شاید کمتر کسی فکر می کرد که روزی موجودی منحوس جهان را در سیطره خود قرار دهد و اینچنین مرزها را فرا رفته و تا کوچکترین فعالیت های اقتصادی را تحت تاثیر خود قرار دهد و هم اکنون شاخک های تخریب این ویروس در سوله های ورزشی نیز نفوذ کرده و سرمایه گذاران این بخش ها را نیز با مشکلاتی مواجه کرده است.
اقتصاد در ورزش کاملا وابسته به حضور ورزشکاران و خریداران خدمات در محیط های ورزشی است و اگر شرایط به گونه ای رقم بخورد که درهای باشگاه ها بسته باشند دیگر اقتصاد ورزشی نیز معنایی نخواهد داشت.
هم اکنون ۵ هزار و ۲۰۰ باشگاه ورزشی در پایتخت فعال هستند و در حدود ۳ ماهی به دلیل شیوع کرونا بسته شده اند و با وجود اینکه وزارت ورزش تصمیم گرفت تا این باشگاه ها از ابتدای خرداد فعالیت خود را آغاز کنند ولی همچنان ترس از حضور در این اماکن ورزشی همچنان اقتصاد این باشگاه ها را تحت تاثیر قرار داده است. با این حال برای چگونگی وضعیت بغرنج باشگاه ها در این حوزه به گفت و گو نشستیم و شرایط این روزهای ورزش پایتخت را جویا شدیم.
نظر یک مجموعهدار ورزشی
به دنبال بازگشایی مجموعه های ورزشی و پیرو ابلاغیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، فعالیت باشگاههای ورزشی رشتههای انفرادی و غیر گروهی که ارتباط فردی زیادی در آن وجود ندارد با رعایت دستورالعمل های بهداشتی در سراسر کشور مجاز شناخته شد.
در این اطلاعیه آمده فعالیت رشته های تنیس، تنیس روی میز، وزنه برداری، بدمینتون، قایقرانی انفرادی، دوومیدانی، اسکیت، بولینگ، تیراندازی، تیراندازی با کمان، سوار کاری، اتومبیلرانی و موتورسواری، دوچرخه سواری، کوهنوردی، گلف، جهت یابی، اسکی، پیاده روی، بازیهای فکری، طناب زنی، ورزشهای طبیعی، ماهیگیری ورزشی، فریزبی، یوگا، ورزش تفریحی مهارت فردی، ورزش آمادگی جسمانی فدراسیون ورزشهای همگانی، غواصی، دارت، پتانگ و شطرنج مجاز است و تمام باشگاهها موظف هستند که پیش از آغاز فعالیت، در سامانه سلامت وزارت بهداشت ثبت نام کنند.
به همین منظور مدیر باشگاه بدنسازی که در منطقه نظام آباد تهران فعالیت دارد با بیان اینکه با شیوع کرونا فعالیت این مجموعه سه ماه تعطیل شده گفت: بسیاری از اماکن بخش خصوصی در سه ماه گذشته ضرر و زیان هنگفتی را متحمل شده اند که کمک های دولتی بسیار ناچیز است.
وی در این باره به خبرنگار ایرنا تاکید کرد: مشکلات خود را به صورت اتحادیه ای به مدیران ورزشی منتقل کرده ایم ولی با ادامه دار شدن شرایط بعید دانسته که شهروندان تا پایان امسال استقبال خوبی از ورزش داشته باشند.
این مدیر مجموعه ورزشی شرق پایتخت خاطرنشان کرد که از ابتدای خردادماه با ثبت نام در هیات پزشکی ورزشی، شناسه فعالیت خود را در پسا کرونا دریافت کردهام ولی درآمد حداقلی هنوز هیچ.
نظر شهروندان برای بازگشایی اماکن ورزشی
یک شهروند زن در خصوص بازگشایی اماکن ورزشی می گوید: به هیچ عنوان تا کشف واکسن بیماری، به مجموعه های ورزشی مراجعه نخواهم کرد.
