تهران - ایرنا - در عین حالی که سیاست‌های منطقه‌ای آل سعود به ویژه در کشورهای عراق، سوریه و یمن شکست خورده است، مقامات سعودی فشارهای خود را بر مخالفان داخلی افزایش داده‌اند به حدی که این اقدام صدای رسانه‌های آمریکایی طرفدار دلارهای نفتی عربستان را نیز درآورده است.

روزنامه "واشنگتن‌پست" در این باره نوشت که ولیعهد سعودی هزاران خانواده و شهروند عربستانی را به دلیل احتمال پیوستن آنها به صف مخالفانش در خارج، ممنوع‌السفر کرده و همچنین لایحه محاکمه "محمد بن نایف" ولیعهد سابق عربستان را به اتهام فساد آماده می‌کند.

این روزنامه در گزارشی به قلم "دیوید ایگناتوس" افزود: بن سلمان هزاران سعودی را فقط به این دلیل که به احتمال بازگشت آنها به کشور و پیوستن آنها به معارضان در خارج شک دارد، ممنوع‌السفر کرده است.

واشنگتن پست به نقل از یک پزشک عربستانی مقیم کانادا به نام "خالد الجبری" نوشت: "گروگان‌گیری ابزاری برای تثبیت قدرت محسوب می‌شود". الجبری در همین راستا، به بازداشت برادر و خواهرش "عمر" و "ساره" و ممنوع‌السفر شدن دیگر اعضای خانواده‌اش در عربستان در سال ۲۰۱۷ اشاره کرده است.

طبق گفته الجبری، ولیعهد سعودی با بازداشت خواهر و برادرش سعی دارد از پدرشان حق‌السکوت بگیرد و او را برای بازگشت به کشور و روبرو شدن با اتهامات "دروغین" مبنی بر دست داشتن در پرونده‌های فساد تحت فشار قرار دهند.

واشنگتن‌پست به نقل از مسئولان آمریکایی آشنا به مسائل سعودی نوشت: محمد بن‌ سلمان ولیعهد سعودی از اختیارات و قدرت خود برای ممنوع‌السفر کردن بسیاری از خانواده‌های عربستانی استفاده می‌کند. او تلاش می‌کند کرسی پادشاهی را از پدر "مریضش" تا پایان سال‌جاری میلادی به ارث ببرد.

این روزنامه آمریکایی نوشت، بارزترین خانواده‌هایی که ممنوع‌السفر شده‌اند، خانواده شاه پیشین عربستان یعنی "عبدالله بن عبدالعزیز" است که در بین آنها ۲۷ نفر از دختران و پسران ملک عبدالله و حدود ۵۷ نوه وی ممنوع‌السفر شده‌اند.

منبع مذکور تصریح کرد، "متعب"، "مشعل" و "ترکی" از فرزندان ملک عبدالله یا بازداشت شده‌اند یا این‌که در بازداشت خانگی به سر می‌برند و تمامی فرزندان‌شان ممنوع‌السفر شده‌اند.

به نوشته واشنگتن‌پست، حدود ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ نفر از خانواده‌های بازداشت‌شدگان سابق در هتل "ریتز کارلتون"، با وجود بسته شدن پرونده‌های‌شان، در حال حاضر ممنوع‌السفر هستند.

مهمترین مشکل کنونی و اصلی عربستان فرو رفتن در باتلاق یمن و هزینه سرسام‌آور تجاوز به این کشور، تامین هزینه‌های گروه های تروریستی در سوریه، عراق، لیبی و لبنان، مشکلات مدیریتی و در راس همه اینها خیز بن سلمان برای رسیدن به تخت شاهی به هر قیمتی از جمله دستگیری و تحت تعقیب قرار دادن خاندان سعودی و مخالفان می‌باشد.

دخالت‌های عربستان در امور کشورهای اسلامی از سال‌های گذشته ادامه دارد، ولی از سال ۲۰۱۵ که محمد بن سلمان ابتدا وزیر دفاع سعودی و سپس در سال ۲۰۱۷ ولیعهد این کشور شد، این مساله تشدید شده و وی با تحمیل جنگ به یمن در سال ۲۰۱۵ (ششم فروردین ۱۳۹۴) و اتخاذ تصمیمات غیرعقلانی نه تنها عربستان را بلکه منطقه را با مشکل مواجه کرد، مشکلاتی که دود آن بیشتر به چشم آل سعود و عربستانی‌ها و مردم منطقه رفت.

