یکی از این بخش ها پرورش و فروش ماهیان زینتی در حوزه اقتصادی میبد است که به گفته کارشناس شیلات مدیریت جهاد کشاورزی این شهرستان سالانه ۲۰۰ هزار قطعه بچه ماهی از سوی ۱۰ فعال این رشته پیش از این تولید و به بازار عرضه می شد.
عبدالمجید آقایی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگا ایرنا افزود: با شیوع کرونا و بهرهمند نشدن فعالان این صنعت از تسهیلات ،تعداد آنها در حال حاضر به سه تا چهار نفر در منطقه کاهش یافته است.
از میبد به عنوان دومین پرورش دهنده ماهیان زینتی از میان ۱۰ شهرستان استان یزد نام برده می شود.
همچنین یکی از پرورش دهندگان و فروشنده ماهیان زینتی میبد که تا چندی قبل، تنها از این طریق امرار معاش می کرد، از مسوولان منطقه خواست تسهیلات اشتغالزایی را به افرادی که واقعا جویای کار هستند و به قول خودش آنهایی که « در پای کار» حضور دارند، پرداخت کنند.
علیرضا صادقی این روزها ،هنگام غروب آفتاب در فروشگاه ماهیان زینتی خود که از مدتی قبل آن را به کارگاه پرورش ماهیان زینتی تبدیل کرده، در انتظار خریدار لحظه شماری می کند و در گفت و گو با ایرنا ادعا کرد: افراد زیادی تسهیلات دریافت می کنند، اما در حوزه کاری خود پای کار نیستند و در حرفه یادشده فعالیت ندارند.
به گفته وی تاکنون یک فقره وام ۲۰ میلیون تومانی چند سال قبل در ارتباط با تولید کاکتوس و یک فقره وام ۱۵ میلیون تومان مرتبط با پرورش کاکتوس دریافت کرد، و بر اساس بررسی ها در حال حاضر وام جدیدی به او تعلق نمیگیرد.
صادقی تصریح کرد: با توجه به شرایط اقتصادی شهرستان و اهمیت کارگاه های کوچک در اقتصاد خانوار باید تسهیلات کافی با اقساط بلند مدت و سود کم به افراد پای کار از سوی بانک های عامل پرداخت شود.
صادقی که دانش آموخته رشته مهندسی نقشهبرداری است ولی به علت علاقهاش به پرورش ماهی ۹ سال قبل در این رشته مجوز دریافت کرد، تاکنون آموخته های علمی و تجربی خود را در اختیار علاقه مندان به این حرفه قرار داده است ، تا آنها هم بتوانند از این طریق منبع درآمدی هرچند ناچیز به صورت شغل خانگی برای خود داشته باشند.
این کارآفرین حوزه پرورش ماهیان زینتی در ادامه با اشاره به رونق کسب و کار پرورش ماهیان زینتی در ۳۰ ماه قبل ، گفت: در سال سوم دبستان، نوعی ماهی به اسم « گوپی » را از بازار خریداری و با پرورش آن در گوشه ای از حیاط منزل ، کار تکثیر را شروع و ماهیان را به همکلاسیها و بچههای محله خود می فروخت.
صادقی افزود: این کار همچنان ادامه دارد و تا قبل از رکود بازار انواع ماهی تا ۱۰ گونه را پرورش میداد و در کنار آن ماهیان دیگری را که خریداری میکرد به فروش میرساند.
این پرورش دهنده و فروشنده ماهیان زینتی ادامه داد: تا مدتی قبل با یک نفر همکار فعالیت داشت، اما اکنون به علت شرایط اقتصادی ،کاهش قدرت خرید مردم و نیز افزایش هزینه ها و کاهش تعداد مشتری به اتفاق همسرش در این حرفه فعالیت دارد.
وی با اشاره به انتقال کارگاه پرورش ماهی به محل فروشگاه، اظهار کرد: درآمد این کار روز به روز در حال کاهش است و نمی توان همانند قبل به پرورش گونههای زیادی از ماهیان پرداخت و باید به نگهداری چند گونه بسنده کرد.
صادقی بالا بودن هزینههای آب و برق و نیز وادارات غذای ماهی که باید در حال حاضر به چندین برابر قیمت گذشته خریداری شود را علت به صرفه نبودن این کار از نظر اقتصادی ذکر کرد و به پرورش ماهیان ارزان قیمت که مشتری بیشتری دارد در حال حاضر اشاره کرد.
