در حالی که تمام فعالیتهای هستهای ایران با اطلاع و نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام شده و تمامی اقدامات در چارچوب تعهدات و در راستای حق قانونی و مسلم خود برای دستیابی به انرژی صلحآمیز بوده است. در چنین شرایطی دولتهای اروپایی نه تنها به تعهدات خود عمل نکرده و در موضوع سازوکار مالی موسوم به اینستکس گامی برنداشتند بلکه بیانیهای با موضوع ادعایی راستیآزمایی و نظارتِ ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی منتشر و ادعا کردند که هدف از صدور قطعنامه ترغیب ایران به همکاری کامل با آژانس است اما اقدامات آنها نشان میدهد که آنها دنبال اهدافی فراتر از ترغیب ایران به همکاری با آژانس هستند. بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی به بررسی ابعاد مختلف این قطعنامه ضد ایرانی پرداختهاند.
رسانههای اصلاح طلب
ایران به قطعنامه اخیر شورای حکام پاسخ قاطع و پشیمانکننده بدهد
خبرگزاری ایسنا به گفت و گو با حجت الاسلام علیرضا سلیمی عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی پرداخته و آورد:خبرگزاری ایسنا: قطعنامه شورای حکام نشان داد تقسیم کاری بین آمریکا، آژانس، اروپا و برخی کشورهای مرتجع وجود دارد. آمریکاییها به دنبال افزایش فشار بر ایران هستند و در همین راستا دستوری را برای آژانس تعریف کردند و همزمان برای ادامه این مسیر وارد میدان شدند. قطعنامه شورای حکام نشان داد اروپاییها استقلالی از خود ندارند و تحت فشار آمریکا اقدامات خود را انجام میدهند. آنها به تعهدات خود پایبند نبودند و علاوه بر اینکه از تعهداتشان شانه خالی کردهاند، دنبال بهانهگیری هستند. در برجام سازوکارهای خاص خود برای برخی پیگیریها پیشبینی شده. وی با بیان اینکه نمیتوانیم سرنوشت کشور را به خواست و نظر اروپاییها یا آمریکاییها گره بزنیم، یادآور شد: ما باید مسیر خود را تعریف کنیم البته اهل گفتوگو با دنیا هستیم اما این با تحمیل نظر متفاوت است. آنها به دنبال تحمیل خاص خودشان هستند. این یک گفت و گوی برابر نیست لذا مذاکره با آنها بیمعناست چرا که آنها از مذاکره برای افزایش فشار و گرفتن امتیاز استفاده میکنند، سلیمی با بیان اینکه ایران باید واکنشی قاطع و پشیمانکنندهای به تروئیکای اروپایی بدهد، تصریح کرد: آنها به تعهداتشان عمل نکردند و فقط به دنبال گرفتن زمان و افزایش امتیاز خود بودند. مذاکره با گرگ هم نتیجهاش جز تحریک حس درنده خویی او نیست. ما باید مقتدر شویم و روز به روز بر اقتدار خود بیفزاییم و اقدام قاطع و جدی و پشیمانکنندهای داشته باشیم.