 محمد بن سلمان از زمان روی کار آمدن در عربستان از سال ۲۰۱۵ عزم خود را برای رسیدن به تخت شاهی در این کشور جزم کرده و در این راه هر کاری که توانست انجام داد، از کشتن مخالفان گرفته تا بازداشت اعضای خاندان سعودی و دیگر مخالفان این کشور به هر بهانه‌ای که این اقدامات در ماه‌های اخیر با شیوع و به بهانه «ویروس کرونا» در این کشور افزایش یافته است.

بازداشت ۱۱ شاهزاده سعودی و اقامت اجباری آنها در لابی یکی از هتل‌های ریاض در آذر ماه سال ۹۶ که پس از چند روز با پرداخت پول‌های کلان از سوی شاهزاده‌های سعودی به بن سلمان آزاد شدند، قتل فجیع "جمال خاشقچی" خبرنگار مخالف سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول که در دهم مهر ماه  سال۹۷ روی داد، قتل سرلشکر "عبدالعزیز الفغم" که به مدت ۳۰ سال محافظ شخصی "عبدالله بن عبدالعزیز" شاه پیشین عربستان بوده در هفتم مهرماه سال جاری و تهاجم همه جانبه به کشور یمن و کشتار بیش از یکصد هزار یمنی مظلوم، تنها قسمتی از برنامه‌های مخوف بن سلمان برای فرو نشاندن شهوت قدرت و زمینه‌سازی برای رسیدن به پادشاهی عربستان است.

از بازداشت‌های صورت گرفته در ماه‌های اخیر از خاندان سعودی که به دستور مستقیم بن سلمان صورت گرفته، بازداشت «احمد بن عبدالعزیز» و «محمد بن نایف» و جمعی از شاهزاده‌های ارشد خاندان سلطنتی عربستان توسط دستگاه امنیتی بن سلمان در ۱۷ اسفند ماه سال گذشته (۹۸) می‌باشد، که حکایت از خیز بلند شاهزاده پراشتها و کم‌تجربه سعودی برای نشستن بر تخت شاهی عربستان دارد. همچنین در ۲۵ اسفند ماه سال گذشته ۲۹۸ مقام دولتی، نظامی و پلیس عربستان با ادعای فساد به قرنطینه سیاسی فرستاده شدند.

اقدامات خشونت‌بار بن سلمان ولیعهد سعودی از ابتدای روی کار آمدن در سال ۲۰۱۵ و به ویژه در ماه‌های اخیر که با سکوت کشورهای غربی به ویژه آمریکا همراه است، نشان می‌دهد که وی عزم خود را برای نشستن بر تخت شاهی عربستان جزم کرده و در این راه از هیچ اقدامی به ویژه استفاده از شمشیر فروگذار نیست.

اقدامات بن سلمان در عربستان به ویژه در روزها و ماه‌های اخیر نشان می‌دهد که وی شمشیر را نه تنها برای مخالفان خود، بلکه برای تمامی خاندان سعودی از روبسته است، شمشیری که به نظر می‌رسد گردن هیچ مخالفی از کنار آن سالم رد نخواهد شد.

به اعتقاد کارشناسان مسایل منطقه، اقدامات چند ساله بن سلمان و صحنه‌گردانی وی نشان می‌دهد که ولیعهد عربستان به جای ایجاد ثبات در این کشور و مقابله با مشکلات مدیریتی موجود به دنبال دستیابی به تاج و تخت در این کشور به هر قیمتی است.

اوضاع احوال این روزهای خانواده سلطنتی عربستان نشان می‌دهد که بن سلمان به هیچ قاعده و اصولی پایبند نیست و وی با بی‌رحمی تمام عزم خود را با حمایت‌های خارجی به ویژه طناب پوسیده «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا که پایش روی پوست خربزه است، برای رسیدن به تخت شاهی عربستان جزم کرده است، تختی که به هیچ کس وفا نکرده است.