جیرفت - ایرنا - خبره‌های باغداری بر این باورند؛ ساخت و پرداخت یک باغ پُرمحصول، لوازمی دارد که یکی از آن‌ها تهیه درختچه‌های با اصالت و شناسنامه‌دار است و توجه به این مهم می‌تواند مسیر توسعه باغداری در جنوب کشور را هموار کند.

در یکی از کارخانه‌های استان کرمان با جوانی به نام علی‌اکبر آشنا شدم، او را در قامت کارگری دیدم که برای به دست آوردن فرصتی دوباره به سختی تلاش می‌کرد، می‌گفت؛ سال ۹۳ تصمیم گرفتم به زندگی‌ام سر و سامانی دهم، به شدت رویاپرداز و طالب موفقیت بودم، با خودم حساب کرده بودم اگر بتوانم در زمین‌های پدری، ۲ هکتار باغ مرکبات احداث کنم بعد از حدود ۶ تا هشت سال، زندگی‌ام روی ریل می‌افتد، از آنجا که می‌دانستم از هر هکتار باغ پرتقال تا ۱۰۰ تُن محصول برداشت می‌شود، حد وسط یعنی ۵۰ تُن را برای خود درنظر گرفتم و با یک حساب سرانگشتی برآورد کردم در بدترین حالت ممکن از این ۲ هکتار باغ، سالانه درآمدی بیش از ۳۰۰ میلیون تومان عایدم می‌شود.

پس دِل به دریا زدم و برای تهیه سرمایه اولیه دست به کار شدم، از آنجا که چندین درخت پرتقال پُربار در باغچه خانه داشتیم خودم را در این حوزه، عقل کُلی می‌پنداشتم و با کمی جست و جو توانستم چندین نهالستان مرکبات پیدا کنم، قیمت‌ها را مقایسه و درنهایت با پرداخت ۶۰ میلیون تومان موفق به خرید نهال‌هایی به زعم خودم با کیفیت و مرغوب شدم. درواقع با صرف هزینه‌ای بیش از ۱۰۰ میلیون تومان، مراحل کاشت و آبیاری را انجام دادم و با دریافت وام و قرضِ پول از خواهران و برادرانم چهار سال از نهال‌ها مراقبت کردم، ساده بگویم هرچه داشتم و نداشتم را خرج کردم تا درختان به ثمر بنشینند اما هیچ خبری از گُل‌دهی پرتقال‌ها نبود.

درنهایت کارشناس کشاورزی را برای بررسی بیشتر درختان به باغ بردم «این کار را همان اول بسم‌الله می‌بایست انجام می‌دادم» بالاخره متوجه شدم طی آن سال‌ها به نهال‌هایی کود و آب می‌دادم که ذاتا غیرمثمر و تقلبی بودند، هزار اصله نهال بی‌کیفیت و ناقص‌الپیوند، شده بود تمامی دار و ندارم و نمی‌دانستم با چه رویی این موضوع را به خانواده و دوستانم بگویم چون هر وقت آن‌ها را می‌دیدم حسابی پُز می‌دادم و می‌گفتم صبر کنید چند سال دیگر خانه‌ام را بازسازی می‌کنم و یک خودروی خوب می‌خرم، اما امروز می‌خواهم سر به بیابان بزنم تا نتوانم هیچکس را ببینم چون بدجور شکست خوردم و آن شکست، تاوان مشورت نکردن با افراد متخصص و کاربلد بود. باز هم خدا را شاکر هستم که این نهال‌ها آلوده نبودند مگرنه تمامی باغداران همسایه‌ می‌بایست تاوان ندانم‌کاری من را بدهند. خِشت اول را کج گذاشته بودم.

«روایتی از فعالیت اقتصادی علی اکبری جوان ۳۶ ساله جیرفتی را خواندید که بخاطر چند هزار تومان ارزان‌تر، بیش از هزار اصله نهالِ پرتقال "تامسون" از یک نهالستان بدون مجوز خریداری و بزرگ‌ترین شکست زندگی‌اش را تجربه کرد»«روایتی از فعالیت اقتصادی علی‌اکبر اکبری جوان ۳۶ ساله جیرفتی را خواندید که روزگاری، بیش از هزار اصله نهالِ پرتقال "تامسون" از یک نهالستان بدون مجوز خریداری و بزرگ‌ترین شکست زندگی‌اش را تجربه کرد»