پس لرزههای روانی قطعنامه سیاسی برای اقتصاد
روزنامه ابتکار به گفت و گو با مرتضه افقه، کارشناس مسائل اقتصادی پرداخته و نوشت: اینگونه تصمیمات سیاسی، بازارهای اقتصادی ما را با چالشهایی روبهرو میکند. بارها به این مسئله اشاره کردهام که متغیرهای اقتصادی ما به سرعت میتواند نسبت به تغییرات واکنش نشان دهد. این تاثیرپذیری از سال ۹۰ با شروع تحریمها شدت بیشتری گرفت. البته پس از آن برجام به میان آمد و جریان را کمی مثبت کرد اما با خروج آمریکا از برجام بار دیگر بازارهای اقتصادی ما تحت تاثیر قرار گرفت. بنابراین میتوان گفت اکنون محرک اصلی و فعال اقتصاد ما عوامل سیاسی بوده نه مسائل اقتصادی. وی در ادامه افزود: متاسفانه از زمان انتشار این خبر رسانههای خارجی و برخی از رسانههای داخلی شروع به تبلیغ منفی نسبت به این تغییرات کردهاند، به عبارتی دیگر بهگونهای صحبت میشود تا فضای ذهنی بازارهای اقتصادی، سرمایهگذاران و مصرفکنندگان مشوش شود. قطعا با به راه افتادن چنین جو روانی ریتم بازار برهم میخورد، نتیجه این برهم-خوردگی را میتوان در بازار ارز مشاهده کرد که لجامگسیخته رو به افزایش است و به نظر میرسد که از کنترل مسئولان مربوطه خارج شده و نشانهای از مدیریت در شرایط فعلی وجود ندارد. بنابراین همانطور که اشاره کردم اینروزها متغیر فعال در بخش اقتصاد متغیرهای سیاسی است و فضای اقتصاد با اینگونه تصمیمات سیاسی و بیتدبیریهای برخی از رسانههای داخلی آلوده میشود. درخصوص تاثیرات این قطعنامه بر اقتصاد ایران میتوانیم بگوییم که کوتاهمدت نیست. کارگزاران و فعالان اقتصادی کاملا متوجه هستند که تاثیر اینگونه تصمیمات کوتاهمدت نبوده و متغیرهای اقتصادی ما به رفع تحریمها و کاهش تنشها گره خورده است بنابراین با این آگاهی در انتخاب تصمیمات و روند فعالیت خود دقت بیشتری میکنند که همین دقت میتواند هر بازاری را تحت تاثیر قرار دهد. از سوی دیگر بخش مصرفکننده نیز با توجه به تجربه ۳ سال گذشته متقاعد شده است که قیمت در بازارهای اقتصادی کاهنده نیست و خبرهای مرتبط با سیاست عاملی برای تشویق قیمتها برای افزایش خواهد بود. تجربه برای مصرف کنندگان ثابت کرده است که به ندرت قیمتی در یک بازار به جای قبلی خود برگشته باشد. بنابراین با توجه به این شناخت که فعالان اقتصادی، کارگزاران، عوام و مصرفکنندگان دارند به نظر میرسد که انتظار اثرگذاری تغییرات در بلندمدت را برای اقتصاد داشته باشند.
آژانس بازیچه سیاست شده
روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم حسن بختیاریزاده تحلیلگر مسائل سیاسی نوشت:قطعنامه تروئیکای اروپا علیه ایران، بهرغم مخالفت جدی چین و روسیه در نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه ۰۳ خرداد به تصویب رسید. در این قطعنامه سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه با حمایت آمریکا خواستهاند ایران به ممانعت از دسترسی بازرسان آژانس به ۲ سایت هستهای کشور پایان دهد و با آنها به طور کامل همکاری کند. مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز درآخرین گزارش خود به شورای حکام درباره ایران، به تبیین آخرین فعالیتهای هستهای ایران پرداخت. گروسی به علاوه در اظهارات خود خطاب به شورای حکام به جلوگیری ایران از بازرسی آژانس از دو محل خاص اشاره کرد. این رویدادها در چه فضایی رخ میدهد و چه نتایج احتمالی در پی خواهد داشت؟ این نوشتار پاسخهایی کوتاه در این باره دربردارد: ۱-ایران و آژانس مناسباتی طولانی و بیوقفه داشتهاند، ایران با فراز و فرودهایی مناسباتش را با آژانس حتی در بحرانیترین شرایط پرونده هستهای، حفظ کرده است. ایران به این نکته آگاه است که تداوم نظارت آژانس بر فعالیتهایش نشانگر صلحآمیز بودن آن است و توقف همکاری با آن میتواند به قصد ایران برای انحراف فعالیتها به سوی اهداف غیرصلحآمیز تعبیر شود و به دیگران فرصت دهد علیه ایران فضاسازی کنند. ایران، به علاوه حتی در شرایطی که آمریکا از برجام خارج شده و با اعمال تحریمهای گسترده فشار فراوانی به تهران وارد کرده و موجب واکنش آن شده است، همچنان