به گزارش ایرنا ژاپن از جمله کشورهای منطقه است که دارای اتحاد نظامی با آمریکا است اما این اتحاد برایش مشکلات زیادی نیز ایجاد کرده و باعث اعتراضات گسترده شده است.
وجود بیش از ۵۰ هزار نظامی آمریکایی که دربرخی موارد مرتکب جرایمی شده و هرگز به مجازات هایی که شایسته است نرسیده اند و ساخت پایگاه های نظامی در اقصی نقاط این کشور برای توکیو دردسرساز شده است.
پایگاهی که آمریکا در حال ساخت آن در اوکیناواست باعث رنجش مردم محلی شده است به رغم اعتراض های گسترده و حتی مخالفت فرمانداری اوکیناوا ، دولت ژاپن کماکان با همراهی آمریکا این طرح را به پیش می برد.
ژاپن به واسطه آنچه تهدیدهای نظامی از سوی چین و یا کره شمالی می خواند ، به خریدهای تسلیحاتی از آمریکا روی آورده ولی هیچوقت به شکلی که اعلام می کند از سوی کشورهای ذی ربط تهدید نشده است.
شاید همین انتقادهای گسترده بود که نهایتا «کونو تارو» وزیر دفاع این کشور را بر آن داشت که به خاطر هزینه بالای استقرار سامانه موشکی دفاعی آجیس از آمریکا، عذرخواهی کند.
احزاب سراسر ژاپن با انتشار بیانیه هایی وزارت دفاع و دولت را مسئول هزینه های سنگین دفاعی و خریدهای تسلیحاتی از آمریکا می دانند که ضرورتی هم نداشته است.
روزنامه نیکی می نویسد که اگر بخاطر شرایط جغرافیایی ژاپن، این کشور بخواهد این سامانه موشکی دفاعی آمریکایی را آرایش دهد باید نزدیک به ۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار هزینه کند توکیو پیش از این یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار اختصاص داده بود.
مخالفت مردم مناطق مختلف ژاپن با اتحاد نظامی این کشور با آمریکا در سال های اخیر افزایش یافته است و این یکی از اصلی ترین چالش های دولت برای ادامه خریدهای تسلیحاتی از آمریکا به حساب می آید آن هم در شرایطی که اقتصاد ژاپن وارد دوره رکود شده است.
«دا جی گانگ» کارشناس مسایل منطقه در چین می گوید که تعلیق این برنامه و خودداری از استقرار این سامانه موشکی آمریکایی می تواند بسیاری از راهبردهای دفاعی و نظامی ژاپن را تغییر دهد.
او با اشاره به موج مخالفت های مردمی و حزبی در ژاپن با این برنامه خاطر نشان کرد: ظاهرا سیاست های نظامی و دفاعی ژاپن با چالش مواجه است و دولت نیز در کنار وزارت دفاع زیر انتقاد شدید قرار گرفته است.
وی بر این باور است که کیفیت همکاری های نظامی و تسلیحاتی ژاپن با آمریکا در حال تغییر است اما اینکه این شرایط دایمی باشد بسختی می توان درباره آن اظهار نظر کرد زیرا شرایط و دولت ها تغییر می کنند و در آینده ممکن است تصمیمات دیگری درباره این نوع همکاری ها گرفته شود.
روزنامه ژاپن تایمز درباره سپر موشکی آجیس می نویسد: قرار بود این سامانه موشکی پیشرفته در مناطق آکیتا و یاماگوچی ژاپن مستقر شود اما شورای امنیت ملی ژاپن بزودی لغو این برنامه را به صورت رسمی اعلام خواهد کرد.
وزیر دفاع ژاپن بتازگی اعلام کرد که استقرار این سامانه موشکی منتفی است اما روزنامه می نویسد که مقام هایی از آمریکا با توکیو دراین باره رایزنی کرده اند و پیش بینی نمی کرده اند که استقرار این سامانه موشکی به طور کلی منتفی شود.
گزارش خاطر نشان کرده است که ظاهرا دولت ژاپن برای استقرار این سامانه موشکی به بهانه مقابله با تهدید موشک های بالستیک کره شمالی ، با آمریکا هم نظر و همگام نیست.
این کشور هچنین برنامه راهبرد امنیتی خود را در سال ۲۰۱۳ میلادی اعلام کرده بود اما با نظرداشت تحولات منطقه ای و جهانی قصد دارد این برنامه را دوباره مورد تجدید نظر قرار دهد.
بررسی ها نشان می دهد که استقرار چنین سامانه دفاعی موشکی برای ژاپن بسیار پرهزینه خواهد بود و برای این منظور و رفع نقایص فنی و اشکالات موجود به ۱۰ سال زمان و میلیاردها دلار سرمایه نیاز است.
وزارت دفاع ژاپن از سوی مسئولان دو منطقه یاد شده به دلیل اینکه بدرستی با مساله استقرار این سامانه موشکی برخورد نکرده مورد انتقاد قرار گرفته و کونو نیز از مقام های ذی ربط این مناطق عذرخواهی کرده است.
گزارش روزنامه ژاپنی حاکی است که این اتفاقات باعث شده است تا اعتماد عمومی در ژاپن به وزارت دفاع خدشه دار شود.