زنجان - ایرنا - برای حفاظت از سرمایه‌های حیاتی آب و خاک، برنامه‌های بخش کشاورزی در استان زنجان طی چند سال گذشته به سمت ارتقای بهره‌وری بدون استفاده از منابع آبی جدید و یا افزایش عرصه‌های کشت، حرکت کرده است.

کشاورزی در زنجان از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و بیش از ۳۲ درصد سهم اشتغال را در این استان به خود اختصاص داده است در حالی که میانگین سهم اشتغال کشوری در این بخش ۱۸ درصد است.

استان زنجان ۱.۳ درصد مساحت کل کشور را دارد. این استان با داشتتن  ۸۴۵ هزار هکتار عرصه های مناسب کشاورزی، پنج درصد اراضی کشاورزی کشور را دارد.

بخش کشاورزی در استان زنجان بیش از ۹۰ هزار بهره‌بردار دارد که به تولید انواع محصولات زارعی و باغی اشتغال دارند.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه در بخش کشاورزی در این استان بیشترین حجم عملیات، انجام اقدامات در جهت ارتقای بهره وری است، می گوید:  از چند سال گذشته هیچ آب جدیدی برای زارعت و باغبانی از منایع آبی زیر زمینی دراستان برداشت نشده و در خصوص محدوده های کشت نیز به همین منوال است به این معنی که سطح اراضی زراعی را گسترش ندادیم و فقط به سمت عملیات بهرورانه رفته ایم.

جواد تاراسی با بیان اینکه سال گذشته ۱۰ نفر از کشاورزان استان زنجان در سطح ملی، عنوان نمونه را کسب کردند، اظهار می کند: این آمار در تاریخ کشاورزی استان بی نظیر است و ما اگر بتوانیم حدود ۴۰ درصد از کشاورزان عادی را به مسیر کشاورزان پیشرو هدایت کنیم، ۲ برابر شدن میزان تولید محصول کشاورزی با همین میزان آب و سطح کشت، در استان دست یافتنی است.

وی با بیان اینکه اکنون نزدیک سه میلیون تن انواع محصولات کشاورزی دراستان تولید می شود، می افزاید: پیش بینی ما این است که با اجرای طرح های بهره ورانه این میزان تولید می تواند به ۲ برابر افزایش پیدا کند.

تجهیز ۴۴ درصد از زمین‌های مستعد کشاورزی زنجان به سامانه‌های نوین آبیاری

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان می گوید: از مجموع ۱۲۴ هزار هکتار از زمین‌های مستعد توسعه سامانه‌های نوین آبیاری در این استان، تاکنون ۵۵ هزارو ۱۵۶ هکتار معادل ۴۴.۳۰ درصد اراضی، به این سامانه‌ها مجهز شده است.

وی می افزاید: تجهیز ۲۴ هزار هکتار از این اراضی به سامانه های نوین آبیاری در مدت فعالیت دولت تدبیر و امید بوده است.

تاراسی مجموع زمین های آبی استان زنجان را ۱۸۷ هزار هکتار اعلام کرده و ادامه می دهد: در نتیجه راه توسعه سامانه های آبیاری نوین در زمین های کشاورزی، بر اساس برآوردهای انجام شده، تا کنون در مصرف ۲۳۷ میلیون مترمکعب آب صرفه جویی شده است.

پیشرویی زنجان در ارتقای ضریب مکانیزاسیون کشاورزی در کشور 

به گفته رییس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان شاخص ضریب مکانیزاسیون کشاورزی این استان در سال جاری به عدد ۲.۰۴ اسب بخار در هکتار رسیده که این میزان مطابق اهداف برنامه تحقق پیدا کرده و استان زنجان همچنان جایگاه دوم را در این زمینه در بین استان‌های کشور حفظ کرده است.

وی اظهار می کند: از ۵۳۳ میلیارد ریال خط اعتباری مکانیزاسیون درسال جاری تاکنون ۶۶۸ میلیارد ریال با عملکرد ۱۲۵ درصد در استان جذب شده است.

تاراسی خاطرنشان می کند: با این میزان اعتبار، تعداد ۲۴۵ دستگاه تراکتور، ۹۶دستگاه کمباین و ۳۲۰دستگاه سایر ماشین های کشاورزی جذب بخش کشاورزی استان شده است.

وی تصریح می کند: بر اساس برنامه ریزی شاخص توسعه مکانیزاسیون درسال ۱۳۹۸، تعداد ۹۶ دستگاه کمباین جدید با ریزش زیر ۲درصد و افزایش بهره وری برای برداشت غلات تهیه شده است .

