تهران- ایرنا- مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به عرضه ۸۵ درصدی ارزهای صادراتی پتروشیمی در سال ۹۸ در سامانه نیما، ‌گفت: ارزآوری پتروشیمی در سال گذشته از محل صادرات محصولات‌ ۱۰ میلیارد دلار بود.

«بهزاد محمدی» امروز (دوشنبه) در نشستی خبری گفت: صنعت پتروشیمی نقش تاثیرگذار در تامین منابع ملی و رتبه اول تامین ارز را دارد.

وی ادامه داد: بیشترین آسیب را از شرایط کرونا و کاهش قیمت نفت، محصولات بالای زنجیره دیدند و حلقه‌های پایین آسیب کمتری دیدند.

محمدی با تاکید بر اینکه صنعت پتروشیمی در یک دوره انتقال به سر می‌برد و متناسب با تغییرات جهانی، ‌تغییر خواهد داشت، ‌ افزود: باید از یک خوراک، ‌یک محصول به سمت یک خوراک چند محصول حرکت کنیم.

وی با اشاره به اینکه قوانین جهانی موفقیت تغییر کرده و مهمترین راهکار، توسعه هوشمندانه است، ‌ گفت: تلاش داریم فرآیند توسعه هوشمند و جامع‌نگر باشد و برای تحقق این موضوع نقش سکانداری در شرکت ملی صنایع پتروشیمی تقویت شود.

معاون وزیر نفت با تاکید بر اینکه نمی‌توان در موضوع صادرات اطلاع‌رسانی کاملی انجام داد، ‌ افزود: در حوزه صادرات فعالیت می‌کنیم و با وجود همه مسائل، خروجی‌های مناسبی داشتیم.

وی ادامه داد: در بازار داخلی،  تولید و تامین به صورت پایدار انجام شده است. نوسانی در ابتدای سال داشتیم اما به شرایط پایدار رسیدیم و در اردیبهشت ۱۱ درصد رشد انجام معاملات پتروشیمی در بورس کالا ثبت شد.

محمدی با بیان اینکه در سال گذشته، ۳۵ میلیون تن خوراک از صنعت نفت و گاز دریافت کردیم، ‌ تاکید کرد: این عدد معادل ۸۰۰ هزار بشکه نفت خام در روز است. با بهره‌برداری از طرح‌های پتروشیمی در جهش دوم پتروشیمی، ‌میزان خوراک دریافتی به ۱.۵ میلیون بشکه در روز افزایش پیدا می‌کند که نشان‌دهنده تحقق عبور از خام‌فروشی در صنعت پتروشیمی است.

به گفته محمدی، ‌ تعداد مجتمع‌های پتروشیمی در شرایط فعلی ۵۶ مجتمع است که در چهار گروه محصولات پلیمری، ‌شیمیایی، ‌ هیدروکربوری و کود اوره تولید دارند و مجموع ظرفیت پتروشیمی ایران ۶۶ ملیون تن در سال است.  

وی افزود: از ۶۶ میلیون تن ۳۱ میلون تن محصولات نهایی قابل فروش است که هشت میلیون تن در صرف مصرف داخل کشور و ۲۳ میلیون تن صادرات می‌شود. ارزآوری صادرات محصولات پتروشیمی ۱۰ میلیارد دلار و ارزش فروش محصولات در داخل کشور پنج میلیارد دلار است که نشان‌دهنده درآمد ۱۵ میلیارد دلاری پتروشیمی در سال گذشته است.

محمدی تاکید کرد: بیش از تعهد خود به بانک مرکزی برای واریزی ارز در سامانه نیما عمل کرده‌ایم و ۸۵ درصد ارز صادراتی پتروشیمی در سال گذشته در سامانه نیما عرضه شد.

معاون وزیر نفت ادامه داد: هیچ صنعتی در کشور نداریم که به پایین دست خود هشت میلیون تن خوراک عرضه کند و ۱۵ هزار بنگاه و ۸۸۰ هزار نفر اشتغال مستقیم در صنایع تکمیلی خود داشته باشد.