به اجرای پروتکل الحاقی -که از تعهدات مندرج در برجام است- ادامه میدهد. ۲-اینکه ایران و آژانس در مناسبات خود اختلافاتی داشته باشند، موضوع حادی نیست. گستردگی فعالیتهای ایران، پیوستاری از مسائل فنی را با جزئیات پرشمار به همراه دارد که تنها با مذاکره قابل حل و فصل است. ۳-آمریکا پس از خروج از برجام نه تنها تحریمهایی بیسابقه علیه ایران اعمال کرده، بلکه تلاش میکند دیگران را نیز با خود همراه کند. ۴-برجام دستاورد مهمی برای اتحادیه اروپا بود. اما مشکلات درونی این اتحادیه مانند خروج بریتانیا از آن و اوجگیری تمایلات راست افراطی به شکل ملموسی بر توان دیپلماتیک اروپا تاثیر گذاشته است. با این وجود اروپاییها همچنان برای حفظ برجام تلاش میکنند. واقعیتی که به ویژه خودداری آنها از ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت در چارچوب حل و فصل اختلافات مندرج در برجام، نمایانگر آن است؛ هرچند اعتراض ایران به انفعال اروپا دربرابر فشارهای تحریمی آمریکا، قابلدرک است. سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه قطعنامهای علیه ایران درشورای حکام به تصویب رساندهاند و از ایران خواستهاند با آژانس همکاری کند. میتوان حدس زد اروپاییها در مذاکرات خود با ایران، تصویب این قطعنامه را تلاشی برای مهار فشار آمریکا و جلوگیری از تحقق هدف واشنگتن در ارجاع پرونده به شورای امنیت جلوه دهند. ایران همواره با آژانس همکاری داشته است. اما اگر آژانس به سازمانی برای طرح و پیگیری ادعاهای رژیم صهیونیستی و تسهیلکننده فشارها بر تهران بدل شود، میتوان پیشبینی کرد مناسبات تهران و آژانس به طور جدی آسیب ببیند.
گزینههای روی میز تهران در واکنش به قطعنامه شورای حکام
روزنامه ایران در گزارشی نوشت: ارجاع پرونده هستهای ایران به شورای امنیت میتواند مقدمات شکل گیری مباحثی برای صدور قطعنامه جدیدی علیه ایران باشد. قطعنامهای که بیتردید امریکا از همین حالا خود را برای به تصویب رساندن آن آماده کرده است و حتی اگر وتوی چین و روسیه هم مانعی برای تحقق این هدف شود، فعال کردن سازوکار «ماشه» گزینه بعدی خواهد بود که هر یک از کشورهای اروپایی میتوانند به آن رجوع کنند؛ یعنی این کشورها خود را مجاز خواهند دانست که بر پایه عدم همکاری ایران به گزینه تعبیه شده در برجام که قابلیت وتو از سوی طرفهای دیگر را ندارد، روی بیاورند. دیگر لازم به تکرار نیست که اروپا پس از ناکامی در اجرای تعهداتش در چارچوب توافق هستهای و رجوع تهران به این مکانیسم، اساساً حقی قانونی برای بهرهگیری از این راهکار ندارد اما تحت تأثیر منافع سیاسی خود منعی برای تحمیل فشارهای سیاسی یکجانبه نمیبیند. در مقابل این رفتار اروپاییها اما ایران به جای تن دادن به خواستهای جدید آژانس که میتواند به عنوان یک رویهای جهت طرح ادعاهای بیشتر و بازرسیهای بدون چارچوب باشد، محرکهای حیاتی بلندمدت و کوتاه مدت ویژه خود را روی میز دارد که برای دستیابی به آنها، تمام قد و با نهایت ظرفیت سیاسی، مالی و تبلیغی خویش باید وارد کارزاری جدی شود. ایران پیشتر به عنوان کشوری که اغلب منافعش تحت تأثیر خروج یکجانبه امریکا از برجام نادیده گرفته شده، بخش زیادی از تعهدات برجامی خود را متوقف کرده و تنها به اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی و دسترسیهای دائم آژانس بر مراکز هستهایاش اکتفا کرده است. پروتکل الحاقی، مهمترین ابزار نظام پادمانهای آژانس است که به بازرسان آژانس دسترسی وسیعتری در بازرسیهای خود میدهد. براین اساس، بازرسان آژانس حق دارند در بازدیدهای سرزده، ۲ ساعت پیش از زمان بازدید، به کشور مقصد اطلاع دهند و براساس مفاد پروتکل، آن کشور نیز متعهد است مقدمات اداری سفر بازرسان - از جمله صدور روادید و تمدید آن - و دسترسی به محل مورد نظر را فراهم کند. مقامهای ایران در خلال مذاکرات هستهای اجرای داوطلبانه این پروتکل را پذیرفتند و وعده دادند چنانچه شرکای برجامی به همه تعهدات خود پایبند باشند، با تصویب آن در مجلس ایران، زمینه را برای دائمی کردن این نوع نظارت از سوی آژانس فراهم کنند.