تاراسی می افزاید: در سه سال اخیر تعداد ۱۷۰ دستگاه کمباین نو به ناوگان برداشت استان اضافه شده و نیمی از سطح زیر کشت غلات استان با کمباین های جدید با ریزش زیر ۲ درصد برداشت می شود.  

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه از سال۹۲ بیش از هفت هزار و ۶۵ دستگاه تراکتور و کمباین در استان پلاک گذاری شده و بیش از پنج هزار دستگاه تراکتور و ۱۰۰ دستگاه کمباین پلاک شده نیز وارد ناوگان نیرو محرکه استان شده است.

رتبه نخست زنجان در تولید بذرهای اصلاح شده در کشور

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان استفاده از بذور اصلاح شده و گواهی شده را از اهداف و سیاست‌های مهم در اجرای اصول به‌زراعی در مزارع عنوان می کند و می گوید: سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان موفق به کسب مقام برتر کشوری در تولید بذور اصلاح شده غلات نسبت به تعهدات ابلاغی شده است.

تاراسی می افزاید: سال زراعی جاری در سطح ۵۰ هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان که زیر کشت گندم رفته اند، از بذرهای اصلاحی استفاده شده است.

وی با بیان اینکه ۳۰ تا ۵۰ درصد پتانسیل تولید در بخش کشاورزی به بذر مربوط می شود، اظهار می کند : امسال ۱۸ هزار تن بیشتر از سهم ابلاغی بذر اصلاح شده در استان تولید شده است.

تارسی با بیان اینکه زنجان همچنین دارای مقام دوم رتبه‌بندی شرکت‌های تولید و فرآوری بذر در کشور را دارد، می گوید: سالانه ۱۸ هزار تن بذر اصلاح شده گندم و جو در طبقات پرورشی، مادری و گواهی شده تحت کنترل مرکز تحقیقات و واحد ثبت گواهی در تمام مراحل کاشت، داشت و برداشت مزارع را کنترل و در نهایت بذور با کیفیت بسیار مطلوب تولید و در اختیار کشاورزان استان قرار می دهند.

رییس جهاد کشاورزی استان زنجان می گوید: امسال بیش از ۳۰۸ هزار هکتار از اراضی این استان زنجان به کشت گندم اختصاص یافته است و پیش بینی می شود با افزایش بارش ها ۲ برابر نیاز استان، محصول گندم برداشت شود  

وی ادامه می دهد: با توجه به بارش های خوب در استان، پیش بینی می شود امسال بیش از ۴۳۰ هزار تن گندم در زنجان تولید شود.  بر اساس گزارش سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در سال زراعی گذشته  نیز (مهر ۹۷ تا مهر ۹۸ ) بالغ بر ۴۳۰ هزار تن گندم در این استان تولید شد.

 رتبه نخست زنجان در میزان فرآوری محصولات کشاورزی در کشور

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان می گوید: سال گذشته با میزان فرآوری ۵۰ درصدی محصولات کشاورزی در این استان، زنجان در این زمینه رتبه نخست را در بین استان‌های کشور کسب کرد.

 تاراسی با بیان اینکه توسعه فرآوری محصولات کشاورزی و گسترش صنایع تبدیلی از اولویت های سازمان جهاد کشاورزی استان است، می افزود: توسعه صنایع تبدیلی در گرو بهره گیری از همه ظرفیت‌ها و ایجاد تسهیلگری‌های لازم است.  

وی با بیان اینکه با فرآوری محصولات کشاورزی از هدر رفت بیش از ۱۱۰ هزار تن محصول کشاورزی در استان جلوگیری می‌شود، اظهار می کند: با گسترش صنایع تبدیلی عواید بیشتری از تولید در مقایسه با خام فروشی، نصیب کشاورزان می‌شود.   

رییس سازمان جهاد کشاورزی زنجان همچنین به پیگیری‌های انجام شده پیرامون تحقق "الگوی کشت بهینه" در استان به‌عنوان یکی از طرح‌های مهم اشاره کرده و می گوید: زنجان جزو پنج استان برتر در اجرای  تغییر الگوی کشت است.

