تهران- ایرنا- رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، با بیان اینکه هر کسی که جرعه‌ای از معارف الهی نوشیده، باید مبلغ اسلام باشد، گفت: هنرمندان نیز برترین تبلیغ کنندگان هستند و مبلغان موفق کسانی هستند که کلام الهی را به جان و دل مردم برسانند. 

در نخستین روز تابستان که هوای خنک صبحگاهی آن توجه مردم را به خود جلب می‌کرد، جلسه گرمی با عنوان همایش گام دوم تبلیغ در مجتمع شهدای سرچشمه به همت سازمان تبلیغات و به مناسبت روز تبلیغ دینی برگزار شد. 

حجت الاسلام محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در این مراسم گفت که یکی از مصادیق مظلومیت فرهنگ و تبلیغ این است که کم اعتنایی به مشکلات اهل تبلیغ و اهل هنر عادی شده است و اضافه کرد: در مظلومیت فرهنگ و تبلیغ و شوخی بودن پیوست فرهنگی برای باز کردن گره‌های کور حرف‌های بسیاری داریم.

وی با اشاره به سخنان هفته گذشته خود در مجلس شورای اسلامی، اظهار کرد: بخش عمده‌ای از نارسایی‌ها بر دوش بنده به عنوان یک مسئول فرهنگی است و من باید مورد محاکمه و مواخذه قرار می‌گرفتم.

این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ابتدای سخنانش گریزی به نحوه تشکیل سازمان تبلیغات اسلامی با صدور حکم امام خمینی (ره) برای حجت الاسلام شهید غلامحسین حقانی زد و از شهید سیدمرتضی آوینی به عنوان شهید تبلیغ یاد کرد و گفت: شهدا برترین مبلغان کلام حق هستند و ما فقط می‌توانیم مجاهدت شهدا را روایت کنیم. 

وی افزود: ابتدای رشته تبلیغ باید در دست روحانیت باشد و ما خادم امر تبلیغ و مبلغان اسلام ناب هستیم اما هر کسی که جرعه ای از معارف الهی نوشیده باشد، باید مبلغ اسلام باشد. هنرمندان نیز برترین تبلیغ کنندگان هستند و مبلغان موفق کسانی هستند که کلام الهی را به جان و دل مردم برسانند. 

قمی از وجود انفعال شخصیتی و نه بی‌شخصیتی در جامعه یاد کرد و گفت: شاید به خاطر همین انفعال شخصیتی قدری مرعوب شده باشیم که آن نیز نتیجه سوء عملکرد بسیاری از مسئولان مثل بنده است ولی ما بی‌شخصیتی نداریم و اگر تبلیغ، کار خود را درست انجام دهد، باید درونی‌ترین لایه‌های وجود جامعه را فرا گیرد و نباید فقط با زبان اثرگذار باشیم.

وی ادامه داد: اگر پیام اسلام ناب را به صورت صحیح بر روی سرزمین مومنانه مردم و جان و دل جوانان منتقل کنیم، فتوحات بزرگی را در پی خواهد داشت. 

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی گفت: در مظلومیت فرهنگ و تبلیغ در باب شلختگی و آشفتگی در نحوه حکمرانی تبلیغی در باب باز کردن گره های پیچیده و کور حرف های بسیاری داریم.

قمی معتقد است اصول و مسلمات تبلیغ در گام دوم تبلیغ بر سر جای خود است و ابتدای رشته تبلیغ نیز باید در کتاب و عترت ریشه داشته باشد. تبلیغ نیز به واسطه هنر، قلم، عمل و خدمات اجتماعی، موثرتر و موفق‌تر خواهد بود.

وی افزود: تحول در تبلیغ در واقع تحول در اصول تبلیغ نیست و تبلیغ باید با حفظ اصول خود و بهره مندی از روش های موفق و اخلاص ادامه پیدا کند. سازمان تبلیغات اسلامی در اولین روز تابستان که مصادف با روز تبلیغ و اطلاع رسانی دینی است، برای اولین مراسمی را برپا کرد تا از هزار و صد مبلغ دینی در عرصه های گوناگون تجلیل کند و به آنان خسته نباشید، بگوید. 

حجت الاسلام روح الله حریزاوی معاون راهبری استان‌ها و ارتباطات سازمان تبلیغات اسلامی که به عنوان دبیر این همایش پشت تریبون قرار گرفت، اعلام کرد که همزمان با تجلیل از ۷۲ نفر از مبلغان دینی در این مراسم، در مجموع هزار و صد نفر در سراسر کشور مورد تجلیل واقع می شوند. 

دبیر همایش سراسری گام دوم انقلاب با ارائه گزارشی از برنامه های این همایش گفت: این مبلغان در عرصه های تعالی زن و خانواده، پیشکسوتان و مداحان، جهادگران روایت، تبلیغ اجتماعی و ائمه امام جماعت تجلیل می شوند. 