شما هم اگر بخواهید یک نهال برای خانه یا باغ خود خریداری کنید مسلما با تعداد زیادی از نهالستان‌ها مواجه هستید غافل از اینکه هیچکدام از این مجموعه‌ها دارای صلاحیت لازم نیستند و شما هم که از تخصص لازم برای تشخیص نهال خوب برخوردار نیستید یک نهال خریداری می‌کنید و هیچ اطلاعی از آلوده بودن یا نبودن این نهال ندارید و اقدام به کاشت آن در محل مورد نظرتان می‌کنید و پس از چند سال مراقبت می‌بینید صاحب یک درخت آلوده شده‌اید که نه تنها ثمری برای شما ندارد بلکه سایر درختان مجاور را هم آلوده کرده است لذا مردم باید در این زمینه اطلاعات خود را بالا برده و تنها از نهالستان‌های دارای مجوز، خریداری کنند تا پس از چند سال شاهد ثمردهی خوب و درختانی سالم باشند.

در این رابطه با منصور شریف، مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان گفت و گو کردیم، او بر آگاه‌سازی مردم به ویژه باغداران در زمینه خرید نهال از نهالستان‌های مجاز تاکید کرد.

شریف، خرید از نهالستان‌های مجاز را نوعی خرید تضمینی دانست ‌و گفت: با خرید از نهالستان‌های مجاز، مردم فاکتور خرید دریافت کرده و در صورتی که نهال خریداری شده آلوده یا بی کیفیت باشد می‌توانند از نهالستان مربوطه شکایت و غرامت دریافت کند ولی نقطه مقابل این موضوع خرید از نهالستان‌های غیرمجاز و نبود هیچ تضمینی برای نهال خریداری شده است.

وی به اتلاف وقت مردم برای به ثمر نشستن یک درخت بی‌کیفیت اشاره کرد و گفت: طی این مدت باغدار می‌توانست با خرید از یک نهالستان مجاز شاهد به بار نشستن یک درخت سالم و پُرمحصول باشد.

« به طور مثال ممکن است شما یک نهال پرتقال خریداری کنید و در نهایت شاهد درخت نارنگی باشید چون نهالستان‌های غیرمجاز روند برچسب‌گذاری دقیقی ندارند و درواقع وقت و سرمایه خود را صرف تولید نهالی دیگر کرده‌اید»

دومین باغ مادری مرکبات کشور در جیرفت

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان با بیان اینکه دومین باغ مادری مرکبات کشور در جیرفت واقع شده است، گفت: این باغ با مشارکت بخش خصوصی در این شهرستان راه‌اندازی شده است.

وی از آغاز فعالیت نه چندان دورِ باغ مادری روستای نراب جیرفت نیز خبر داد و افزود: با توسعه و تجهیز این باغ، جنوب کشور در زمینه تولید نهال مرکبات تامین می‌شود چرا که در سطح کشور تنها ۲ باغ مادری وجود دارد که یکی در شمال و دیگری (باغ جیرفت) در جنوب کشور احداث شده است.

شریف، سطح زیر کشت مرکبات جنوب کرمان را ۳۳ هزار و ۴۰۰ هکتار اعلام کرد و گفت: سالانه از این میزان باغ حدود ۵۰۰ هزار تُن محصول تولید می‌شود از این رو این منطقه رتبه سوم کشور در تولید مرکبات را به خود اختصاص داده است.شریف، سطح زیر کشت مرکبات جنوب کرمان را ۳۳ هزار و ۴۰۰ هکتار اعلام کرد و گفت: سالانه از این میزان باغ حدود ۵۰۰ هزار تُن محصول تولید می‌شود از این رو این منطقه رتبه سوم کشور در تولید مرکبات را به خود اختصاص داده است.

او مهمترین خصوصیت مرکبات منطقه جنوب کرمان را اُرگانیک بودن (بدون مصرف کودهای شیمیایی) عنوان کرد و افزود: این خصوصیت موجب صادرات مجصولات این منطقه به خارج از کشور شده است.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان تعداد نهالستان‌های مجاز منطقه جنوب کرمان را چهار مجموعه عنوان و از باغداران و مردم خواست تا با خرید از این نهالستان‌ها آینده باغدارای خود را تضمین کنند.

احداث گلخانه پیشرفته تولید نهال مرکبات در جیرفت 

رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان نیز برای باغداران و علاقه‌مندان به باغداری خبر خوشی دارد،  سعید برخوری در این خصوص عنوان کرد: احداث گلخانه مدرن تولید نهال مرکبات در مجموعه کشت و صنعت جیرفت مراحل پایانی را طی می‌کند. 