قطعنامه شورای حکام تاثیر جدی بر شرایط کشور ندارد
سایت خبری نامه نیوز در گزارشی به بازتاب سخنان اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری پرداخته و آورد: معاون اول رییس جمهوری با اشاره به قطعنامه صادر شده از سوی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه جمهوری اسلامی ایران گفت: قطعنامه شورای حکام تاثیر جدی بر شرایط کشور ندارد. این جلسات و قطعنامه هایی که در ادامه آن صادر می شود، نقش تعیین کننده ای ندارند و کشور ما که سخت ترین فشارهای ناشی از تحریم ها را در ابعاد مختلف انرژی، تجارت، حمل و نقل و بانکی تحمل کرده ارزشی برای آن قائل نیست و این قطعنامه ها تاثیر جدی بر شرایط کشور نخواهد داشت. کشورهای غربی اصرار عجیبی دارند که فضای روانی را علیه ملت و کشور ایران ناامن نشان دهند، آنها میخواهند بار روانی تحریمها را همچنان زنده نگه داشته تا به نوعی مردم، سرمایه گذاران و تولید کنندگان کشور را نگران کنند. شرایط کشور سخت، پیچیده و دشوار است اما به معنای بن بست نیست و ما می توانیم از این مرحله به فضل الهی با سربلندی عبور کنیم.
تروئیکای اروپا در جایگاه موعظه ایران قرار ندارد
روزنامه ایران در گزارشی به بازتاب سخنان محمد جواد ظریف پرداخته و نوشت: محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با انتقاد از ناتوانی سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس از انجام تعهدات برجامی خود، آنها را همدست رئیسجمهور امریکا و نخستوزیر رژیم صهیونیستی دانست و تأکید کرد تروئیکای اروپا در جایگاه موعظه ایران قرار ندارد. محمدجواد ظریف در پیام توئیتری نوشت: «سه کشور اروپایی باید حفظ وجهه عمومی خود را متوقف کرده و باید شجاعت این را داشته باشند که آنچه را به صورت خصوصی پذیرفتهاند به طور علنی بیان کنند؛ شکست آنها در انجام حتی وظایف خودشان بر اساس برجام به دلیل ناتوانی کامل در مقاومت در برابر قلدری امریکا.» ظریف در ادامه افزود: «تروئیکای اروپا پشت نقابی که به چهره زدهاند، همدست ترامپ و نتانیاهو شدهاند و در جایگاه موعظه ایران قرار ندارند.»موضعگیری وزیر خارجه ایران کمی پس از بیانیه جدید دومینیک راب، هایکو ماس و ژان ایو لودریان، وزرای خارجه انگلیس، آلمان و فرانسه مطرح شد. سه قدرت اروپایی روز جمعه در برلین در بحبوحه افزایش تنشها میان ایران و امریکا دیدار و طی بیانیهای اعلام کردند: «سه کشور اروپایی به اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ که توسط آن برجام در سال ۲۰۱۵ مورد تأیید قرار گرفت پایبند هستند. اگر چه ما معتقدیم که برداشته شدن برنامهریزی شده تحریم تسلیحاتی سلاحهای متعارف در اکتبر آینده که در قطعنامه ۲۲۳۱ به آن اشاره شده پیامدهای زیادی برای امنیت و ثبات منطقه خواهد داشت.» آنها البته خواستار آن شدهاند که تحریمهای اتحادیه اروپا در زمیه صادرات تسلیحات و فناوری موشکی به ایران تا سال ۲۰۲۳ پابرجا باشند.» سه کشور اروپایی با بیان اینکه ما به اتفاق هم، به وضوح تأسف و نگرانیمان را درباره خروج امریکا از برجام و اعمال تحریمهای دوباره بر ایران ابراز کردهایم مدعی شدند: «باید به نگرانیهای مشترک درباره برنامه هستهای ایران، برنامه موشکهای بالستیک و فعالیتهای بیثبات کننده منطقهای در طولانی مدت پرداخته شود. در همین راستا ما معتقدیم که راهبرد فشار حداکثری به صورت مؤثر به این هدف کمکی نمیکند و به جای آن به مورد بازخواست قرار دادن ایران ادامه میدهیم در حالی که دیپلماسی و مذاکره را پیگیری میکنیم.»