وی گفت: قبلا درآمدها خوب بود و حداقل ۱۲ نفر به صورت خانگی با آموزش هایی که فراگرفته بودند با خرید آکواریوم و تهیه ۲ تا سه گونه ماهی در این حوزه فعالیت داشتند که ماهیان را از آنها خریداری و به فروش میرساند اما در حال حاضر پرورش ماهی دیگر برای آنها به صرفه نیست.
این پرورش دهنده ماهیان زینتی که در کنار این حرفه به پرورش و نگهداری کاکتوس هم مشغول است ، و درآمد آن را بهتر از فروش ماهی می داند ،یادآور شد: پرورش این گیاه هرچند هزینه بر و به فضای بیشتری نیاز دارد ، بازدهدهی آن ۱۸ ماه طول میکشد ولی بعد از آن سود خوبی دارد.
صادقی افزود: در حال حاضر در فضای کوچکی حدود ۳۲ مترمربع که به صورت خانگی در اختیار دارد به پرورش کاکتوس همراه همسرش فعالیت دارد.
به گفته وی میزان سرمایه برای شروع کار پرورش ماهیان زینتی و تهیه فروشگاه ۷۰ تا ۸۰ میلیون تومان و برای ساخت گلخانه ای به مساحت ۳۰۰ مترمربع، تهیه بذر و خرید زمین ۱۵۰ میلیون تومان نیاز است.
این پروش دهنده ماهیان زینتی و گیاه کاکتوس به زیان ناشی از شیوع کرونا به علت تعطیلی واحدهای صنفی اشاره کرد و گفت: به علت قرار نداشتن فروش ماهی در لیست مشاغل مورد نظر نتوانسته است از تسهیلات حمایتی ناشی از زیان کرونا استفاده کند.
این فعال اقتصادی در حوزه کسب و کارهای خُرد تصریح کرد: زمان شیوع کرونا همزمان با ماههای رونق بازار ماهیان زینتی و فروش گیاه کاکتوس از اسفند ماه تا اردیبهشت بود که خسارت زیادی به آنها وارد شد.
صادقی اشاره ای به زیان وارده نکرد و در ادامه ارتباط موثر با واحد ترویج جهاد کشاورزی و استفاده از آموزش کارشناسان اشاره کرد و حمایت این مجموعه را در پیشرفت فعالیت های خود موثر دانست.
مرکز شهرستان ۱۰۵هزار نفری میبد در ۵۰ کیلومتری شمال غرب شهر یزد مرکز این استان قرار دارد.
همچنین به گفته سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاکنون ۱۹۵ هزار و ۵۱ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شدهاند و با فوت ۱۲۰ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، شمار افراد متوفی در کشور به ۹ هزار و ۱۸۵ تن رسید.
سیما سادات لاری دیروز( چهارشنبه) بیان کرد: از روز قبل تا ظهر ۲۸ خرداد ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۲ هزار و ۶۱۲ بیمار جدید مبتلا به کووید- ۱۹ در کشور شناسایی شدند که از ای تعداد هزار و ۷۱ تن بستری شدند.
وی با بیان اینکه تاکنون ۱۵۴ هزار و ۸۱۲ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند و ۲ هزار و ۷۸۹ نفر نیز تحت مراقبت قرار دارند اظهار کرد: تاکنون یک میلیون و ۳۱۹ هزار و ۹۲۰ آزمایش تشخیص کووید- ۱۹ انجام شده است.
سخنگوی وزارت یادآور شد: شهروندان استانهای خوزستان، آذربایجان شرقی، خراسان رضوی، کرمانشاه، هرمزگان و کردستان در وضعیت قرمز قرار دارند.
لاری گفت: یافتههای علمی جدید نشان میدهد که ماسک مهمترین راهکار برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کروناست و حتی ماسکهای خانگی هم برای پیشگیری از ابتلا به کرونا موثر خواهد بود. از افراد سالمند و کسانی که بیماری زمینهای دارند هم میخواهیم بیشتر مراقب باشند و از ترددهای غیرضروری خودداری کنند. جوانان و کودکان علاوه بر اینکه خودشان باید نکات بهداشتی را رعایت کنند، باید به فاصله گذاری فیزیکی با سالمندان هم توجه کرده و در صورت خروج از منزل حتما از ماسک استفاده کنند.
دی ماه سال گذشته نخستین مورد بیماری کرونا در شهر ووهان چین و اولین آن ۲۹ بهمن پارسال در قم گزارش شد.