تهران- ایرنا- قدرت نمایی شمشیربازان ایرانی که از المپیک ۲۰۱۶ ریو شروع شده بود، با کسب سهمیه تیمی و انفرادی المپیک توکیو به اوج خود رسید.

اقتدار شمشیربازی ایران در اسلحه سابر از هنرنمایی «مجتبی عابدینی» در المپیک ۲۰۱۶ ریو شروع شد؛ جایی که او با گذر از رقیبان قدرتمندی مانند کره جنوبی و ژاپن توانست به مرحله نیمه‌نهایی راه پیدا کند و در نهایت به‌عنوان چهارم بسنده کند. عنوانی که کارشناسان و مسوولان ورزش ایران آن را برابر با سکوی جهانی دانستند و دولت تدبیر و امید نیز برای این ورزشکار پاداش مدال طلا را در نظر گرفت. استقبال از عابدینی و هنرنمایی او در توکیو موجب شد تا شمشیربازی ایران در اسلحه سابر به یک مدعی در سطح آسیا و جهان تبدیل شود.

اما چرا باید کسب چند عنوان بین‌المللی و سهمیه المپیک را آغاز اقتدار شمشیربازی ایران در سطح جهان تعریف کرد؟ برای پاسخ به این پرسش لازم است که چند نمونه از نتایج کشورمان و نحوه برخورد حریفان با شمشیربازان ایرانی را مورد بررسی قرار دهیم. مجتبی عابدینی چندی پیش در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه شمشیربازی ایران پیش از ریو ۲۰۱۶ شناخته‌شده نبود، گفت: در مسابقات گزینشی المپیک ۲۰۱۲ لندن که در کشور ژاپن برگزار شد، در دیدار فینال حریفم سابریستی از ژاپن بود که در زمان پیش از مسابقه حتی جواب سلامم را نداد. در حین مسابقه نیز به‌گونه‌ای رفتار کرد که گویا برنده است اما با غلبه بر او سهمیه المپیک را کسب کردم.

تنها این اظهارات نیست که نشان از ناشناخته بودن این رشته در ایران دارد بلکه در خلال مسابقات جام جهانی شمشیربازی جوانان در ایران همچنین «جورجو اسکارسو» نایب رییس فدراسیون جهانی شمشیربازی با تحسین پیشرفت ایران در این رشته عنوان کرد: جوانان کنونی ایران می‌توانند در آینده برای المپیک‌ها حرف زیادی برای گفتن داشته باشند.

او با بیان اینکه سرعت پیشرفت ایران در چند سال اخیر حیرت‌آور است، عنوان کرد:‌ شمشیربازی ایران دیگر برای جهانیان ناشناخته نیست بلکه پیشرفت این رشته در ایران موجب حیرت دیگر کشورها خواهد شد. تیم ایران در هر کشوری که مسابقه می‌دهد ورزشکاران دیگر کشورها از این رشد و توسعه ورزشی تعجب خواهند کرد و می‌گویند این‌ها ورزشکاران ایرانی هستند یا اشتباهی رخ داده است. اکنون شمشیربازان بزرگ جهان از ورزشکاران ایرانی حساب می‌برند.

پیشرفتی که نایب رییس فدراسیون جهانی از آن یاد کرد به عوامل گوناگونی بستگی دارد که «فضل‌الله باقرزاده» رییس فدراسیون شمشیربازی در تشریح آن می‌گوید: فدراسیون در بحث توسعه شمشیربازی، کیفیت را فدای کمیت نکرد و اولویت را در نتیجه‌گیری در میدان‌ها مهم جهانی و المپیک قرار دارد.

اما هنر شمشیربازهای ایرانی زمانی بیشتر از گذشته به چشم آمد که این تیم پیش از پایان چند دور مسابقه گزینشی المپیک توانست سهمیه حضور در توکیو ۲۰۲۱ را کسب کند. سهمیه‌ای که برای نخستین بار چهار شمشیرباز ایرانی را راهی بزرگ‌ترین آوردگاه جهانی خواهد کرد. آوردگاهی که انتظار می‌رود سابریست‌های ایرانی از آن سربلند بیرون آیند. کسب این سهمیه با عنوان برترین تیم آسیایی موجب شد تا در سطح آسیا، چین مدعی حذف شود و در سطح جهان نیز یکی از دو تیم روسیه یا فرانسه وداعی زودهنگام با توکیو داشته باشند.

توانمندی شمشیربازان ایرانی در مسابقات جهانی و المپیک‌ها در نهایت موجب برنامه‌ریزی‌شده است که دبیر فدراسیون از آن به‌عنوان راهبردی برای کسب مدال یاد می‌کند. «محسن وحدانی» در گفت‌وگو با ایرنا گفت: تمام توان و تلاش فدراسیون بر آن است که راهبردها را به‌گونه‌ای طراحی کند که شمشیربازی ایران به پنجمین رشته‌ مدال‌آور المپیکی برای کشور تبدیل شود. پیش از این ایران تنها در رشته‌های کشتی، وزنه‌برداری، تکواندو و دوومیدانی به مدال المپیک رسیده است.

البته تاریخ‌سازی شمشیربازی ایران تنها به کسب سهمیه المپیک منجر نشد بلکه تیرماه سال ۱۳۹۸ مجتبی عابدینی کاپیتان تیم ملی کشورمان در مرحله نیمه‌نهایی مسابقات شمشیربازی قهرمانی جهان که در بوداپست مجارستان برگزار شد، برای نخستین بار به مدال برنز رسید. مجتبی عابدینی برای کسب این مدال و پیش از رقابت با حریف مجارستانی، نمایندگان ژاپن، تونس، روسیه و آلمان را از پیش رو برداشته بود. او تنها در برابر زاتمای از مجارستان که عنوان قهرمانی جهان را در کارنامه دارد شکست خورد.

یکی دیگر از برنامه‌های فدراسیون میزبانی جام جهانی شمشیربازی جوانان بود. این مسابقات چهارم و پنج آذرماه ۱۳۹۸ در سالن شهید کلاهدوز برگزار شد. «ریگورتو مارخون» ناظر کوبایی مسابقات در تمجید از میزبانی ایران گفت: باید برای طراحی این مسابقه به مسوولان ایرانی تبریک بگویم همه چیز در میزبانی عالی است و قانون‌مداری بر مسابقات حاکم است؛ این موجب پیشرفت و بالا رفتن سطح کیفی رقابت‌ها خواهد شد.