ایران و اروپا در پیچ سخت برجام
سایت خبری فرارو در گزراشی نوشت: اروپاییها ادعا میکنند که هدف از صدور قطعنامه ترغیب ایران به همکاری کامل با آژانس است. اما اقدامات آنها نشان میدهد که آنها دنبال اهدافی فراتر از ترغیب ایران به همکاری با آژانس هستند. اندکی قبل از صدور قطعنامه، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در توئیتی قابل توجه به اروپاییها پیشنهاد کرد که قطعنامه صادر نکنند و به جای آن با ایران درباره بازرسی از سایتهای مورد نظر آژانس به تفاهم برسند. اما اروپاییها توجهی به پیشنهاد ظریف نکردند. ظریف توئیت کرده بود: «شورای حکام نباید اجازه دهد که دشمنان برجام، منافع عالی ایران را به خطر اندازند. سه کشور اروپایی که به وظایف خود در برجام عمل نکردهاند، نباید همدست (این کار) باشند. ما چیزی برای پنهان کردن نداریم. بازرسیهای آژانس در ایران طی پنج سال گذشته، از کل بازرسیها در تاریخ آژانس بینالمللی انرژی اتمی بیشتر بوده است. راه حل مبتنی بر توافق امکانپذیر است، ولی صدور قطعنامه آن را نابود خواهد کرد.»آلمان، فرانسه و بریتانیا بدون توجه به پیشنهاد ظریف، قطعنامه را صادر کردند. سپس اندکی بعد، وزرای خارجه این سه کشور بیانیهای صادر کردند که اهداف اروپا را برملا کرد. سه کشور اروپایی عضو برجام در این بیانیه، برای نخستین بار به طور رسمی و علنی از «تبعات بزرگ» رفع تحریمهای تسلیحاتی ایران در اکتبر آینده ابراز نگرانی کردند. در این بیانیه آمده است: «سه کشور اروپایی به اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ که از طریق آن برجام در سال ۲۰۱۵ تایید شد، متعهد هستند. با این حال، معتقدیم که رفع برنامهریزیشده تحریم تسلیحات متعارف سازمان ملل در اکتبر آینده که توسط قطعنامه ۲۲۳۱ مقرر شده، برای ثبات و امنیت منطقهای تبعات بزرگی خواهد داشت. ما یادآوری میکنیم که تحریمهای اتحادیه اروپا بر صادرات سلاحهای متعارف و فناوری موشکی، تا ۲۰۲۳ برقرار باقی خواهند ماند.»
خبرگزاری ایسنا به گفت و گو با حسین نوشآبادی نماینده ورامین در مجلس شورای اسلامی پرداخته و آورد: کلیه فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران با اطلاع و نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام شده و تمامی اقدامات در چارچوب تعهدات و در راستای حق قانونی و مسلم ما برای دستیابی به انرژی صلحآمیز بوده است. متاسفانه در چنین شرایطی دولتهای اروپایی نه تنها به تعهدات خود عمل نکرده که در موضوع سازوکار مالی موسوم به اینستکس گامی برنداشتند. اروپاییها در برجام متعهد به ایجاد سازوکاری برای تسهیل تجارت میان عوامل اقتصادی ایران و اروپا بودند که آن را عملیاتی نکردند. فرانسه، آلمان و انگلیس به جای فشار به جمهوری اسلامی ایران به تعهداتشان عمل کنند و شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم اجازه ندهد منافع مشروع ایران دستخوش زیادهخواهی آمریکا شود. این نماینده مجلس شورای اسلامی با تاکید مجدد بر اینکه قطعنامه شورای حکام مردود است، اضافه کرد: این اقدام با تعهدات آژانس و اتحادیه اروپا مغایرت دارد، قطعا اقدامی مناسب در واکنش به این تصمیم غیرمنطقی شورای حکام نشان خواهیم داد. ما چیزی برای پنهان کردن نداریم فعالیتهای هستهای ایران شفاف و زیر نظر بازرسان آژانس بوده و برخلاف اتهامات بیاساس و ادعاهای شورای حکام و آژانس، ما به تعهدات خود در پروتکل الحاقی و نظارتها عمل کرده لذا از حقمان عقب نشینی نخواهیم کرد و مقابل زیادهخواهیهای اروپا و آمریکا میایستیم.