وی با بیان اینکه در راستای اصلاح الگوی کشت بهینه، توسعه و ترویج کشت محصول پسته به عنوان جایگزین کشت هندوانه در دستور کار قرار داده شده است، می افزاید: هدف از اجرای طرح اصلاح الگوی کشت، تولید محصولات کشاورزی بر اساس نیاز بازار و متناسب با شرایط اقلیمی و آب‌وخاک در مناطق مختلف است.

تولید ۴۴ هزار تن شیر مازاد بر نیاز استان در زنجان

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان می گوید: سالانه ۱۶۵ هزار تن شیر در این استان تولید می‌شود که ۱۲۱ هزار تن در داخل استان مصرف و مابقی آن که ۲۶ درصد میزان تولید است، به سایر استان‌های کشور صادر می‌شود.

تاراسی می افزاید: در زمان حاضر ۱۲۵ واحد صنعتی گاوداری شیری ‌با ظرفیت ۲۱ هزار و ۷۵۰ راس و ۶۲۲ واحد روستایی با ظرفیت ۱۱هزار و ۷۰۰ راس در استان وجود دارد.   

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان خاطرنشان می کند: افزایش بیش از حد قیمت علوفه و مواد خوراکی و در قبال آن عدم افزایش قیمت شیر از چالش های پیش روی دامداران و تولید کنندگان شیر در این استان است.  

وی ادامه می دهد: توجه به دامداری های کوچک روستایی، حرکت به سمت دامداری ها و واحدهای دامپروری بزرگ صنعتی جزو برنامه های راهبردی ترسیم شده جهاد کشاورزی استان است.

تاراسی می گوید: با اجرای طرح ایجاد رونق اقتصادی در واحدهای تولیدی، با تزریق تسهیلات بانکی، شماری از واحدها فعالیت خود را از سر گرفته اند.

اعتبار ۵۰ میلیارد تومان برای اجرای طرح های جهش تولید در بخش کشاورزی زنجان

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه در سال جاری از ۲۳ طرحی که برای تحقق نقشه راه جهش تولید در استان تدوین تایید شده است، سه طرح برای حوزه کشاورزی است، می گوید: یکی از این طرح ها اصلاح باغات در استان است، در اصلاح باغات ما به سه روش عمل می کنیم که یکی از آن ها حذف و جایگزینی باغات کم ثمر به پر ثمر، دیگری ایستایی کردن باغات انگور و مورد سوم سرشاخه کاری است که البته چند سال است اقدامات در این زمینه را در استان شروع کرده ایم.

وی ادامه می دهد: در اصلاح باغات برای سال جاری و همچنین سال آینده، اولویت را برای ایستایی کردن باغات انگور گذاشته ایم و قرار است۵۰۰ هکتار در طی ۲ سال انجام شود که ۲۰۰ هکتار آن برای سال جاری است.

تاراسی با بیان اینکه برای اجرای این طرح ۱۶ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده است، می افزاید:  بر اساس بر آوردها در نتیجه اجرای طرح ایستایی کردن باغات انگور، میزان تولید تا پنج هزار تن افزایش خواهد یافت.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان اظهار می کند: دومین طرح برنامه جهش تولید در سال جاری در استان، بهره برداری از یک هزار و ۳۰۰ هکتار توسعه باغات در اراضی شیب دار طارم است.

وی با بیان اینکه زنجان رتبه نخست تولید زیتون در کشور را دارد، می گوید: با بهره برداری از باغات شیب دار زیتون، یک هزار و ۳۰۰ هکتار باغ زیتون جدید به میزان ۲۰ هزار هکتار موجود اضافه می شود و استان زنجان بالغ بر نیمی از زیتون کشور را تامین خواهد کرد.

تاراسی خاطرنشان می کند: تلاش ما این است تا با افزایش کیفیت زیتون تولیدی، به سمت تولید روغن زیتون حرکت کنیم و از تولید زیتون کنسروی فاصله بگیریم تا نیاز کشور در تامین کالای راهبردی روغن را تامین کنیم.

وی طرح توسعه آبزی پروری در شهرستان ایجرود را از دیگر طرح های حوزه جهش تولید در سال جاری در استان عنوان می کند و می افزاید: در این راستا یک واحد ۹۰۰ تنی تولید پرورش آبزیان در استان به مرحله بهره برداری خواهد رسید که با راه اندازی این مجموعه میزان ۹۰۰ تن به میزان ۱۸ هزار تن اضافه می شود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان یادآور می شود: حدود ۵۰ میلیارد تومان برای اجرای طرح های سه گانه نقشه راه جهش تولید استان در بخش کشاورزی هزینه می شود.