موسیقی متن فیلم خاک سرخ درحالی حال و هوای مراسم امروز را با عطر و بوی شهدا یکی می کرد که برخی از خانواده های شهدای عرصه تبلیغ در جایگاه حضور یافتند و خاطره شهدا را در دل ها زنده کردند؛ از شهید مدافع حرم محسن حججی تا چهره ای ماندگار از دفاع مقدس به نام میرزا محمد سلگی.

همسر شهید حجت الاسلام عباس شیرازی قائم مقام سازمان تبلیغات اسلامی، محمدرضا حججی پدر شهید محسن حججی، پروین سلگی همسر شهید میرزا محمد سلگی نویسنده کتاب آب هرگز نمی میرد، فرزند شهید حجت الاسلام محمد خرسند امام جمعه کازرون که سال گذشته در ماه مبارک رمضان در خون خود غلطید، برخی از یادگاران شهدای این مرز و بوم بودند که حتی سید مسعود شجاعی طباطبایی هدیه خود را به پدر شهید حججی تقدیم کرد. 

همایش گام دوم انقلاب حاشیه هایی نیز داشت. پیش از شروع مراسم و همزمان با خورشید گرفتگی میهمانانی که در اول وقت حاضر شده بودند، در محل شهادت شهدای هفتم تیر نماز آیات را به جماعت اقامه کردند. 

قرار بود از ۷۲ نفر تجلیل شود و هر یک از برگزیدگان نیز چند دقیقه ای سخنی بگویند ولی چون مراسم تقریبا با یک ساعت تاخیر آغاز شد، مجری برنامه مجبور شد تا در ساعت پایانی از برگزیدگان بخواهد تا سخنان خود را کوتاه کنند و برخی افراد نیز به صورت گروهی تجلیل شدند. 

این مراسم میهمانانی ویژه نیز داشت. علی نیکزاد، حجت الاسلام سیدمحمدرضا میرتاج الدینی و مسعود پزشکیان از مجلس شورای اسلامی، محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری، مصطفی خرسندی مدیرعامل خانه مداحان و برخی از اندیشمندان و علماء و همچنین خانواده های شهدا، زینت این مجلس شدند.

غلامرضا سازگار شاعر آیینی و مداح پیشکسوت، مهدی دهقان نیری دبیر همایش پیرغلامان و مدیر کل صدا و سیمای استان همدان، سید امیر حسینی به دلیل فعال سازی نهاد هیئت در خدمات اجتماعی و مجتبی قره گوزلو به دلیل راه اندازی هیئت حداث الحسین در بخش جهاد مدح و رثا مورد تجلیل قرار گرفتند.

در بخش تعالی زن و خانواده خانم شریعتمدار مبلغ مقاومت در عرصه بین الملل و مدیر موسسه مقاومت بین الملل، بهاره جنگروی مدیر برنامه دختران انقلاب، نعیمه اسلاملو موسس و مدیر موسسه راهبردی خیبر در حوزه حجاب تجلیل شدند و در بخش چهره به چهره حجت الاسلام حسین صادقی فر امام محله موفق استان مازندران در حوزه آسیب های اجتماعی حجت الاسلام محمد جهانگیری امام محله موفق شهرستان کنگاور در استان کرمانشاه و حجت الاسلام محمد محب شریفی امام محله موفق استان خراسان رضوی و موسس طرح حاشیه شهر مشهد تقدیر شدند.

از مبلغانی که در بخش تبلیغ اجتماعی تجلیل شدند، می توان به حجج اسلام احسان بی‌آزار تهرانی برای سخنرانی و جمع آوری کمک های مردمی و مدیریت پویش های اجتماعی یاد کرد و حسن مرادی برای سازماندهی طلاب و جوانان در قالب گردهمایی جهادی و حضور در حوادث غیر مترقبه مانند سیل و زلزله و کرونا در لرستان و خوزستان و همچنین حمیدرضا دانایی برای شبکه سازی و ساماندهی گروه های مردمی در قالب گردهمایی جهادی تجلیل شدند.

برخی دیگر از این افراد به شرح وضعیت برخی مناطق خود و ویژگی های آن پرداختند. مثلا حجت الاسلام امین ذوالفقاری که به خاطر مدیریت و راهبری قرارگاه بقیت الله در فهرست ۷۲ مبلغ برگزیده قرار گرفته، اعلام کرد: ارتباط و خدمت به مردم منطقه عین دو اهواز کار را به جایی رساند که در اغتشاشات بنزینی تنها منطقه ای در اهواز که هیچ اتفاقی در آن نیافتاد این منطقه ۳۰ هزار نفره بود و حتی شیوخ آنها بیانیه دادند و مردم را به آرامش دعوت کردند. 