رسانههای اصولگرا
ملت ایران راه مقاومت فعال را برگزیده و راهی به جز آن نیست
سایت خبری خبرآنلاین به بازتاب سخنان محمد باقر قالیباف پرداخته و آورد: سایت خبری خبرآنلاین: ملت ایران راه مقاومت فعال را برگزیده؛ این مطالبه قاطع ملت و مورد اجماع مسوولان است و مسیری جز این در ماههای آینده وجود نخواهد داشت. ظرف روزهای گذشته کشورهای غربی به ویژه آمریکا و متاسفانه از کشورهای اروپایی یک بار دیگر ماهیت غیر قابل اعتماد و خصمانه خودشان را به ملت ایران نشان دادند و برای چندهمین بار به همه ما ثابت کردند که برای حفظ حقوق و عزت ملت ایران و همچنین برای تضمین پیشرفت و آرامش ایران عزیز راهی به جز ایستادگی و مقاومت هوشمندانه و تدبیر و خردمندی انقلابی وجود ندارد. رفتار دشمن در این ایام گزینه مقاومت فعال را به عنوان یک گزینه راهبردی برای ملت ایران تبدیل کرده است که پشت سر آن اجماع کامل ملی و سیاسی وجود دارد و اراده ملت ایران ضامن و پشتیبان آن است. این امری است که من از همه کشورهای غربی و کسانی که پشت درهای بسته می نشینند و علیه ملت ایران توطئه میکنند میخواهم به آن توجه ویژه داشته باشند. رئیس مجلس با بیان اینکه مسئله دیگر مربوط به موضوع هستهای، تحولات اخیر و قطعنامه ای است که با صحنهگردانی آمریکا و رژیم صهیونیستی و با کارسازی کشورهای خیانتآلود اروپایی علیه جمهوری اسلامی در شورای حکام آژانس صادر شد. همه جهان دیدند که با وجود همه طراحیهایی که شده بود هیچ اجماع جهانی علیه جمهوری اسلامی شکل نگرفت و بلکه برخی قدرتهای بزگ آشکارا با این قطعنامه مخالفت کردند و ما اطلاع داریم بخش بزرگی از آنهایی که به این قطعنامه رای دادند تحت فشارهای سنگین از جانب آمریکا بودند. تصور باطل محافل صهیونیستی که پشت سر این طراحیها ایستادهاند این است که میتوانند با این طراحیهای کودکانه و به این امید که صفوف ملت و نظام در ایران رخنه و شکافی ایجاد شود با صدور قطعنامهها اولا قدرت ابتکار عمل و خلاقیت در چارچوب از ایران بگیرند و ثانیا ایران عزیز را وارد دالانی مذاکره و فشار مجدد بکنند تا شاید بتوانند به این وسیله هم بر مشکلات حاد داخلی خود سرپوش بگذارند و هم مجددا راهی به سوی باج خواهی های جدید و دستاندازی به ارکان و مولفه های ملی ایران خصوصا در حوزه نظامی و دفاعی باز کنند من با قدرت و صراحت عرض میکنم که امروز در بین مسوولان نظام جمهوری اسلامی در این باره که آمریکا و رژیم صهیونیستی قادر به دستیابی به هیچیک از اهداف خود در عرصه منطقهای و بینالمللی نیستند اجماع و اتفاق کامل وجود دارد و به هیچ وجه و هیچ شرایطی اجازه تخطی آژانس از چهارچوبهای قانونی داده نخواهد شد.
