مسعود مردانی روز چهارشنبه در گفتوگو با خبرنگار سلامت ایرنا درباره مطالب منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر درمان بیماری ناشی از ویروس کرونا با دگزامتازون و برخی برداشتهای نادرست در این زمینه، بیان کرد: دگزامتازون هیچ تاثیری برای جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا ندارد و حتی سیستم ایمنی بدن فرد را ضعیف کرده و استعداد ابتلا به عفونتهای ویروسی را افزایش میدهد.
وی ادامه داد: مقاله معتبری منتشر شده که میگوید در بیمارانی که با فرم شدید ابتلا به ویروس کرونا در آی سی یو بستری هستند و سیستم تنفسی این بیماران وابسته به دستگاه تنفس مصنوعی است، دوز کم دگزامتازون برای مدت کوتاه ۳ تا ۵ روزه توانسته برای این بیماران نجاتبخش باشد.
این متخصص بیماریهای عفونی اظهار کرد: این اقدام فقط توسط فوق تخصصهایی که در آی سی یو هستند تجویز میشود و منظور این مقاله، استفاده از دگزامتازون توسط مردم عادی و حتی پزشک عمومی و متخصصانی که در بخشهایی غیر آی سی یو حضور دارند، نیست.
مردانی اظهار کرد: در نتیجه اگر در نسخههای مطبها این دارو نوشته شده، صحیح نیست و حتی برای بیماران سرپایی هم تجویز نمیشود و اگر کسی برای پیشگیری از ابتلا به کرونا از این دارو استفاده کند، احتمال ابتلا به ویروس کرونا را در خود بالا میبرد.
وی پیش از این نیز به خبرنگار ایرنا گفته بود: بر اساس مصوبه کمیته علمی پیشگیری از کرونا، تزریق دگزامتازون به علت افزایش مرگ و میر ممنوع است و در گذشته نیز بسیاری از پزشکان متخصص کم تجربه، این دارو را برای افرادی که مبتلا به آنفلوآنزا بودند، تجویز و تزریق می کردند که باعث مرگ آنها شد. افرادی که این دارو را تزریق میکنند بدانند که این امر باعث نارسایی تنفسی شده و مرگ و میر را افزایش میدهد. دگزامتازون فعالیت سیستم ایمنی بدن را کاهش میدهد.
به گزارش ایرنا، تدروس آدهانوم مدیرکل سازمان جهانی بهداشت از نتایج اولیه حاکی از تاثیر مثبت داروی دگزامتازون در نجات جان آن دسته از افراد مبتلا به بیماری کووید ۱۹ که در شرایط بحرانی هستند، ابراز خرسندی کرد و گفت: این اولین درمان اثبات شدهای است که مرگ و میر در بیماران مبتلا به کووید ۱۹ که برای تنفس به اکسیژن نیاز دارند را کاهش داده است. این خبر امیدوارکننده است و من به محققان بریتانیایی، دانشگاه آکسفورد، بیمارستانها و بیمارانی که در این پیشرفت علمی برای نجات جان انسان ها مشارکت داشته اند، تبریک می گویم.
پروفسور استفان پاویس مدیر خدمات سلامت همگانی انگلیس نیز در بیانیهای گفت: این گام بزرگی در جستوجوی راههای جدید درمان بیماران کووید ۱۹ است.
قرار است سازمان جهانی بهداشت به زودی تحقیقات خود را بر داروی دگزامتازون تکمیل کرده و دستورالعمل نحوه و چگونگی مصرف این دارو را اعلام کند.