ساری- ایرنا- مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران اعلام کرد : مالکان حدود ۳۰ هزار حلقه چاه غیر مجاز در استان فقط تا یک ماه آینده فرصت تشکیل پرونده برای تعیین و تکلیف دارند.

دکتر محمد ابراهیم یخکشی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بر اساس مصوبه شورای حفاظت منابع آب مازندران  مراجعه نکردن مالکان  این گونه چاه ها به منزله عدم نیاز آنها به آب اختصاص داده شده و به تبعه آن از فرصت خدمات سهمیه سوخت و یا برقی کردن چاه  نیز محروم می شوند.

وی با توضیح این که طی ۴ سال گذشته از ۵۷ هزار حلقه چاهی که در سامانه این شرکت به عنوان چاه های فاقد پروانه قبل از قانون وجود دارد، به رغم اطلاع رسانی مکرر تاکنون فقط ۲۳هزار نفر برای تشکیل پرونده مراجعه کردند،  بیان داشت: باتوجه به محدودیت های اجرای تعیین تکلیف اینگونه چاه ها به ناچار باید هرچه سریعتر تعیین تکلیف شوند .  

وی  ادامه داد: قانون تکلیف کرده است تا برای جبران خسارت به آب زیرزمینی از بهره برداران غیر مجاز آب زیرزمینی متر مکعبی یکهزار ریال جریمه اخذ و به خزانه واریز شود و اگر مالکان چاه های غیر مجاز در فرصت یک ماهه آینده مراجعه نکنند ، در صورت بهره برداری مشمول این جریمه می شوند.

طبق آمار رسمی شرکت آب منطقه ای مازندران این استان دارای ۱.۵ میلیارد متر مکعب پتانسیل آب زیرزمینی است که سالانه حدود یک الی ۱.۳ میلیارد متر مکعب از طریق ۹۰ هزار حلقه چاه مجاز و ۵۷ هزار حلقه چاه فاقد پروانه قبل از قانون، بهره برداری می شود و برخی از دشت های آن از جمله بهشهر- بندرگز به دلیل حفر چاه غیرمجاز و یا اضافه برداشت دارای افت سفره بوده و در جمع یکی از دشت های ممنوعه کشور قرار گرفت.

استان مازندران دارای ۴۶۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی است و سالانه با تولید بیش از هفت میلیون تن نقش مهمی در امنیت غذایی و ارزش افزوده اقتصادی کشور دارد و طبق آمار  ۹۵درصد چاه های استان برای مصارف کشاورزی است.

حفر چاه های غیر مجاز در مازندران در حالی است که  به رغم اهمیت آب در فعالیت های کشاورزی ، به دلیل عدم مهار و کنترل این منبع در پاییز و زمستان به صورت هرز وارد دریا می شود.

بر اساس آمارهای رسمی ، توان بالقوه آب مازندران در حد ۶ میلیارد و ‎ ۶۰۰میلیون مترمکعب است که از این مقدار چهار میلیارد و ‎ ۹۰۰میلیون مترمکعب آب های سطحی و بقیه آب های زیرزمینی است.
به طور میانگین سالانه حدود یک میلیارد و ‎ ۵۵۰میلیون مترمکعب آب در بخش آب های سطحی و یک میلیارد و ‎ ۳۵۰میلیون مترمکعب در بخش آب زیرزمینی بهره برداری می شود و بقیه آب سطحی طی سال به صورت هرز به دریا می ریزد.
تاکنون ۲ سد بزرگ شهید رجایی و البرز و هشت سد کوچک با ظرفیت ۳۲۴ میلیون مترمکعب و ۸۰۰ قطعه آببندان با ظرفیت ۳۵۰ میلیون متر مکعب در مازندران ایجاد شد که مهار آب های سطحی توسط سد ها کمتر از ۱۱ درصد است.