فرار رو به جلوی تروئیکای اروپایی
سایت خبری دفاع پرس در گزارشی آورد: آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش ماه پیش، ضمن اذعان به اینکه در حال انجام بازرسیهای بیسابقه از تأسیسات هستهای اعلامشده ایران است، اعلام کرد که خواستار بازرسی از اماکنی است که ممکن است در آنها در اوایل سال ۲۰۰۰ پژوهشهایی در مقیاس کوچک بر روی مواد هستهای انجام شده است. تروئیکای اروپایی (سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان) در راستای ادعای آژانس بینالمللی انرژی اتمی طی نشست شورای حکام، با استناد به گزارش ادعایی آژانس مبنی بر اجازه ندادن جمهوری اسلامی ایران برای دسترسی به چهار مکان، پیشنویش قطعنامهای را تنظیم کردند که ایران را به اجازه دادن برای همکاری کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی ملزم میکند. سرانجام سهشنبه ۲۷ خرداد ماه سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان بیانیهای با موضوع ادعایی «راستیآزمایی و نظارتِ ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی» منتشر کردند و ادعا کردند که اقدام آنها در کلیدزدن ساز و کار موسوم به «مکانیسم حل اختلاف» در برجام از سر حسن نیت بوده است. نکته جالب در بیانیه انگلیس، فرانسه و آلمان این بود که در حالیکه آنها بهعنوان سه کشور عضو برجام، به وظایف خود در این توافق عمل نکردهاند، جمهوری اسلامی ایران را به نقض برجام متهم کردند. پس از این بیانیه بود که جمعه (۳۰ خرداد) شورای حکام آژانس انرژی اتمی، قطعنامه پیشنهادی تروئیکای اروپایی علیه جمهوری اسلامی ایران را با ۲۵ رأی موافق، دو رأی مخالف و هفت رأی ممتنع تصویب کرد؛ در این قطعنامه از ایران خواسته شده است به تعهدات خود در چارچوب ان. پی. تی و پروتکل الحاقی کاملا پایبند باشد. بلافاصله پس از تصویب این قطعنامه، دشمنان نظام نتوانستند خوشحالی خود را پنهان کنند؛ «بنی گانتز» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در توییترش، از تصمیم آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره بازرسی برخی مکانها در ایران استقبال کرد و نوشت که جامعه بینالملل با پافشاری بر سیاست نظارت موثر، اقدامی بسیار خوب انجام داده است. «برایان هوک» نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران ضمن ابراز خرسندی از قطعنامه شورای حکام علیه ایران و با متهم کردن ایران به عدم شفافیت در زمینه فعالیتهای هستهای، مدعی شد که در صورتیکه ایران در مقابل آژانس سنگاندازی کند، انزوای خود را بیشتر خواهد کرد. همچنین «خالد بن سلطان» سفیر عربستان سعودی و نماینده این کشور در آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز از ادعاهای اخیر آژانس علیه ایران اعلام حمایت کرد. پس از این اتفاقات بود که «کاظم غریبآبادی» نماینده ایران در آژانس انرژی اتمی گفت که باید به این نکته مهم اشاره کنم که ما وضعیت موجود را دامی آمریکایی- اسرائیلی نیز تلقی میکنیم که ظرف دو سال گذشته نهتنها از هیچ تلاشی برای ویرانی برجام فرو گذار نکردند، بلکه از انواع فشارها بر آژانس، از جمله با ارائه ادعاهای واهی و بی اساس، استفاده کردند تا مسیر صحیح همکاریها را منحرف کنند.
باید اقدام متقابل کنیم
خبرگزاری مهر به گفت و گو با سید نظامالدین موسوی نماینده مردم تهران در مجلس پرداخته و آورد: موسوی با بیان اینکه دولت تلاش کرد که بین اروپاییها و آمریکا تفکیک قائل شود، تصریح کرد: حقیقت امر این است که اروپاییها همیشه به ویژه در مسائل راهبردی دنباله روی آمریکا هستند و نمیتوان بین آنها تفکیکی قائل شد. از همان ابتدا کاملاً مشهود بود که اروپاییها به دنبال خرید زمان و فرصتسوزی هستند، به گونهای که مدتی مسئله «اینستکس» را مطرح کردند و بعد هم ادعا کردند که یک کانال مالی جداگانهای را بین ایران و اروپا ایجاد میکنند اما مشاهده کردیم که این اتفاق محقق نشد.