کارشناسان کشاورزی همدان معتقدند که توسعه گلخانه ها بهره وری آب بخش کشاورزی را ۱۰ تا ۱۲ برابر نسبت به فضای باز افزایش می دهد و در این مقطع از زمان که خشکسالی چندین ساله، کاهش بارندگی و درپی آن خشک شدن قنات ها، چشمه ها و کاهش منابع آب زیرزمینی چالش هایی در بخش کشاورزی استان ایجاد کرده است می تواند گره گشای بسیاری از مشکلات کم آبی باشد.
به اعتقاد این کارشناسان یکی از مهمترین طرحهای اقتصاد مقاومتی دولت تدبیر و امید در حوزه کشاورزی، توسعه کشت های گلخانه ای است زیرا که یکی از مزایای اجرای این طرح ورود آبهای سطحی به چرخه مصرف و جلوگیری از هدر رفت آب است.
کمبود آب، چاه های بدون آب، زمین های تشنه و خشکسالی مداوم اصلاح الگوی کشت در استان همدان را اجتناب ناپذیر کرده است و میزان بهره وری آب در بخش کشاورزی به عنوان یک چالش مطرح است.
مصرف آب بخش کشاورزی در استان همدان به طور متوسط ۱.۹ میلیارد مترمکعب است که به ازای آن ۴.۴ میلیون تن محصول و به ازای هر لیتر۲.۶ کیلوگرم محصول تولید می شود که در میانگین کشوری ۱.۶ کیلوگرم محصول تولید می شود.
رییس سازمان جهادکشاورزی همدان در این باره روز یکشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: کشت گلخانه ای در واقع نمادی از عبور کشاورزی سنتی به علمی است که صرفه جویی، اشتغالزایی، استفاده از حداقل زمین برای تولید محصول، افزایش کارایی مصرف آب، افزایش تولید برنامهریزی شده، قابلیت کنترل محصول و آفات، تولید و تنوع محصول به صورت خارج از فصل، تنظیم برنامه کشت مطابق نیاز بازار از جمله مهمترین مزایای آن است.
منصور رضوانی جلال افزود: در استان همدان ۱۴۳هزار مترمربع گلخانه وجود دارد و بر اساس برنامه راهبردی استان در همدان سالانه ۷۰ هکتار و در دوره سه ساله باید ۲۱۰ هکتار طرح کشت گلخانه ای اجرا شود.
وی با بیان اینکه سال گذشته براساس برنامه پیشنهادی باید ۷۰ هکتار گلخانه در استان ایجاد می شد افزود: ۵۰ درصد از برنامه در احداث گلخانه ها تحقق یافت.
رییس سازمان جهادکشاورزی همدان خاطرنشان کرد: در توسعه زیرساخت های گلخانه ای نیز ۲۳۰ هکتار زیر ساخت ایجاد شد و در سال جاری نیز ۲۲۰ هکتار زیرساخت ایجاد می شود که در توسعه گلخانه ها بی نظیر است.
مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی استان همدان نیز از احداث ۷۰ هکتار گلخانه در سالجاری خبر داد و گفت: تا پایان سال ۹۷ سطح گلخانههای استان همدان ۱۰۷ هکتار بوده که برای یک هزار و ۲۰۰ نفر اشتغالزایی مستقیم داشته است.
حجت الله شهبازی اظهار کرد: از ۷۰ هکتار گلخانه پیش بینی شده برای سال ۹۸ ، ۵۰ درصد آن تحقق یافت و ۳۶ هکتار احداث شد.
وی با بیان اینکه سالانه ۶ هکتار گلخانه در ۱۵ سال گذشته در استان ایجاد شده است، یادآور شد: با اضافه شدن ۷۰ هکتار سطح گلخانههای استان برای ۲ هزار نفر اشتغال ایجاد خواهد شد.
شهبازی با اشاره به اینکه تا پایان سال ۹۷ تولیدات گلخانهای استان همدان ۳۷ هزار تن بوده است، خاطرنشان کرد: با ایجاد ظرفیت جدید گلخانهای در استان میزان تولید محصولات گلخانهای به بیش از ۵۰ هزار تن رسیده است.
وی افزود: در حال حاضر ۱۴ مجتمع گلخانهای با بیش از ۴۲۰ هکتار مساحت در استان در حال اجرا است که با اتمام آنها تعداد مجتمع های گلخانه ای استان به ۱۷ مجتمع خواهد رسید.
شهبازی با بیان اینکه بیشترین محصولات گلخانه ای استان خیار، گوجه فرنگی، فلفل دلمهای، بادمجان و گل شاخه بریده است، یادآور شد: ۶۰ درصد محصولات گلخانهای استان مربوط به گوجه فرنگی، ۲۰ درصد خیار و ۱۰ درصد مربوط به سایر محصولات است.