محسن زنگنه روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در این حوزه تهدید هم شدهایم اما رفع مشکلات زعفرانکاران با جدیت در دستور کار است و این مهم تا دستیابی به اهداف همچنان ادامه مییابد.
وی ادامه داد: بخش عمده مشکلات کشور، فساد و رانتخواری است و موضوع اصلی کشور اجرایی و عملیاتی کردن قوانین است و نمایندگان مردم در خانه ملت اگر به نقش نظارتی خود به شکل مطلوب عمل کنند سایر مشکلات حل می شود.
نماینده مردم تربتحیدریه، زاوه و مهولات در مجلس شورای اسلامی با بیان این که در مورد محصول زعفران باید کارهای اساسی و بنیادی زیادی صورت گیرد گفت: ابتدا در زمینه کاشت، داشت و برداشت این محصول باید به گونهای برنامهریزی شود تا زعفران تولید شده به استانداردهای روز دنیا نزدیک شود که متولی این امر نیز جهاد کشاورزی است.
محسن زنگنه گفت: موضوع دیگری که باید درباره زعفران به آن توجه شود قیمتگذاری و مدیریت توزیع، صادرات و فروش این محصول است که در این باره جلسات زیادی با تولیدکنندگان، صادرکنندگان عمده و همچنین شورای ملی زعفران و اتحادیه صادرکنندگان برگزار شد.
وی ادامه داد: آنچه مجلس یازدهم در مورد زعفران باید انجام دهد بازنگری در قوانین مربوط به صادرات این محصول و هدفمندکردن آنهاست زیرا صادرات بی برنامه و بدون استاندارد در مقابل سودآوری بالای این محصول باعث شده که هر چند بیشاز ۹۰ درصد زعفران دنیا توسط ایران و به ویژه خراسان رضوی تولید میشود اما از لحاظ قیمتی و ارزش افزودهای که وارد کشور میشود قابل اعتنا نیست.
نماینده مردم تربتحیدریه، زاوه و مهولات در مجلس شورای اسلامی گفت: اقدام دیگری که برای زعفران انجام شده راه اندازی بورس این محصول است به طوری که وارد کردن کالاها در بورس بدون فراهم کردن مقدمات و تمهیدات اولیه آن ممکن است به جای این که دارای منافع و مزایایی باشد به یک تهدید و چالش تبدیل شود چنان که در حال حاضر شاهد هستیم که بورس نمیتواند از قیمت واقعی زعفران دفاع کند.
زنگنه در ارتباط با خرید تضمینی و حمایتی زعفران نیز افزود: اگرچه این نوع خرید در همه جای دنیا مرسوم است اما متاسفانه این موضوع در کشور ما با تدبیر لازم صورت نگرفت و قبل از این که اقدام به خرید صورت گیرد تعاون روستایی نتوانست از میزان عرضه زعفران پیش بینی درستی کند و منابع لازم نیز تامین نشد.
وی اضافه کرد: این موضوع باعث شد مطالبات زعفرانکاران با تاخیر پرداخت شود به طوری که بیشتر کشاورزانی که خرده مالک هستند زعفران خود را به تعاونی روستایی عرضه کردند که این موضوع باعث شد با توجه به گذشت چند ماه از اجرای طرح خرید، هنوز مطالبات زعفرانکاران به طور کامل پرداخت و تسویه نشده باشد.
خرید حمایتی زعفران توسط مراکز تعاون روستایی خراسان رضوی که از هشتم آبان پارسال آغاز شده بود تا ۳۰ آذر ماه ادامه یافت و در قالب اجرای این طرح، زعفران به چهار صورت پوشال معمولی، پوشال مرغوب، شبه نگین و نگین به ترتیب به قیمت کیلویی ۸۲ میلیون، ۹۰ میلیون، ۹۵ میلیون و ۱۰۵ میلیون ریال از کشاورزان خریداری شد.
از مجموع ۹۰ هزار هکتار اراضی زیرکشت زعفران در خراسان رضوی، هشت هزار و ۷۶۵ هکتار به تربتحیدریه اختصاص دارد و میانگین تولید زعفران در این شهرستان چهار کیلوگرم در هر هکتار و در مجموع میزان تولید آن سالانه حدود ۳۶ تن است.
مرکز شهرستان ۲۲۵ هزار نفری تربتحیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.