جواد موگویی در بخش جهاد روایت یعنی تبلیغ رسانه ای و مجازی که به دلیل ساخت مستندهای انقلابی در بحران های اجتماعی مانند مستند اربعین و روزنوشت زائران پاکستانی مورد تجلیل واقع شد، در سخنانی خود انتقادی را متوجه روحانیون و مبلغان حاضر کرد که چرا کسی تا کنون درباره منشور روحانیت کتابی ننوشته است. 

البته حجت الاسلام حریزاوی در پاسخ به او گفت که برخی از کتاب هایی که امروز رونمایی شده، به دیدگاه های حضرت امام خمینی (ره) از جمله منشور انقلاب اختصاص دارد. موگویی گفت که اگر چه در رشته پیراپزشکی تحصیل کرده ولی کتابی به نام خون دل را در شرح سیاسی منشور روحانیت امام خمینی (ره) نوشته است.

حجت الاسلام  محمد برمانی مجری برنامه دعوت در ماه رمضان که از هنگام افطار از شبکه یک پخش می شد، خطاب به حاضران گفت: رسانه ای ترین لباس تبلیغی دنیا در تن ماست و رسانه ای ترین دین دنیا را داریم. پرمحتواترین رسانه در اختیار ماست. 

وی از انقلاب اسلامی به عنوان یک شاهراه یاد کرد که تبلیغ را در دین اسلام زنده کرده و افزود: هر کسی در مسیر خود باید کمک کند و اگر قرار باشد تبلیغ دین، مردمی شود هیچ جایی مردمی تر از خانواده سراغ ندارم و از شما می خواهم که فعالیت خود را در فضای خانواده ذخیره کنید. چون انتشار و ماندگاری آن به برکت اسلام ناب پایدار خواهد بود.  

یکی از بانوان برگزیده هنگام دریافت هدیه خود در حالی که کودک چند روزه خود را در آغوش داشت، از رئیس سازمان تبلیغات اسلامی خواست تا در گوش فرزندش اذان و اقامه بگوید و حجت الاسلام قمی نیز به درخواست این مادر لبیک گفت. 

شاید معرفی ۷۲ برگزیده در یک مراسم تا حدودی خسته کننده باشد ولی آشنایی با هر یک از این جهادگران تبلیغ می تواند الگو و درسی برای کسانی باشد که دغدغه دین و تبلیغ را دارند.

یگانه مادر شهید ژاپنی در ایران به نام کونیکو یامورا یا سبا بابایی به مناسبت رونمایی از کتاب مهاجر سرزمین آفتاب یکی دیگر از جلوه های این مراسم بود. 

وی که از راه نرسیده به جایگاه دعوت شد، در حالی که نفس نفس می زد، کلماتی را بیان کرد ولی بعد اعلام کرد که هنوز نفسش جا نیامده تا صحبت کند که مجری از رئیس سازمان تبلیغات اسلامی خواست تا در حاشیه رونمایی از کتاب مهاجر سرزمین آفتاب یک یادگاری بنویسد و آنگاه خانم کونیکو یامورا ضمن بیان مطالبی درباره سابقه فعالیت های خود از حمید حسام و مسعود امیرخانی برای تالیف خاطراتش تشکر کرد. 

این مادر شهید در ابتدای کتاب دستخطی دارد که در آن آمده است: چیزی که مسیر زندگی مرا تغییر داد، یک فرد مسلمان ایرانی بود و توسط او به دنیای جدید و ناشناخته ای آمدم که دل مرا پر کرد. شروع زندگی در ایران و جامعه اسلامی برای من جالب و پر از اتفاق هایی مثل انقلاب و تغییر حکومت و به دنبال آن جنگ بود.

وی افزود: پس از شهادت پسرم تاکنون چندین نفر پیشنهاد کردند که زندگی مرا بنویسند ولی موافقت نکردم تا این که در سفر به هیروشیما با آقای حسام همسفر شدم و او پیشنهاد داد زندگی ام را بنویسد و من فکر کردم که آغاز زندگی تا امروز منحصر به فرد است و مثل و مانند نداشته باشد و به ایشان اعتماد کردم.

حسام در مقدمه این کتاب نوشت: در ژاپن به هنگام دیدار جانبازان شیمیایی و بازماندگان بمباران اتمی هیروشیما، گوشم به سرفه های جانبازان بود و چشمم به کونیکو یامامورا که حرف های دو گروه را برای هم ترجمه می کرد و گاهی قطره اشکی از گوشه چشمانش جاری می شد و عطش مرا برای شنیدن داستان زندگی اش بیشتر می کرد و من تا آن زمان نمی دانستم که او یگانه مادر شهید ژاپنی در ایران است. 

وی که از هفت سال پیش به دنبال اسرار ناگفته زندگی این مادر شهید بوده، اضافه کرد: گام اصلی در مصاحبه را رفیق راه و دوست همیشه همراهم، مسعود امیرخانی برداشت و با راوی، خانواده و اهالی محل و مسجد در قالب ۵۲ ساعت مصاحبه کرد.