تهران- ایرنا- نفت بهار امسال را پرنوسان سپری کرد تا آنجا که برای نخستین بار در تاریخ، قیمتش منفی شد، بدون مشتری ماند، حجم ذخیره‌سازی آن رکورد زد، مازاد عرضه در بازار به حدود ۳۰ میلیون بشکه در روز افزایش پیدا کرد و سرانجام تولیدکنندگان بزرگ به توافق تاریخی کاهش تولید تن دادند.

توافق کاهش ۹.۷ میلیون بشکه نفت که از سوی اوپک و اوپک پلاس در ماه آوریل به تصویب رسید توانست در واپسین روزهای بهار تعادل را تا حدودی به بازار نفت بازگرداند.

از سوی دیگر اگرچه تقاضا برای نفت همچنان مبهم است اما بازگشت تدریجی جهان به روزهای پیش از کرونا باعث شده تا در ماه‌های آینده امید به تعادل در این بازار افزایش پیدا کند. اگرچه همچنان نمی‌توان منتظر قیمت‌های بالای نفت بود اما سقوط‌های گاه و بیگاه نیز در انتظار این بازار نیست.

در بهاری که گذشت نفت نوسان قیمتی شدیدی را تجربه کرد. نفت شاخص آمریکا در این بین، میدان‌دار بود. تا آنجا که در معامله یک تک محموله، ‌قیمت آن تا منفی ۳۷ دلار در هر بشکه نیز پایین آمد. اگر از این مورد عجیب و نادر بگذریم، باز هم ‌نفت آمریکا روزهای پرنوسانی داشت.

این نفت که اکنون در سقف قیمتی سه ماه گذشته قرار دارد، ‌ در این ماه تا ۱۲ دلار و ۳۴ سنت در هر بشکه پایین آمد. این عدد نشان می دهد فاصله کف و سقف قیمت نفت شاخص آمریکا در بهار امسال تا ۲۸ دلار در نوسان بوده است.

نفت آمریکا با قیمت ۳۹ دلار و ۷۵ سنت در هر بشکه معاملات بهار را به پایان برد.

این در حالی است که قیمت نفت آمریکا در اولین روز فروردین ۲۲ دلار و ۶۳ سنت در هر بشکه قیمت خورده بود. این بدان معنا است که نفت آمریکا در این مدت حدود ۷۵ درصد رشد قیمت داشته،  رشد قیمتی که بیشترین میزان آن در یکی دو هفته اخیر اتفاق افتاده است.

نفت برنت نیز اگرچه کمتر از نفت شاخص آمریکا اما با رشدی ۴۵ درصدی پرونده معاملات سه ماهه اول سال را بست. برنت که سال جدید را با قیمت ۲۹ دلار در هر بشکه آغاز کرده بود در پایان سه ماهه اول سال به قیمت ۴۲ دلار و ۱۹ سنت در هر بشکه رسید.

اگرچه این نفت شاخص تا ۲۰ دلار و ۳۷ سنت در ابتدای اردیبهشت ماه نیز پایین آمد و به بالای ۴۲ دلار و ۳۰ سنت در ابتدای خرداد رسید.

سبد نفتی اوپک در این میان کمترین نوسان را تجربه کرد تا آنجا که نوسان قیمت ابتدا و انتهای بهار برای این سبد نفتی که متشکل از انواع نفت‌های تولیدی از سوی اعضای این سازمان است، ‌ تنها ۳۱ درصد تغییر داشت.

هر چند قیمت سبد نفتی اوپک در اردیبهشت ماه تا ۱۲ دلار و ۲۲ سنت نیز پایین آمده بود. اما به فاصه دو هفته تا ۳۸ دلارو ۸۹ سنت نیز بالا رفت.

در مجموع سبد نفتی اوپک که بهار را با قیمت ۲۸ دلار و ۵۷ سنت در هر بشکه آغاز کرده بود در پایان معاملات خرداد ماه تا ۳۷ دلار و ۷۰ سنت نیز افزایش پیدا کرد.

در حال حاضر نیز بازار نفت با ریسک‌های مختلف اقتصادی و سیاسی دست به گریبان است با این حال این بازار به نوعی خود را با این شرایط منطبق کرده تا آنجا که اگر شرایط جدیدی به این بازار تحمیل نشود می‌توان امیدوار بود حداقل قیمت‌ها در سطوح فعلی برای چند ماه و حتی پایان سال تثبیت شود.

البته نامشخص بودن کنترل کرونا در جهان به عنوان اصلی‌ترین فاکتور تاثیرگذار در بازارهای مختلف بر نفت نیز سایه انداخته و تا زمانی که سرنوشت آن مشخص نشود هر لحظه ممکن است معادلات  این بازار برهم بخورد.