رضا علیپوری روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: براثر سیل پارسال که منجر به طغیان رودخانهها و جاری شدن سیل در برخی شهرستانهای گلستان از جمله مناطق عشایری شد، افزون بر ۶۰۰ میلیارد ریال به عشایر، دامها، اماکن نگهداری دام، واحدهای مسکونی و ایلراههای گلستان خسارت وارد شد.
وی افزود: علاوه بر آن در جریان سیل ۶ هزار راس دام سبک عشایر بومی گلستان و عشایر کوچنده استانهای خراسان شمالی، رضوی و سمنان که در منطقه حضور داشتند، تلف شدند.
علیپوری ادامه داد: با پیگیریهای انجام شده و حمایت دولت از مجموع خسارتهای وارده به عشایر تاکنون پرداخت ۲۸۶ میلیارد ریال مصوب شد که ۱۰۰ میلیارد ریال آن کمک بلاعوض، ۱۶۰ میلیارد ریال تسهیلات ارزان قیمت و ۲۶ میلیارد ریال اعتبار عمرانی برای بهسازی ۷۲۰ کیلومتر ایلراه است.
مدیرکل امور عشایری گلستان گفت: علت تاخیر در پرداخت تسهیلات ارزان قیمت به عشایر خسارت دیده، برخی اشکالات از جمله پیش بینی نشدن اصطلاح "دامداری سنتی عشایر" در سامانه امداد و بازسازی دولت و پس از آن شیوع بیماری کرونا بود.
علیپوری افزود: شرایط برای پرداخت تسهیلات ارزان قیمت به عشایر آسیب دیده از سیل فراهم بوده و افراد واجد شرایط با مراجعه به بانکها و تکمیل مدارک و وثیقه می توانند تسهیلات ۱۰۰ میلیون ریالی دریافت کنند.
جمعیت عشایری استان گلستان افزون بر ۲۰ هزار نفر است که ۱۱ هزار نفر آنان عشایر استانهای خراسان شمالی، رضوی و سمنان هستند.
این عشایر ۷۵۰ هزار راس دام سبک دارند و بیشتر در شهرهای مراوهتپه، کلاله و گنبدکاووس به زندگی عشایری و قشلاق و ییلاق خود میپردازند.
بین ۷۴ تا ۳۵۳ میلی متر باران در ۲۷ و ۲۸ اسفند ۹۷ و بیشتر در شرق گلستان و شهرستانهای گالیکش، مینودشت، کلاله و رامیان بارید که پس از سرریز کردن سدهای بوستان و گلستان ابتدا گنبدکاووس را دچار مشکل کرد و در ادامه همزمان با اولین روزهای سال ۹۸ حجم آب ۲ میلیارد و ۱۵۰ میلیون متر مکعبی، شهرستانهای آق قلا و گمیشان در غرب گلستان را به زیر آب برد و ۱۱ نفر از گلستانی ها را به کام مرگ کشاند.