به صورت مجازی برگزار میشود و از همین رو، تصمیمات رسمی از سوی شورای حکام اخذ نخواهد شد.
نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین پیشتر در پیامی توییتری نوشت: محافل ضدایرانی سعی دارند هراس بوجود آورند و ادعا میکنند که گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اقدامات فوری از نقطه نظر عدم اشاعه سلاح هستهای را میطلبد.
اولیانوف افزود: مسائل مربوط به دسترسی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به دو مرکز در ایران که ۲۰ سال پیش احتمالا فعالیتهای اعلام نشده در آن انجام گرفت، تاحدود زیادی به دلیل نبود دستورالعمل لازم ازسوی آژانس در مورد اطلاعات تجسسی است.
وی افزود: روسیه از مدتها پیش پیشنهاد کرد تا چنین اصول و دستورالعمل برای آژانس بینالمللی انرژی اتمی تدوین شود.
گفتنی است مساله مربوط به ادعاها درخصوص فعالیتهای هسته ای ایران به دلیل ادعاهای آمریکا و برخی همپیمانان آن بویژه رژیم صهیونیستی در مورد فعالیت هستهای قانونی ایران مطرح شده بود تا شک و شبهه در مورد ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران بوجود آید.
آمریکا و متحدانش این اطلاعات را در قالب پرونده مطالعات ادعایی در مورد برنامه هستهای ایران یا «پی.ام.دی» علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح کردهاند و ایران نیز به سوالاتی که در این مورد مطرح شده پاسخ داده است.
شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در آذرماه سال ۹۴ با تصویب قطعنامه پیشنهادی گروه ۱+۵، پرونده ادعایی ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران موسوم به «پی.ام.دی» را درباره مسائل گذشته پرونده هستهای تهران بست تا روند اجرای برجام آغاز شود.
اولیانوف در توییت دیگری نوشت: محافل ضدایرانی سعی دارند هراس بوجود آورند و ادعا میکنند که گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی، اقدامات فوری ازنقطه نظر عدم انتشار سلاح هستهای را میطلبد.
وی افزود: در واقع هیچ گونه فوریتی وجود ندارد. در گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ابعاد احتمالی فعالیت های هسته ای ایران اشاره شده است که اگر هم انجام شد در سال ۲۰۰۴ توسط ایران متوقف شد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی جمعه ۱۶ خرداد در گزارشی که در اختیار کشورهای عضو شورای حکام قرار داده، اعلام کرد که ذخیره اورانیوم غنی شده ایران تقریبا به هشت برابر حد مجاز در برجام رسیده است.
در این گزارش همچنین آمده، ذخیره اورانیوم غنی شده ایران تا ۳۱ اردیبهشت به ۱۵۷۱.۶ کیلوگرم رسیده بود. آژانس پیش از این میزان ذخیره اورانیوم غنی شده ایران تا ۳۰ بهمن سال گذشته را بیش از یک هزار و ۲۰ کیلوگرم گزارش کرده بود.
ایران بر اساس توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با گروه ۱+۵ اجازه ذخیره ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده را دارد. از سوی دیگر در برجام پیش بینی شده بود که ایران اجازه غنیسازی اورانیوم با غلظت بیش از ۳.۶۷ درصد را ندارد. در گزارش روز جمعه آژانس بینالمللی انرژی اتمی آمده، ایران اکنون به غنیسازی اورانیوم تا سطح ۴.۵ درصد ادامه میدهد.
انتظار میرود گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی هفته آینده در نشست شورای حکام که به صورت وبینار برگزار خواهد شد، مطرح و بررسی شود.