کرمان - ایرنا - حضور فعال متولیان و برنامه ریزان امور قضایی همراه با سایر ارکان حکومتی در استان کرمان طی چند سال اخیر توفیقات روز افزونی را در راستای کاهش اختلافات طایفه ای و تقویت معیشت ساکنان دور افتاده این استان رقم زده است .

در گذشته نه چندان دور شدت اختلافات طایفه ای و گاها محلی در مناطق جنوبی و شرقی استان کرمان موجب شده بود تا این مناطق به جولانگاهی امن برای اشرار تبدیل شود و  نبود امنیت و مهم تر از آن فقدان احساس امنیت مناطق یاد شده را  عاری از  حضور سرمایه گذاران کرده بود و لذا خبری از شغل و کار پایدار نبود و وضعیت ساکنان روز به روز  بد و بدتر می شد.

تلاش ارکان حکومتی به همراه نیروهای نظامی ، انتظامی و امنیتی طی سال های اخیر موجب  تغییر فضای کاری در این مناطق شد و امروز کار به جایی رسیده که ضریب اشغال هتل ها و مراکز بومگردی در مناطق یاد شده در میزبانی از مسافران و گرشگران خارجی و داخلی از مرکز استان یعنی کرمان پیشی گرفته است.

گرچه در ایجاد  شرایط نسبتا مطلوب فضای کسب و کار در مناطق یاد شده  نباید فعالیت های معین های(یاوران ) اقتصادیمختلف را از نظر دور داشت ولی  آنچه نقطه اساسی و زیربنایی را در این انقلاب اقتصادی پدید آورد مرهون حضور تمام قد حوزه های قضایی در جای جای  استان کرمان است که با حمایت از این معین ها و از سوی دیگر اقدام در جهت زدودن اختلافات محلی  زمینه ساز چنین تحولی شد. 

دادگستری استان کرمان طی سال های اخیر به عنوان یک برنامه اولویت دار با دعوت از ریش سفیدان طوایف مختلف بخصوص در جنوب و شرق این استان در قالب همایش های آئین برادری در راستای ایجاد صلح و سازش و رفع نزاع های قومی و محلی موفق عمل کرده است .

به عنوان مصداق کار می توان به مصاحبه ۲۴بهمن ماه ۹۸ رئیس کل دادگستری استان کرمان با ایرنا پیرامون صلح و سازش بین دوطایفه اشاره کرد .

یدالله موحد رئیس کل دادگستری کرمان در این باره می‌گوید: با ورود قوه قضائیه و اهتمام سران و اعضای پنج طایفه بزرگ در جنوب استان کرمان، بزرگترین نزاع طایفه‌ای در این استان به صلح و سازش ختم شد و ۷ نفر از قصاص رهایی یافتند.
وی افزود: از ابتدای سال ۹۴، بروز برخی اختلافات ناشی از سوء تفاهم‌ها میان دو طایفه در جنوب استان کرمان به قتل نیز منجر شده بود که با ورود دستگاه قضایی از ادامه این نزاع جلوگیری شد.
وی تصریح کرد: در نهایت بر مبنای اقدامات انجام شده و پس از گذشت قریب به ۵ ماه و با حل و فصل اختلافات و سوءتفاهمات، طرفین به صلح و سازش رسیده و طی مراسمی با سوگند به قرآن کریم متعهد شدند که دیگر هیچگونه اختلافی با یکدیگر نداشته باشند و به زندگی عادی خود ادامه دهند.
موحد اظهار داشت: متاسفانه در پی این اختلاف بین طایفه‌ای، تعدادی افراد بیگناه از طوایف مختلف جان خود را از دست داده بودند.
وی با اشاره به اینکه نخستین قتل در این پرونده در سال ۹۴ رخ داده بود، افزود: در پی اعلام رضایت طوایف مربوط به این پرونده، ۷ نفر از قصاص رهایی یافتند.

همچنین در خصوص نقش محوری حوزه قضایی در کمک به رفع نزاع های محلی و به ارمغان آوردن شرایط مطلوب برای سرمایه گذاری از قبل و ماحصل امنیت ایجاد شده به صحبت های  اخیر دادستان عمومی و انقلاب شهرستان قلعه گنج از تحویل ۶نفر از متهمان تحت تعقیب این شهرستان به دستگاه قضایی آن هم از سوی ریش سفیدان و بزرگان طوایف درگیر نام برد .