وی به جهش دوم و سوم صنعت پتروشیمی اشاره کرد و گفت:‌ جهش دوم با بهره‌برداری از ۲۷ طرح تا پایان ۱۴۰۰، ظرفیت تولید را از ۶۶ میلیون تن به ۱۰۰ میلیون تن می‌رساند. همچنین درآمد صنعت پتروشیمی از ۱۵ میلیارد دلار به ۲۳ میلیارد دلار افزایش خواهد داشت.

به گفته محمدی، ‌ سال ۹۹ سال طلایی پتروشیمی است و قرار است ۱۶ طرح در این سال به بهره‌برداری برسد اما ممکن است به دلیل تاخیری که کرونا در ساخت طرح‌ها داشت، ‌ بهره‌برداری از ۴ طرح به ابتدای سال ۱۴۰۰ موکول شود.

وی تاکید کرد: ‌۱۲ طرح امسال با سرمایه‌گذاری ۱۱.۳ میلیارد دلاری افتتاح می‌شود که شامل متانول کاوه، ‌ متانول بوشهر، کیمیا پارس خاورمیانه، بیدبلند ۲، الفین ایلام، اوره و آمونیاک لردگان، اوره و آمونیاک مسجد سلیمان، پترو پالایش کنگان، پلی اتیلن میاندوآب، پی وی سی هگمتانه، پتروکیمیا، پنتان و هگزان اکسیر حلال است.

محمدی ادامه داد: در جهش سوم که تا ۱۴۰۴ محقق می‌شود، ‌۲۷ طرح دیگر به سبد پروژه‌ها اضافه می‌شود و ظرفیت تولید را به ۱۳۰ میلیون تن و درآمد را به بالای ۳۵ میلیارد دلار افزایش خواهد داشت.

به گفته معاون وزیر نفت، ‌ در جهش سوم پتروشیمی طرح‌ها با دانش فنی اولین بار مانند تولید پروپیلن از متانول اجرا می‌شود و ۱۰ محصول جدید به سبد پتروشیمی ایران اضافه خواهد شد.

وی به موضوع کمبود پروپیلن در کشور اشاره کرد و گفت:‌ اکنون ۹۸۰ تن پروپیلن در کشور تولید می‌شود که سهم ۱۵۰ هزار تن در پالایشگاه‌ها و بقیه در پتروشیمی‌ها است. ۲۰۰ هزار تن کمبود پروپیلن در کشور وجود دارد که این کمبود در سال‌های آینده به ۷۰۰ هزار تن خواهد رسید.

محمدی ادامه داد: در سال ۹۹ قرار است برنامه افزایش تولید پروپیلن از دو روش تبدیل متانول و تبدیل گاز طبیعی فعال شود تا تولید پروپیلن در کشور به سه میلیون تن افزایش داشته باشد. در کشور توانستیم به دانش فنی تولید پروپیلن از متانول دست پیدا کنیم و این در شرایطی است که متانول مازاد داریم.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: با تخفیفی که در گاز طبیعی خواهیم داشت قیمت متانول پایین می‌آید و طرح‌ها اقتصاد جذاب‌تری خواهند داشت.  

به گفته محمدی، ‌ طرح‌های تبدیل متانول به پروپیلن در حاشیه خلیج فارس اجرا می‌شود و پروپیلن تولیدی با خط لوله از شرق عسلویه به شمال فارس منتقل و در مخازن ذخیره‌سازی نگهداری می‌شود و از آنجا با کامیون و یا خطوط ریلی به طرح‌های پایین دستی می‌رسد.

وی با رد گران فروشی محصولات پتروشیمی در سال جاری، ‌گفت: قیمت‌ها در مقایسه با سال قبل ۲۷ درصد کاهش داشته و در بازار داخل هم افزایش قیمت نداشتیم و با وجود ۱۱ درصد افزایش حجم معامله در بورس کالا، هشت درصد کاهش درآمد داشتیم.