به گزارش روز دوشنبه ایرنا، آخرین فهرستی که گروه طالبان برای آزادی زندانیان به دولت افغانستان ارائه کرده شامل افرادی از تروریستهای خارجی از جمله پاکستانی، تاجیکستانی، بوتانی، سودانی و بنگلادشی است.
منابعی خبری در افغانستان دراین زمینه نوشتند: افرادی که طالبان خواستار رهایی آنها هستند، حین عملیاتهای انتحاری، تروریستی و جنگ توسط نیروهای افغان دستگیر شدهاند و آزادی آنها خطر حضور دوباره این افراد در میدان جنگ را افزایش میدهد.
رسانههای افغانستان به نقل از گزارش «اشفاق یوسفزی» پاکستانی افزودند: طالبان از توافقنامه صلح با آمریکا استفاده میکند و ضمن حفظ ارتباط با القاعده در تلاش است که فقط بتواند نظامیان آمریکایی را از این کشور خارج کند.
براساس این گزارش گروه طالبان قصد دارد که پس از خروج نظامیان آمریکایی با حامیان منطقهای خود دولت کابل را ساقط کند زیرا اعضای آن در رویای بازگشت به قدرت هستند.
محمودشاه ژنرال بازنشسته پاکستانی نیز دراین خصوص گزارش داد: جنگجویان طالبان هرگز به صلح باز نخواهند گشت زیرا آنها با تروریسم رونق بیشتر پیدا میکنند و عادت دارند تا شهروندان را از طریق بمب و حملات انتحاری بترسانند تا حکومت غیرقانونی خود را ایجاد کنند.
وی افزود: تشکیلات طالبان با داشتن رهبری مرکزی، شورای کویته، کمیسیونهای اجرایی و سایر نهادهای اداری به معنای این است که این جنگجویان قصد دارند تا خشونتهای تمام عیار را حفظ و پس از خروج نیروهای آمریکایی حکومت منتخب افغانستان را ساقط کنند.
«طلعت مسعود» ژنرال دیگر پاکستانی در اسلام آباد هم گفت: طالبان پس از امضای توافقنامه صلح با واشنگتن به افزایش خشونتها در افغانستان ادامه داده است.
وی افزود: این گروه از به عهده گرفتن مسؤلیت نقض توافقنامه خودداری کرده، در حالی که حملات تروریستی اخیر در افغانستان بدون جنگجویان بومی طالبان امکان پذیر نبوده است. گروههای دیگر نیز این توانایی را ندارند، زیرا آنها تعداد قابل توجهی از جنگجویان را در اختیار ندارند.
مسعود ادامه داد: احتمال آن زیاد است که طالبان از این توافقنامه برای آزادی زندانیان به منظور تقویت نیروی جنگی خود سوء استفاده کند.
«خادم حسین»، تحلیلگر امور امنیتی در پیشاور پاکستان در این زمینه نوشت: خبرهایی از شکاف چند دستگی بین طالبان منتشر شده است و امکان دارد این شکاف به نفع دولت افغانستان و صلح نباشد زیرا احتمال دارد این گروهها برای به دست آوردن برتری با یکدیگر درگیر شوند.
برخی نهادهای حقوق بشری و کارشناسان افغان هم نسبت به آزادی هزاران جنگجوی طالبان و افرادی که متهم به کشتار بیرحمانه مردم این کشور هستند انتقاد زیادی داشتند.
کمیسیون حقوق بشر افغانستان بر این باور است که با آزادی زندانیان طالبان و افرادی که متهم به قتل و کشتار مردم این کشور هستند، حقوق قربانیان جنگ در این روند نقض خواهد شد.
این کمیسیون از دولت افغانستان خواست: اطلاعات کامل زندانیان در اختیار این نهاد قرار گیرد تا آنها از سوابق و جرائم این افراد مطلع شوند.
«محمدعارف رحمانی» نماینده استان غزنی افغانستان در مجلس نمایندگان هم پیش از این ابراز نگرانی کرد: دولت زندانیان داعشی را به نام حزب اسلامی گلبدین حکمتیار از زندان آزاد کند. این زندانیان داعشی در حملات خونین غرب کابل دست داشتند اما اکنون با فرمان رئیس جمهوری به نام زندانیان حزب اسلامی آزادمی شوند.
طبق گزارشهای رسانهای تاکنون تعداد ۳ هزار نفر زندانی طالبان آزاد شده و ۲ هزار تن دیگر نیز براساس تعهد رئیس جمهوری افغانستان در آینده نزدیک آزاد خواهند شد.
هرچند دولت افغانستان با هدف رسیدن به صلح و حسن نیت زندانیان طالبان را آزاد میکند و هنگام آزادی از آنها تعهد نامه کتبی گرفته میشود که دیگر به میدان جنگ بازنگردند، اما دراین زمینه هیچ اطمینانی وجود ندارد.
خبرگزاری فرانسه بتازگی گزارش داد: نیروهای امنیتی افغان با آزادی شماری از زندانیان طالبان از زندانهای دولت افغانستان، نگران بازگشت آنان به صحنه جنگ هستند. در واقع با آزادی این افراد نگرانیهای امنیتی در حال افزایش است، زیرا بسیاری از زندانیان تازه آزاد شده طالبان میگویند که آماده از سرگیری جنگ هستند.
جاوید فیصل سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان نیز دراین زمینه گفت: اعضای طالبان در یک هفته گذشته ۲۲۲ فقره حمله را علیه نیروهای دولتی در مناطق مختلف این کشور انجام دادند که در اثر آن ۴۲۲ نفر کشته و یا زخمی شده است.