سجاد افشارمنش دادستان عمومی قلع گنج در تشریح  جرئیان مساله اینگونه می گوید: به دلیل اختلافات و درگیری طایفه ای بین دو طایفه در شهرستان قلعه گنج، متهمان یکی از طوایف که بیش از  دو سال متواری بوده اند به دستگاه قضایی تحویل شدند.
وی ادامه داد:  در ابتدا اعضای این طایفه علیرغم تشکیل جلسات شورای تامین شهرستان و شورای تامین استان حاضر به همکاری و تحویل متهمین تحت تعقیب نبودند اما  اخیرا با پیگیری و رایزنی های صورت گرفته و برگزاری جلسات متعدد با ریش سفیدان و افراد ذینفوذ این طایفه 6 نفر متهم تحت تعقیب از این طایفه تحویل دستگاه قضایی شدند.
دادستان عمومی وانقلاب شهرستان قلعه گنج خاطرنشان کرد: رسیدگی به پرونده این متهمان در سریع ترین زمان ممکن در دستورکار قرار دارد و باتوجه به اینکه نامبردگان به صورت خودمعرف به دستگاه قضائی معرفی شدند؛ درصورت امکان از جهات تخفیف بهره مند خواهند شد.

از دیگر مصادیقی که در حوزه اقدامات ارکان حکومتی در استان کرمان بمنظور کاستن از نزاع های محلی  می توان در این مقال به آن اشاره کرد ، همایش علما و سران طوایف جنوب و شرق استان کرمان در سال گذشته با محوریت میثاق نامه عدالت و امنیت پایدار  است که در عنبرآباد برگزار شد  و ثمرات خوبی را در تقویت وحدت و یکدلی و کاهش نزاع های محلی به دنبال داشت .

یکی از ثمرات  این همایش برقراری صلح و سازش چهار طایفه در جنوب این استان بود که به خصومت‌های چندین ساله طوایف خاتمه داد و موجبات رهایی ۵ نفر از قصاص نفس را فراهم کرد.

بنا براین گزارش در حاشیه برگزاری سومین همایش علما و سران طوایف جنوب و شرق استان کرمان، زمینه ای فراهم شد تا چهار طایفه که از سال ۹۴ دچار اختلاف و درگیری بودند، آشتی کنند و به واسطه این صلح و سازش، ۵ نفر از قصاص رهایی یافتند.

پیشتر در گردهمایی علماء و سران طوایف جنوب و شرق کرمان که با حضور اعضای شورای تامین استان، ائمه جماعت، مقامات قضایی، فرماندهان نظامی و سران طوایف جنوب و شرق استان در محل دادگستری شهرستان جیرفت برگزار شده بود به‌ منظور بهره‌ گیری از ظرفیت‌ های مؤثر علما و سران طوایف در کنترل و کاهش جرائم خشن و آسیبهای اجتماعی ناشی از آن میثاق‌ نامه ‌ای بین دادگستری، استانداری، اداره کل اطلاعات و فرماندهی نیروی انتظامی و علماء و سران طوایف جنوب استان کرمان به امضاء رسیده بود که محور این همایش همین میثاق نامه بود

میثاق‌نامه سران طوایف کرمان توسعه همه‌جانبه را به دنبال دارد

استاندار کرمان  در آن همایش ضمن تقدیر از علما و سران طوایف جنوب شرق استان کرمان در راستای میثاق نامه عدالت و امنیت پایدار، گفت: ارتقای امنیت به عنوان زیربنای توسعه همه جانبه و پیشگیری از آسیب های اجتماعی از اهداف این میثاق نامه بوده است.

محمدجواد فدائی که در سومین گردهمایی علماء و سران طوایف جنوب و شرق استان کرمان در راستای میثاق نامه عدالت و امنیت پایدار سخن می گفت ، افزود: تامین امنیت یکی از کارهای مهمی است که بر عهده حاکمیت قرار گرفته است و قوای قضائیه، اجرائیه و مقننه باید در تعامل با یکدیگر برای تامین آن اقدام کنند.