این ورزشکار ضمن توصیه به خانواده ها با اشاره به اینکه در شرایط موجود برای کمبود فقر حرکتی، تمرینات ورزش خود را از طریق ورزش در خانه پیگیری می کنم بیان کرد: بیشترشهروندان به دلیل مشخص نبودن زمان کنترل این بیماری و از سوی دیگر مشخص نبودن کامل پروتکل های بهداشتی و بهداشت به موقع دستگاههای موجود، انگیزه ورزش در اماکن عمومی تا حدودی کاهش یافته است.
یک شهروند دیگر در سوالی مبنی براینکه ورزش مهم تر بوده یا سلامتی؟ که با لبخندی برلب می گوید ورزش.
این ورزشکار توضیح می دهد: از خانه ماندن و نبود امکانات تفریحی بسیار خسته و بی حوصله شده ام، امیدوارم تا شرایط برای سایر رشته های گروهی و مسابقات برقرار شود.
فعالان ورزشی
یک مربی ورزش جودو به خبرنگار ایرنا می گوید: هم اینک فعالیت رشته های پر برخورد تعطیل است و برای ایده آل نگه داشتن وضعیت جسمانی ملی پوشان برخی به صورت انفرادی در فضای پارکی و بسیاری به صورت مجازی(آزمون کیفیت بدنی) تمرین می کنند.
محمد بلوطی با بیان اینکه تابع نظر ستاد ملی کرونا هستیم گفت: ادامه فعالیت اماکن ورزشی و چند فدراسیون از طریق ستاد ملی و وزارت ورزش تعیین تکلیف می شود.
رییس هیات جودو استان تهران تصریح کرد: فعالیت خیرخواهانه جودوکاران اززمان شیوع همچنان ادامه دارد و این قشر ورزشی بسیاری از اماکن عمومی را داوطلبانه ضدعفونی می کنند.
به گفته وی برخی با توزیع اقلام بهداشتی در مناطق محروم پایتخت به دنبال سلامت سایر اقشار کم برخوردار جامعه هستند.
همچنین یک کارشناس ورزش کشتی در این رابطه به خبرنگار ایرنا می گوید: بیش از یک هزار مربی همزمان با شیوع کرونا فعالیت خود را از دست داده و چشم به کمک های دولتی بستهاند.
عبدالمهدی نصیر زاده با اشاره به اینکه فعالیت مسابقات ورزشی کماکان مشخص نیست، تاکید کرد: مسابقات لیگ لیک و نوجوان کشتی لغو و بسیاری از باشگاهای ورزشی کشور و به ویژه استان تهران حدود چهار ماه تعطیل هستند.
وی مهم ترین راه حل برای برقراری فرآیند ورزشی را فرهنگ سازی و کنار آمدن با کرونا می داند، خاطر نشان کرد: باید مدرسان فدراسیون پزشکی باکادر باشگاه ها نشست های مختلفی داشته تا آخرین نکات آموزش و بهداشتی را به آنان گوشزد کنند.
به گفته این کارشناس ورزشی، به اذعان برخی پیشکسوتان بیمار میشدم کمتر خجالت خانواده خود را می کشیدم؛ چرا که تنها منبع درآمد ما همین مسابقات لیگ و قرار داد پروژه ای حضور در تیم های موجود است.
رییس سازمان لیگ کشتی با اشاره به اینکه طبق آمار بیش از ۲۱۰هزار نفر در کشور به کرونا مبتلا شده که از این تعداد ۱۵۰ هزار نفر پس از بهبودی شرایط زندگی عادی خود باز جسته اند، خاطر نشان کرد: این بیماری از نظر روانی و معیشتی برای قشر ورزشکار آسیب جدی ایجاد می کند.
نصیرزاده بیان کرد: با توجه به تعطیلی لیگ های کشتی ، حدود ۴۰ تا ۵۰ میلیارد تومان به چرخه اقتصادی این ورزش زیان وارد شده است.
وی در پاسخ به این سوال که استقبال علاقه مندان پس از کرونا به ورزش را چگونه ارزیابی خواهید کرد گفت: با گذشت زمان و نیز رعایت پروتکل های آموزشی، رعایت فاصله گذاری اجتماعی و بهداشت فردی این موضوع قابل حل است.
رییس سازمان لیک کشتی به ۲گانگی فدراسیون جهانی و قوانین داخلی در فرآیند فعالیت این ورزش اشاره کرد و گفت: ما تابع قوانین بوده چراکه فدراسیون جهانی فعالیت برون مرزی این ورزش را اول شهریور ماه بلامانع اعلام کرده، ولی ستاد پیشگیری از کرونا کشور فعالیت ورزشی رشته های پربرخورد و گروهی را هنوز صادر نکرده است.
