حسین شریفی روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: سرمایه یکی از عوامل تولید و جزو جداییناپذیر آن است و رسالت خاص و ویژهای در تقویت تولید دارد و رونق بازار سرمایه در شرایط موجود یکی از بهترین روشهای تامین مالی برای تولید بود که دولت در پیش گرفت.
وی با بیان اینکه بازارهای سرمایه، واسطه مالی برای تامین سرمایه مورد نیاز بخشهای تولیدی و خدماتی است، اظهار داشت: دولتهای سالهای گذشته حمایت چندانی از این بازار نمیکردند اما در یک سال و نیم سال گذشته، دولت یک فرایند مدبرانه را در این زمینه در پیش گرفت.
این اقتصاددان با اشاره به اینکه بازار سرمایه حلال مشکلات اقتصادی کشور در شرایط موجود از جمله تحریمها و شیوع بیماری کرونا شده است، تصریح کرد: دولت میتواند از طریق واگذاری سهامهای دولتی مانند برخی بانکها و در مراحل بعدی پالایشگاهی، فولاد و پتروشیمی و پولی که از طریق فروش آن در بازار بورس تامین میکند، کسری بودجه خود را برطرف کند.
شریفی ادامه داد: سایر نهادهای تولیدی در بخشهای عمومی، شبه دولتی و خصوصی نیز تحت عنوان عرضههای اولیه میتوانند وارد بورس شوند و از طریق فروش اوراق سهام تامین مالی کنند که این امر، تقویت تولید را بهمراه خواهد داشت.
وی با بیان اینکه بازار سرمایه میتواند پول سرگردان و حجیمی که در دست مردم و سرمایهگذاران است را به سمت تولید هدایت کند، گفت: در این حالت، از ورود پول سرگردان مردم به بازارهایی که تشنج ایجاد میکند و به تورم دامن میزند مانند ارز ، سکه و طلا جلوگیری میشود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه بانکها نیز یکی دیگر از بخشهای واسطه مالی و تامین کننده بخشی از سرمایه تولید است، خاطرنشان کرد: در سالهای گذشته بانکها نیز تامین مالی برای تولید میکردند اما بدلیل وجود برخی بخشهای ناکارآمد، حجم پول را به شکل چشمگیری گسترش دادند که تورمزا بود درحالیکه بازار سرمایه میتواند تورمی که ناشی از گسترش حجم پول است را نیز مهار کند.
وی با اشاره به اینکه دولت با توجه به اینکه دست کشورمان در فروش نفت باز نیست و قیمت آن نیز قابل توجه نمیباشد، باید کسر بودجه خود را برای تامین هزینههای جاری و عمرانی جبران کند، تصریح کرد: اگر دولت بخواهد از سیستم بانکی کماکان استقراض کند همان کار تورم بدی ایجاد میکند بهمین دلیل بازار سرمایه بهترین حلال این مشکلات است.
شریفی با بیان اینکه ایکاش دولتهای سالهای گذشته به اهمیت این بازار پی برده بودند، اضافه کرد: اکنون دولت به اهمیت این مسئله پی برده و امید است مسوولان از جمله رییس جمهوری، وزیر اقتصاد و رییس بانک مرکزی با تدبیر بیشتر آن را حمایت کنند و سامان ببخشند.
وی با تاکید بر اینکه حمایت دولت در اقتصاد باید زیرساختی باشد و نباید بطور مستقیم وارد بازار شود و دخالت کند، گفت: دولت باید حمایتهای نهادی که داشته است را تداوم ببخشد و در عرضههایی که در بازار سرمایه داشته است با حوصله رفتار کند.
این اقتصاددان با بیان اینکه دولت نباید فراتر از ظرفیتهای موجود سهام خود را عرضه کند زیرا زدگی ایجاد میکند، افزود: اگر دولت نگاه چهار تا پنج ساله به این موضوع داشته باشد میتواند به راحتی و متناسب با میزان ظرفیت بازار، این کار را بکند و با تدبیر پیش رود.
وی با تاکید بر اینکه دولت نباید بازار سرمایه را به حالت زودگذر و فقط برای تامین کسری بودجه ببیند و آن را پس از مدتی رها کند، اظهار داشت: مردم به دولت اعتماد کرده اند و دولت باید از اعتماد مردم استفاده بهینه کند.
شریفی همچنین با بیان اینکه دولت انصافا سهام عدالت را به خوبی مدیریت کرد، تصریح کرد: شائبه هایی درباره این کار مطرح بود اما مشاهده کردیم کسانی که واقعا نیاز داشتند سهام خود را فروختند و تاثیر آنچنانی روی بازار نداشت و حرکت بازار در هفته اخیر منطقی و مثبت بود.
رییس جمهوری نیز چندی پیش در یکصد و چهل و دومین جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت دوازدهم گفت: بازار بورس نقطه امیدی برای افزایش حضور مردم در اقتصاد است و شورای عالی و سازمان بورس مراقبت لازم را انجام دهند تا این فضای مطمئن برای مردم بیش از پیش امیدآفرین باشد و این بازار با قدرت به کار خود ادامه دهد.
حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی با بیان اینکه آزادسازی سهام عدالت اقدام بزرگی بوده که بعد از سالها تلاش دولت اتفاق افتاده است، گفت: امروز مردم صاحب اختیار سهامی شدهاند که تا قبل از آن با وجود اختصاص سهام، مالکیت روشنی نبود و اختیاری برای مدیریت این سهام نداشتند.
وی اظهار داشت: دولت تلاش کرده است در روندی کاملاً شفاف و ضابطهمند، مردم سهامی را که قبلاً به نام آنها بوده، در دست بگیرند و در عین حال چرخ اقتصادی کشور نیز به تحرک بیشتر واداشته شود.
روحانی بورس را نقطه امیدی دانست که در این شرایط خاص اقتصادی کشور، موجب افزایش حضور مردم در اقتصاد شده است و باید شورای عالی و سازمان بورس مراقبت لازم را انجام دهند که این فضای مطمئن برای مردم بیش از پیش امیدآفرین باشد و باید تلاش کرد بازار بورس با قدرت به کار خود ادامه دهد.
رییس جمهوری تصریح کرد: از افتخارات کشور این است در حالی که کرونا با همراهی مردم مدیریت شده، بورس و بازار سرمایه نیز با مشارکت مردم رونق گرفته است.
بازار سرمایه، ( Capital market) به بازارهای مالی جهت خرید و فروش اوراق قرضه یا اوراق بهادار، با سررسید بیشتر از یک سال و داراییهای بدون سررسید، اطلاق میشود؛ بازار سرمایه پلی است که پسانداز واحدهای اقتصادی دارای مازاد مانند شرکتها یا دولتها را به واحدهای سرمایهگذاری که بدان نیازمندند، انتقال میدهد؛ سازوکارهای تعبیه شده در این بازار، از طریق رشد حجم پسانداز و سرمایهگذاری، رشد اقتصادی را تسریع میکنند.