وی با اشاره به این مطلب که مردم باید در آرامش و آسایش زندگی کنند، تاکید کرد: امنیت زیربنای انجام سایر فعالیت ها در جامعه است و توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی زمانی محقق می شود که امنیت در جامعه وجود داشته باشد.

میثاق نامه عدالت و امنیت تجلی نقش پنهان سران طوایف در امنیت پایدار

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه در آن همایش با اشاره به اینکه میثاق نامه عدالت و امنیت پایدار نقش پنهان سران طوایف در برقراری امنیت را متجلی کرده است، گفت: رجوع به جامعه مدنی و به کارگیری توانمندی های متنفذین، موضوع برنامه های قوه قضائیه به شمار می رود و برای کاهش جرم باید رمز موفقیت میثاق نامه عدالت و امنیت پایدار کشف شده و روی آن تاکید شود.

محمدباقر الفت افزود: موفقیت سران طوایف در بین مردم ناشی از اعتمادی است که مردم به این افراد دارند و یک عمر رستگاری، تقوا، آخرت اندیشی، خداترسی، ایثار، گذشت و مردمداری سران طوایف سبب شده که معتمدان محلی، قبیله ای و طایفه ای مورد توجه مردم قرار گرفته و نفوذ کلام داشته باشند و بتوانند به اختلافات خاتمه دهند.

وی با اشاره به این مطلب که در استان کرمان، در جنوب این استان و در کشور مشکلات متعددی وجود دارد که با سرپنجه اقتدارسران طوایف، معتمدین و علما قابل حل است، ادامه داد: ایجاد امنیت که محصول تلاش های بسیار زیادی است، ابتدای حرکت های مهم آینده است.

سیر نزولی ارتکاب جرم در جنوب کرمان، ره‌آورد میثاق‌نامه عدالت

رئیس کل دادگستری استان کرمان گفت : میثاق‌نامه عدالت و امنیت پایدار فرصت مغتنمی برای کنترل خشم و پیشگیری از خشونت و نیز ترویج فرهنگ صلح و سازش، مدارا، ایثار و گذشت در جنوب و شرق این استان است که ثمرات ان طی چندسال اخیر بخوربی قابل مشاهده است.

یدالله موحد افزود: باور و اعتقاد جمعی مدیران قضایی، امنیتی، انتظامی و نخبگان علمی این بود که برای تغییرات مثبت در سیمای جنایی و کاهش آسیب‌های اجتماعی و پیشگیری از خشونت و تبیین و تضمین عدالت و امنیت پایدار راهبردی کارآمدتر و موثرتر از نهادهای دینی و مردمی، متنفذین و سران طوایف وجود ندارد و این راهکارها؛ کم هزینه و اطمینان بخش است.

وی به پیشینه میثاق نامه عدالت و امنیت پایدار اشاره و بیان کرد: اولین همایش ملی “پیشگیری از خشونت؛ چالش ها و راهکارها” در سال ۹۶ در کرمان با حضور معاون اول وقت قوه قضائیه و سایر مسئولان کشوری و نخبگان علمی برگزار شد و یکی از دستاوردهای آن که جنبه کاربردی و ارزشمند دارد، انعقاد میثاق نامه عدالت و امنیت پایدار جنوب و شرق استان است.

رئیس کل دادگستری استان کرمان خاطرنشان کرد: سال‌های قبل از انعقاد میثاق نامه عدالت و امنیت پایدار جنوب و شرق استان، این مناطق شاهد خشونت های انتقام جویانه و فضای حاکم بر این منطقه فضای نامناسبی بود که با برگزاری همایش ملی “پیشگیری از خشونت؛ چالش ها و راهکارها”، برای یافتن راهکارهای مناسب اقدام و متعاقب آن میثاق نامه عدالت و امنیت پایدار امضا شد.

موحد ادامه داد: باور بر این است که بهره گیری از ظرفیت های عظیم مردمی تحت رهنمودهای رهبری یکی از برکات نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است به ویژه در دو مولفه عدالت و امنیت این بهره مندی ارزشمندتر نیز می شود.

وی با اشاره به این مطلب که میثاق نامه عدالت و امنیت پایدار در هفت محور تنظیم شده و به تائید سران، علما و متنفذان طوایف در جنوب و شرق استان کرمان رسیده است، تاکید کرد: این میثاق نامه فرصت مغتنمی است که اجرای آن در دستور کار قرار گرفته و به موجب آن اراده جمعی و تحقق همدلی و همراهی حاصل شده تا در سایه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، گام های بلندی برای تحقق عدالت و امنیت برداشته شود.

