به گزارش ایرنا کلمه پهپاد مخفف عبارت "پرنده هدایت پذیر از دور" است که به هواپیماهای بدون سرنشین اطلاق میشود و در سالهای اخیر کاربرد آن از حوزه های نظامی و هنری همچون تصویربرداری به کشاورزی رسیده است.
آب پاشی و سمپاشی زمین های زراعی از اصلی ترین کاربرد پهپاد در کشاورزی است که عمر کمتر از ۲سال در لرستان دارد اما روند رو به رشد و ارتقا کیفیت این خدمت قابل قبول بوده و با استقبال کشاورزان مواجه شده است.
پرنده های آهنی از مانور قدرت تا تفریح و کشاورزی
در سال های اخیر استفاده از پهپادها در گرایش نظامی به سمت تفریح و تصویربرداری های هوایی سوق پیدا کرد و امروز نیز در صنعت کشاورزی مورد توجه قرار گرفته تا با استفاده ازاین فناوری هوایی، زمین را تقویت و محصولات کشاورزی را دوچندان کرد.
سمپاشی از طریق پهپاد به نوعی کشاورزی هوشمند تلقی می شود که برای مبارزه با علفهای هرز، آفات و بیماری ها، کاهش آلودگی محیط زیست و آب، کاهش مصرف سم و جذب بالای کود شیمیایی کاربرد داشته و قابلیتهای صرفه جویی در مصرف آب و هزینه عملیات، دقت بالای سمپاشی در مزارع، سهولت در بکارگیری و تسریع در کار دارند.
یکی از مهمترین مزیت های سمپاشی با پهپاد عدم ورود کشاورز به زمین و اجتناب از تماس با محلول های سمی است که علاوه بر همپوشانی یکنواخت سم به تمام نقاط مزرعه و کاهش مصرف آب و سم بسته کاملی از بهترین شرایط را برای کشاورزی فراهم کرده است.
همین مزایا باعث شده استفاده از پهپاد برای سمپاشی مزارع استان از حدود ۸۰ هکتار در سال گذشته به بیش از یکهزار و ۱۰۰ هکتار در سالجاری برسد.
کاهش مصرف آب از ۳۰۰ به ۱۰ لیتر با استفاده از پهپاد
مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی لرستان به ایرنا گفت: برای ساخت محلول سم به صورت دستی ۲۵۰ تا ۳۰۰ لیتر آب در هر هکتار مصرف می شود که در زمان استفاده ازپهپاد برای سمپاشی این میزان به ۱۰ تا ۱۵ لیتر کاهش می یابد.
مجید جوادی افزود: همچنین سمپاشی دستی یک هکتار زمین کشاورزی حدود یک ساعت به طول می انجامد در حالیکه این سطح در مدت ۱۰ دقیقه توسط پهپاد سمپاشی می شود.
ارتقا سلامت کشاورزان و جلوگیری هدررفت محصول با حذف تراکتور
وی اظهار داشت: در سمپاشی با پهپاد، کشاورزان در معرض محلول سمی قرار نمی گیرند و علاوه بر این از ورود ادوات و تراکتور به زمین جلوگیری می شود که این عامل مهمی در پیشگیری از له شدن محصول و کاهش میزان برداشت است.
مدیرحفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی لرستان توضیح داد: در مواقعی به دلیل رشد خوشه های گندم، کشاورزان رغبتی به ورود تراکتور برای سمپاشی ندارند چراکه این امر موجب تخریب محصول می شود بنابراین استفاده از پهپاد در این شرایط، علاوه بر انجام مبارزه موجب حفظ محصول نیز می شود.
جوادی تصریح کرد: پهپاد سمپاش یک امکان جدید است که تاحدودی از نگرانی و تنگناهای قبلی کشاورزی سنتی کم می کند بنابراین استقبال ازاین خدمت در صنعت کشاورزی رو به افزایش است.
استفاده از سمپاش هم پروتکل دارد
مدیرحفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی تاکید کرد: استفاده از سمپاش برای تمامی مزارع و محصولات کشاورزی قابل استفاده نیست و باید با رعایت دستورالعمل ها صورت گیرد.
جوادی گفت: استفاده از این فناوری در حد بیشتر از ۵۰ درصد نیست وبه طور معمول برای مبارزه با علف های هرز قابل استفاده نمی باشد چراکه برای این مهم نیازمند نازل و پاشش های خاصی هستیم که با پهپاد امکانپذیر نیست.
وی با تاکید بر اینکه ارتفاع محصول، نوع کشت و مزرعه، نوع بیماری یا آفت و طریق پاشش در انتخاب پهپاد یا روشهای سنتی رایج موثر است اظهار داشت: به عنوان نمونه در مبارزه با " سنک" کلزا به دلیل اینکه محلول پاشش شده ازطریق پهپاد در پایین گیاه جای می گیرد و میزان پاشش در هر هکتار اندک است بنابراین همچنان روشهای رایج گذشته کاربرد بیشتری دارد.
وی گفت: پهپاد در برخی بیماری ها و آفات که نیازمند انجام کار با دقت و حساسیت بالا هستند یک فناوری برتر محسوب نمی شود اما در مراحلی برای کشت گندم بسیار قابل استفاده و مفید است.
پرواز پهپاد بر فراز یکهزار و ۱۳۷ هکتار گندمزار لرستان
مدیرحفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی لرستان گفت: امسال عملیات مبارزه با زنگ زرد گندم در سطح یکهزار و ۱۳۷ هکتار از طریق پهپاد انجام و نتایج خوبی نیز حاصل شده است.
جوادی اظهار داشت: این رقم سال گذشته حدود ۸۰ هکتار و تنها در بروجرد بود اما امسال در شهرهای خرم آباد، کوهدشت، سلسله، نورآباد، دورود و بروجرد بکار گرفته شده که نتایج مطلوبی در صرفه جویی زمان و کاهش مصرف آب برای محلول های سمپاشی داشته است.
وی گفت: استفاده از پهپاد برای مبارزه با آفت سن نیز آغاز شده و پیش بینی می شود در سطح بیش از ۵۰۰ هکتار محقق شود که این امر با خریداری و اجاره ی بیش از پنج دستگاه پهپاد سمپاش در حال انجام است.
استفاده از پهپاد به چه قیمتی؟
جوادی با بیان اینکه هزینه استفاده از پهپاد نسبت به روش سنتی تا حدودی بیشتر است تصریح کرد: در صورت اجاره پهپاد برای هر هکتار باید ۱۶۰ تا ۱۸۰ هزار تومان توسط کشاورز پرداخت شود.
وی هزینه خرید هر پهپاد را ۲۰۰ میلیون تومان برشمرد و ادامه داد: در حال حاضر تنها یک دستگاه پهپاد برای استان خریداری شده و پنج دستگاه از بخش خصوصی استان های همجوار اجاره کرده ایم.
وی اضافه کرد: سازمان جهاد کشاورزی دخالتی در عقد قرارداد بخش خصوصی و کشاورزان برای اجاره پهپاد ندارد و از طریق شبکه های مراقبت تنها بر حسن انجام این مهم نظارت دارد.
در حال حاضر با استفاده از پهپاد کشاورزی می توان فرآیند کاشت تا برداشت محصول را به طور اتوماتیک مدیریت کرد و بدون شک بهره گیری از این خدمت نوین سال های آینده بیشتر مورد استفاده صنعت کشاورزی قرار خواهد گرفت که این امر نیازمند دو مقوله مهم تخصیص اعتبار و البته آموزش کشاورزان است.