به گزارش روز شنبه خبرگزاری آسوشیتدپرس از برلین، رهبران متحدان سنتی آمریکا سخت کوشیدند تا از انتقاد مستقیم ترامپ خودداری کنند.
جاستین ترودو نخستوزیر کانادا در پاسخ به پرسشی درمورد پاکسازی مسیر مقابل کاخ سفید از معترضان مسالمتآمیز، برای فراهم کردن امکان عکس گرفتن ترامپ در مقابل کلیسایی در همان نزدیکی، اجازه داد «سکوت» به جای او سخن بگوید؛ او پس از مکث چند ثانیهای، بدون نام بردن از رئیس جمهوری آمریکا، فقط گفت که کانادا نیز از تبعیض رنج میبرد.
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان نیز هفته گذشته در پاسخ به خبرنگار تلویزیون «زد.دی.اف» از اشاره مستقیم به ترامپ طفره رفت و گفت: قتل «جورج فلوید» سیاهپوست آمریکایی به دست پلیس سفیدپوست ایالات متحده، واقعا هولناک بود.
مرکل، نژادپرستی را موضوعی وحشتناک دانست و تصریح کرد که جامعه آمریکا به شدت دچار دوگانگی شده است.
خبرنگار این تلویزیون، مرکل را تحت فشار قرار داد و او گفت: روش سیاسی ترامپ، بسیار جنجالبرانگیز است؛ با این حال، صدراعظم آلمان به پرسشی در مورد اطمینان داشتن به ترامپ، پاسخ نداد.
«سوده دیوید ویل» معاون مدیر اندیشکدهای در برلین با عنوان «صندوق مارشال آلمان» دلیل این مساله را عوامل مختلفی از جمله ادب دیپلماتیک دانست، اما درعین حال نوعی مصلحتگرایی را براساس احتمال انتخاب دوباره ترامپ برای چهار سال دیگر به عنوان رئیس جمهوری آمریکا مورد توجه قرار داد و گفت: شایسته نیست که همتایان ترامپ، او را مورد انتقاد قرار دهند؛ به ویژه زمانی که کاملا روشن است نگرانند که آمریکا در برهه دشواری به واسطه مشکل اقتصادی، بحران سلامتی و ناآرامیهای اجتماعی به واسطه مساله نژادپرستی قرار دارد.
وی افزود: زمان دشواری پیشروی رهبرانی چون ترودو و مرکل است؛ کسانی که مدافعان دموکراسی لیبرال قلمداد میشوند و حال آنکه ترامپ بسیاری از ارزشهای تقویتکننده دموکراسی لیبرال همچون محافظت از اقلیتها، آزادی تجمعها و آزادی مطبوعات را لگدمال میکند.
مقامهای دیگری همچون ویکتور اوربان نخستوزیر مجارستان و بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز در رابطه با این موضوع، سکوت کردهاند.
بوریس جانسون نخستوزیر انگلیس که درصدد برقراری روابطی نزدیک با ترامپ است، قتل جورج فلوید را رقتانگیز خواند و خواستار اعتراضهایی مسالمتآمیز شد.
جانسون گفت: مردم حق اعتراض دارند تا احساسات خود را در زمینه بیعدالتیهایی چون مورد روی داده برای جورج فلوید ابراز کنند.
امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه که در گذشته از انتقاد از ترامپ دوری کرده، از زمان قتل فلوید آفتابی نشده است.
فرانسه در هفته گذشته صحنه چند تجمع اعتراضی بود و دولت تحت فشار است تا اتهام وارده به پلیس درمورد نژادپرستی و رفتار ظالمانه را مورد توجه قرار دهد.
دفتر مکرون با اعلام اینکه رئیس جمهوری فرانسه اوضاع این کشور و آمریکا را به دقت زیرنظر دارد، اعلام کرد که وی در حال حاضر مایل به اظهارنظر در مورد این مسائل نیست.
قرار است مکرون فردا (یکشنبه) برای مردم سخنرانی کند، اما دفتر او جزئیات بیشتری در این مورد را منتشر نکرد.
معدود رهبرانی چون پدرو سانچز نخستوزیر اسپانیا درمورد این مساله با لحن شدیدتری سخن گفتهاند. سانچز زمانی که هفته گذشته در پارلمان اسپانیا در مورد پاسخ صریح به قتل فلوید تحت فشار قرار گرفت، از شیوه واکنش به اعتراضها در آمریکا انتقاد کرد و آن را مستبدانه خواند و گفت: با معترضان در آمریکا اعلام همبستگی میکنم.
ارنا سولبرگ نخستوزیر نروژ نیز گفت: از آنچه در آمریکا روی می دهد، عمیقا نگرانم.
وی افزود: این چالش اساسی که باعث شویم اقلیتها خود را جزوی از جامعه بدانند، ضروری است. همه ما باید در جهت این مساله کار کنیم.
وی گفت: باید این شکاف پر شود. برای یک جامعه خوب نیست که همچون آمریکا به شدت دچار اختلاف باشد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه، هنوز در مورد وقایع آمریکا اظهارنظری نکرده، اما سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، این اوضاع را مسخره خوانده است.
2023