شهرداری تهران: نظارت داریم
در این رابطه مدیرعامل سازمان ورزش شهرداری تهران از آمادگی این نهاد برای بازگشایی اماکن ورزشی از روز شنبه (١٧خرداد) اشاره کرد و افزود: ورزش از نو به معنای شروعی دوباره برای تزریق حیات، سلامت و نشاط به کالبد تهران است.
امیر محسنی با بیان اینکه طبق اطلاعیه ۱۶ ستاد ملی کرونا علاوه بر ۳۵ رشته انفرادی و بدنسازی نیز والیبال و فوتبال سالنی نیز با آخرین پروتکل های بهداشتی فعال هستند، افزود: رعایت پروتکل های بهداشتی ابلاغی از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا اولویت اصلی ما در بازگشایی بیش از ٥٨ مجموعه ورزشی است.
وی ادامه داد: تکریم ارباب رجوع، جلوگیری از ورود افراد مشکوک به کووید ١٩ با رعایت ادب و احترام، رعایت نظافت و ضدعفونی مستمر اماکن و دستگاه ها و وسایل ورزشی پس از هر بار استفاده توسط هر ورزشکار و نیز رعایت استاندارد های لازم در خصوص فاصله گذاری اجتماعی (ابعاد ٢ متری از هر چهارسوی ورزشکار) از جمله نکاتی است که باید به دقت در نظر گرفته شود.
محسنی از سرکشی مستمر تیم های بازرسی از مجموعه های ورزشی پرداخت و تصریح کرد: ما ورزش از نو را نیاز جدی جامعه می دانیم و در این راستا از هیچ تلاشی با رعایت تمامی موارد بهداشتی فروگذار نخواهیم کرد.
پای صحبت مدیرکل ورزش استان تهران
مدیرکل ورزش و جوانان استان تهران در این رابطه اظهارداشت: با شیوع بیماری کرونا و به تبع آن تعطیلی اماکن ورزشی خصوصی و دولتی، بیش از ۲۸ هزار نفر از پرسنل بیکار و نیز ۵ هزار و ۲۰۰ مجموعه ورزشی در سطح استان تعطیل شدند.
رضا گلمحمدی با بیان اینکه تعطیلی اماکن ورزشی ۱۵۰۰ میلیارد تومان به صنعت ورزش استان خسارت وارد کرده است گفت: از اول خرداد ماه فعالیت رشته های انفرادی، کم برخورد و فضای باز دایر شده است.
وی با بیان اینکه هنوز تصمیمی در خصوص فعالیت رشته های پر برخورد و استخرهای تهران گرفته نشده است خاطر نشان کرد: باید برای فعالیت مجدد این دسته از رشته های ورزشی ستاد ملی کرونا تصمیم گیری کند.
مدیرکل ورزش و جوانان استان تهران گفت: تمام تلاش مسئولان ورزشی در راستای حمایت بیشتر باشگاهها و اماکن ورزشی خصوصی و دولتی است که در این راستا وزیر ورزش تلاش داشته با تخصیص منابع مالی و تامین اعتبار دغدغه این قشر را رفع کنند.
وی با بیان اینکه علاوه بر اینکه کارکنانی که لیست بیمه برای آنها پرداخت شده نیز مصوب است که پرسنلی که حق بیمه ندارند با اعلام و گواهی از سوی مجموعه های ورزشی، خسارت مالی به آنان پرداخت شود گفت: این اقدام می تواند تا حدودی خسارت ناشی از بیماری را کاهش دهد.
گلمحمدی تاکید کرد که فعالیت و بازرسی روزانه از مجموعه های ورزشی به صورت نامحسوس ادامه خواهد یافت و در صورت رعایت نکردن موارد بهداشتی پرسنل و ورزشکاران با باشگاههای متخلف برخورد قانونی خواهد شد.
با این وجود باید منتظر نشست و دید که نتیجه پیگیری های نهادهای متولی در این زمینه به کجا می انجامد تا ورزش کشور و استان تهران از این بیماری شوم نجات یابد.