به گفته او، بیش از ۳۰ درصد درختان مرکبات جنوب کرمان به علت کهولت سن، غیر اقتصادی بودن ارقام و شیوع بیماری‌های نو ظهور ناشی از خشکسالی‌های متوالی نیاز به حذف و جایگزینی با نهال‌های استاندارد و اقتصادی دارند.

برخوری با بیان اینکه سالانه به کاشت حدود ۳۰۰ هزار اصله نهال استاندارد از انواع مرکبات نیاز داریم اظهار داشت: هم اکنون در حال تولید حدود ۱۰۰ هزار اصله نهال در گلخانه‌های استاندارد منطقه هستیم.برخوری با بیان اینکه سالانه به کاشت حدود ۳۰۰ هزار اصله نهال استاندارد از انواع مرکبات نیاز داریم اظهار داشت: هم اکنون در حال تولید حدود ۱۰۰ هزار اصله نهال در گلخانه‌های استاندارد منطقه هستیم.

در همین راستا با سیدعبدالرضا موسوی مدیرعامل شرکت کشت و صنعت جیرفت نیز گفت و گو کردیم. او اظهار داشت: این شرکت با دارا بودن سطح زیر کشتی بیش از یکهزار و ۴۰۰ هکتار، به عنوان بزرگترین باغ مرکبات کشور شناخته می‌شود که از دیرباز نقش مهمی در پشتیبانی و حمایت از کشاورزان هفت شهرستان  جنوبی کرمان را بر عهده داشته است.

موسوی افزود: با توجه به نیاز باغداران جنوب کرمان به نهال استاندارد، در سال جهش تولید احداث گلخانه هوشمند تولید نهال در سطح یازده هزار مترمربع با ظرفیت تولید ۲۰۰ هزار اصله نهال در سال با اعتباری حدود ۸۰ میلیارد ریال از محل درآمدهای شرکت در دستور کار قرار گرفت. پیش‌بینی می‌شود طی یک ماه آینده عملیات احداث این واحد به اتمام برسد.

 مدیرعامل شرکت کشت و صنعت جیرفت بیان داشت: از آنجا که در احداث این گلخانه از مدرن‌ترین تجهیزات گلخانه‌ای استفاده شده است، پیش‌بینی می‌شود در این نهالستان، نهال گواهی شده عاری از ویروس (با لیبل آبی) تولید و به کشاوزان تحویل داده شود تا شاهد تحولی در صنعت باغداری مرکبات جنوب کشور باشیم. 

معاونت تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان و رییس کمیته نهال این منطقه هم در خصوص صدور مجوز تولید نهال اظهار داشت: به زودی مجوزهای لازم صادر و شاهد آغاز فعالیت گلخانه تولید نهال جیرفت خواهیم بود.

 محمدرضا ساردوئی در خصوص باغ مادری نراب جیرفت هم گفت: همزمان در حال پیگیری برای احداث باغ مادری در روستای نراب هستیم تا بتوانیم چرخه تولید نهال استاندارد و گواهی شده، از تامین پیوندک عاری از ویروس تا تولید نهال گواهی شده را در منطقه ایجاد و تکمیل کنیم تا علاوه بر رفع نیاز باغداران جنوب کرمان، نهال مورد نیاز استان‌های همجوار را هم تامین کنیم.

رییس کمیته نهال جنوب کرمان از مسوولان قضایی و انتظامی درخواست کرد برای حفظ و حراست از باغ‌ها که سرمایه‌های ملی محسوب می‌شوند، با نهالستان‌های غیرمجاز  که در حال تولید و عرضه نهال بدون شناسه هستند، برخورد کرده و مانع فعالیت واحدهای غیرمجاز شوند. 

 ساردوئی به کشاورزانی که قصد احداث باغ را دارند توصیه کرد: از کاشت نهال‌های غیر استاندارد و بدون شناسه خودداری و نهال مورد نیاز خود را از نهالستان‌های استاندارد که تحت نظارت سازمان جهاد کشاورزی هستند تهیه کنند.

متاسفانه نهالستان‌های غیرمجاز با تولید نهال‌های بی‌کیفیت و گاها آلوده ضربه سنگین و مُهلکی بر پیکره باغداری کشور وارد می‌کنند که تبعات آن تا چندین سال گریبان‌گیر باغداران خواهد بود.

 بسیاری از کارشناسان بر این باورند که نهالستان‌های غیرمجاز با عرضه نهال‌های آلوده مانع توسعه باغداری کشور شده‌اند و در این راستا افزایش آگاهی باغداران و نظارت بر عملکرد نهالستان‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است.