«سرگئی میخییف» امروز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا در مسکو با بیان اینکه سه کشور اروپایی تحت فشار شدید آمریکا قرار دارند، اضافه کرد: به تصویب رساندن قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام نشانگر این واقعیت است که تروئیکای اروپا تسلیم فشارهای واشنگتن در اجرای سیاست های ضدایرانی شده است.
وی در تشریح قطعنامه شورای حکام گفت: هر چند که این قطعنامه الزام آور نیست اما احتمال ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت را در آینده بوجود میآورد.
قطعنامه تروئیکای اروپا علیه ایران، بهرغم مخالفت جدی چین و روسیه در نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه به تصویب رسید.
در این قطعنامه سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه با حمایت آمریکا خواستهاند ایران به ممانعت از دسترسی بازرسان آژانس به دو سایت هستهای کشور پایان دهد و با آنها به طور کامل همکاری کند. مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز درآخرین گزارش خود به شورای حکام درباره ایران، به تبیین آخرین فعالیتهای هستهای ایران پرداخت.
رییس مرکز فناوری های سیاسی روسیه گفت: این قطعنامه در حالی به تصویب رسید که ایران کمال همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی را داشته و بازرسان آژانس هزاران ساعت در مراکز هسته ای ایران بازرسی کرده و موردی که نشانگر انحراف ایران از برنامه هسته ای صلح آمیز باشد، در این کشور نیافته اند.
وی ادامه داد: اما با این وجود کشورهای غربی برای خوشایند آمریکا و فراهم آوردن شرایط برای فشار بر ایران در شورای امنیت، قطعنامه ای علیه این کشور تدوین و ارائه کردند.
به گفته کارشناس روس، تروئیکای اروپایی که در دو سال اخیر نتوانست به وظیفه و تعهد برعهده گرفته در عملیاتی کردن اینستکس عمل کند، حق اخلاقی برای مطرح کردن قطعنامه را نداشت و به همین دلیل روسیه و چین با آن مخالفت کردند.
میخییف افزود: هدف دیگر کشورهای غربی از تنش آفرینی پیرامون برنامه هسته ای ایران، نشان دادن فضای متشنج پیرامون ایران است تا یک بار دیگر نقش تحریم ها را در ایران پررنگ کرده و از سرمایه گذاری گسترده خارجی در این کشور جلوگیری کنند.
رییس مرکز فناوری های سیاسی روسیه معتقد است که در این شرایط ایران چند گزینه در پیش دارد که ادامه همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی از آن جمله است.
وی افزود: گزینه دیگر این است که ایران همکاری با آژانس را متوقف می کند و بطور کامل خواسته های آن را براورده نکند.
میخییف به عنوان گزینه سوم به رد خواسته آژانس بین المللی انرژی اتمی برای بازرسی از دو سایت هسته ای اشاره کرد و افزود: در این حالت ایران همکاری با آژانس در موارد دیگر را ادامه می دهد.
به عقیده کارشناس روس، گزینه اول در شرایط کنونی درست است زیرا که ایران با اجازه بازرسی از دو سایت هسته ای خود دستاویز مخالفان برجام را برای فشار بیشتر بر تهران از آنها می گیرد و چنین گزینه ای می تواند از تنش ها پیرامون برنامه هسته ای ایران بکاهد.
وی تصریح کرد که تمام اقدامات باید برای جلوگیری از صدور قطعنامه ای ضدایرانی در شورای امنیت تمرکز یابد زیرا ترامپ برای افزایش شانس خود در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بویژه در شرایط کنونی که اعتراضات یک ماه اخیر احتمال شکست وی را بیشتر کرده است به هر وسیله ای برای نجات خود متوسل می شود.