رئیس کل دادگستری استان کرمان ادامه داد: برگزاری همایش باشکوه علماء و سران طوایف در جنوب و شرق استان کرمان سند گویایی بر این ادعا است که دلسوزان و معتمدان مردم غیرتمند و نجیب جنوب و شرق استان که سال های متمادی هزینه های سنگینی از باب محرومیت متحمل شده اند، هم اکنون مشتاق و علاقه مندند با ایجاد یکپارچگی و انسجام و برچیدن اختلافات قومی و قبیله ای برای مقابله با تهدیدات امنیتی با مسئولان همراه و همدل شده و زمینه رشد و تعالی و فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی جامعه شان را فراهم کنند.

موحد افزود: علماء و سران طوایف در جنوب و شرق استان کرمان تلاش کردند هزاران اختلاف را با میانجیگری و پا درمیانی به سازش خاتمه دهند که در این رابطه بالغ بر ۴۰ نفر را با کدخدا منشی و مداخله گری ریش سفیدان از قصاص و مرگ نجات داده اند و این موارد بخشی از برکات میثاق نامه عدالت و امنیت پایدار است.

وی اظهار داشت: در راستای میثاق نامه عدالت و امنیت پایدار بالغ بر ۶۰ نفر که سالیان سال به دلیل رفتارهای مجرمانه و خشونت آمیز متواری بوده و زندگی هولناکی داشته اند با دریافت امان نامه و با همکاری سران طوایف به زندگی عادی و شرافتمندانه خود برگشته اند و صدها قبضه سلاح غیرمجاز نیز جمع آوری شده است تا از انتقام جویی های دهشتناک و قتل افراد بیگناه جلوگیری کنند و بسیاری از مرتکبین جرائم خشن که متواری بودند نیز به دستگاه عدالت سپرده شده اند.

رئیس شورای قضائی استان کرمان گفت: با تحقق میثاق نامه عدالت و امنیت پایدار ضریب تغییرات قتل های عادی و مسلحانه مناطق جنوب و شرق استان در چهارماه نخست سال 98 نسبت به مدت مشابه سال قبل  آن ۱۷ درصد کاهش داشته که در این رابطه قتل های عادی و مسلحانه مناطق جنوب استان ۵۷ درصد کاهش و در شرق استان نیز ۱۷ درصد کاهش داشته است.

موحد افزود: سیر نزولی اقدامات ایذائی در شهرستان های رودبار جنوب، قلعه گنج و کاهش ۲۰ درصدی اقدامات ایذائی در سال ۹۸ در مقایسه با سال گذشته در شهرستان بم از دیگر دستاوردهای میثاق نامه عدالت و امنیت پایدار بوده است.

وی تاکید کرد: نهال نوپای میثاق نامه عدالت و امنیت پایدار در ابتدای راه است و ظرفیت آن را دارد که به درخت تنومندی تبدیل شده و همگان در سایه آن طعم عدالت و امنیت پایدار را بچشند.

مشارکت  هرساله حوزه قضایی در ایام هفته وحدت با توجه به ترکیب جمعیتی جنوب و شرق استان کرمان در برگزاری آیین های برادری و اخوت را از دیگر اقدام های ارزشمندی باید برشمرد که توازن کاری و ایجاد امنیت پایدار را در این مناطق موجب شده است . 

مضاف براین برگزاری همایش های سران طوایف به مرکزیت شهرستانهای جنوب و شرق استان از دیگر مواردی است که این روزها موجبات رغبت هر چه بیشتر معین های اقتصادی و نیز سرمایه گذاران را برای سرمایه گذاری در این مناطق بیشتر و بیشتر کرده است طوری که از قلعه گنج که زمانی مسافرت عادی هم بسی دشوار می نمود این روزها به شهره شدن به شهر نمونه اقتصاد مقاومتی  در تراز ملی به خود می بالد و شاهد حضور متولیان امور اشتغال از دیگر استانهای کشور هستیم که برای بهره گیری از تجربه گرانبهای حاصل شده در قلع گنج به صف نشسته اند.