حسین امیررحیمی روز شنبه در نشست تخصصی کمیسیون کشاورزی و آب اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی افزود: در سیاستگذاریهای کشور سهم خراسان رضوی از اقتصاد دستکم پنج درصد در نظر گرفته میشود در حالی که این استان ۳۶ شرکت بورسی در بازار سرمایه دارد که ۲۳ واحد آن در بازار بورس و ۱۳ واحد دیگر در بازار فرابورس فعالیت دارد.
وی ادامه داد: این تعداد شرکت بورسی خراسان رضوی در بازار سرمایه ۱.۵ درصد از حجم بازار سرمایه و از نظر ارزشی نیز کمتر از ۲ درصد از کل ارزش بازار سرمایه کشور را دربرمیگیرد که در یک مقایسه ارزش بازار این ۳۶ شرکت به اندازه ارزش بازار شرکت فولاد مبارکه اصفهان هم نیست به طوری که در حال حاضر ارزش این شرکت در بازار سرمایه ۲۴ هزار میلیارد ریال برآورد میشود.
مدیر کل امور اقتصادی و دارایی خراسان رضوی گفت: شرکتهایی در استان خراسان رضوی و اقتصاد آن فعالیت دارند که به خصوص در حوزههای صنایع غذایی، زعفران و کشاورزی تاثیرگذار بر اقتصاد کشور هستند، حوزه معدن، حمل و نقل و گردشگری نیز از ظرفیت بسیار برخوردار است با این حال در بین سرمایهگذاران استان نوعی عدم نیاز و عدم استقبال نسبت به ورود به بازار سرمایه دیده میشود.
وی با بیان اینکه در این استان بنگاههای کوچک و متوسط بیشتری نسبت به شرکتهای اقتصادی بزرگ فعالیت دارند افزود: این مساله میتواند یکی از دلایل استقبال اندک از حضور در بازار سرمایه باشد، به طوری که هماکنون خراسان رضوی با استانهای موفق در عرصه مشارکت بنگاهها در بازار سرمایه فاصله بسیار دارد.
امیررحیمی ادامه داد: تشکیل بورس خراسان از جمله اقداماتی است که با هدف استفاده از ظرفیت بازار سرمایه در استان، از چندی پیش در دست بررسی است، البته معتقدیم که بورس خراسان در صورت ایجاد و راهاندازی باید ویژگیهای خاصی داشته باشد و حتی ممکن است برای آن آییننامه و قوانینی تدوین شود که متفاوت از بورس تهران باشد.
وی گفت: برای افزایش سرمایهگذاری و بهرهگیری از ظرفیت بازار سرمایه دو راه شامل "تقویت تالار بورس تهران در مشهد" و "اندیشیدن به راهاندازی یک بازار سرمایه مستقل در مشهد" پیش روی ما قرار دارد که به نظر میرسد دومین راه، دارای ظرفیت بیشتری بوده و مسیر آسانتری پیش روی سرمایه گذاران قرار میدهد.
مدیر کل امور اقتصادی و دارایی خراسان رضوی افزود: راهاندازی بورس در خراسان رضوی پروسه زمانبری است که مخالفان و موافقان بسیار خواهد داشت ولی بخش صنعت توانمند در این خطه، قابلیتی را فراهم کرده است تا بتوان یک بازار بورس حداقل به قواره ۳۰ تا ۴۰ درصد بازار بورس تهران در این منطقه تشکیل شود، در حال حاضر پیشنهادهای لازم برای راهاندازی این بازار به مراجع مربوطه ارائه شده است.
وی با تاکید بر اینکه دولت باید بازار سرمایه در کشور را به چند بازار بورس منطقهای قوی تقسیم کند ادامه داد: راهاندازی بازار بورس منطقهای شرایط راحتتری برای سرمایهگذاران جهت مشارکت فراهم میکند زیرا مشکلات ناشی از رفت و آمد به مرکز برای اخذ مجوز فعالیت در بازار بورس را از میان برمیدارد و با رقابت سازنده توسعه مناطق را نیز در پی خواهد داشت.
امیررحیمی گفت: در وضعیت فعلی بازار سرمایه در اقتصاد ایران میتواند با توجه به شرایط اقتصادی موجود، اعمال تحریمها، شیوع بیماری کرونا و همچنین به جهت استقبالی که از بازارهای مجازی در مقایسه با بازارهای فیزیکی رخ داده، نقش مهمی را ایفا کند و هدایتگر نقدینگی موجود باشد.
وی افزود: براساس مطالعات صورت گرفته در این اداره کل، طی سال ۱۳۹۷ در استان حدود ۲۰ هزار نفر کد سهامداری جدید دریافت کردند اما از اسفند ماه سال گذشته تاکنون، تنها در مشهد هر ماه ۲۵ هزار نفر برای دریافت کد سهامداری ثبتنام کردند که این امر نمایانگر استقبال خوب شهروندان از بازار سرمایه است.
مدیر کل امور اقتصادی و دارایی خراسان رضوی با اشاره به اینکه وضعیت استان از نظر سهام عدالت در مقایسه با وضعیت آن در بازار سرمایه متفاوت است ادامه داد: در حال حاضر حدود چهار میلیون نفر از شهروندان خراسان رضوی صاحب سهام عدالت هستند که هر کدام دستکم ۸۰ میلیون ریال ارزشگذاری میشود، در واقع این استان در مجموع حداقل به میزان ۳۲۰ هزار میلیارد ریال سهام عدالت در اختیار دارد که سرمایه قابل توجهی است و فرصتی استثنایی برای اقتصاد استان در سیاستگذاری اقتصادی به شمار میرود.
وی گفت: با توجه به انباشت سرمایه قابل توجه، تراکم جمعیتی بسیار، حضور سرمایه گذاران و جذابیت ویژه شهر مشهد برای کل سرمایه گذاران کشور و کشورهای طرف تجارت ایران به برکت بارگاه مطهر امام هشتم (ع) و موقعیت خاص این شهر در شرق کشور، تشکیل بازار بورس مشهد گامی مهم در راستای پویایی و رشد بازار سرمایه و ارتقای سهم استان از این بازار در سال جهش اقتصادی خواهد بود.