قاچاق مواد مخدر سوغات شومی است که هزینه های مادی و معنوی زیادی به استان کرمان تحمیل میکند و به رغم مبارزه همه جانبه و بی امان مسئولان و نیروهای جان برکف امنیتی و انتظامی این معضل هنوز در صدر چالش های این استان قرار دارد.
علل و عواملی همچون فضای جغرافیایی مناسب برای فعالیت قاچاقچیان مواد مخدر، فقر، محرومیت و بیکاری، حضور اتباع بیگانه، سودآوری سرشار قاچاق و افزایش تقاضا، قاچاق مواد مخدر علی رغم همه خطرات جانی و مالی جذابیت زیادی برای قاچاقچیان دارد.
طی سالهای اخیر با اتخاذ روش های موثر مبارزه با قاچاق مواد مخدر و همچنین تقویت لجستیکی نیروهای خط مقدم مبارزه مواد مخدر، عرصه بر قاچاقچیان تنگ تر شده و افزایش کشفیات نشان دهنده عزم و اراده جدی با این بلای خانمان سوز در استان کرمان است.
هرچند دیار کریمان هزینه های انسانی و مادی زیادی در راه مبارزه با قاچاق مواد مخدر می پردازد، اما به صورت شایسته از مزایای آن برخوردار نیست که مسئولان ذیربط باید نگاه ویژه ای در این حوزه به این استان داشته باشند.
افزایش ۲۹ درصدی کشفیات مواد مخدر در کرمان
فرمانده انتظامی استان کرمان گفت: سال گذشته میزان ۱۴۷ تن انواع مواد مخدر در این استان کشف و ضبط شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن ۳۲ درصد افزایش داشته است که ۸۲ درصد از این مواد توسط نیروهای انتظامی استان کشف شده و ۲۹ درصد افزایش کشفیات را شاهد هستیم.
سردار عبدالرضا ناظری افزود: از مجموع مواد مخدر کشف شده، ۸۴ درصد تریاک با افزایش ۲۹ درصدی، ۱۱ درصد حشیش با افزایش پنج درصدی، چهار درصد هرویین و مرفین و یک درصد مربوط به شیشه بوده که افزایش کشفیات شیشه نگران کننده است و باید خانواده ها، والدین و دستگاه های پیشگیری در کنار اقدامات مقابله ای با ما همکاری کنند.
وی اظهار داشت: در سال ۹۸ تعداد ۱۲۴ عملیات و ۳۵ درگیری مسلحانه با قاچاقچیان مواد مخدر انجام گرفته که ۱۸۲ باند مواد مخدر منهدم شد و بیش از ۶۰ قبضه انواع سلاح کشف و بیش از ۲هزار خودرو در همین رابطه توقیف شده است.
فرمانده انتظامی استان کرمان بیان کرد: در سال گذشته ۱۳ نفر از اشرار و قاچاقیان مواد مخدر حذف یا مجروح شدند و در راستای حفظ آرامش جامعه و برخورد با معضل شوم مواد مخدر، سه نفر از همرزمان ما شهید و شش نفر مجروح و جانباز شدند.
وی ادامه داد: طی مدت یاد شده ۱۲ درصد افزایش دستگیری قاچاقچیان، هفت درصد خرده فروشان و توزیع کنندگان مواد مخدر و ۱۸ درصد دستگیری معتادان با افزایش روبرو بوده و و نیز در سه ماه ابتدای سال جاری نیز افزایش ۱۰۰ درصدی نسبت به مدت مشابه در کشفیات مواد مخدر داشتیم که در ۱۰ سال گذشته بی سابقه بوده است.
سردار ناظری با بیان اینکه استان کرمان در سال گذشته رتبه دوم کشور را در کشفیات مواد مخدر داشته تاکید کرد: این استان خط مقدم مبارزه با مواد مخدر است و نیروی انتظامی تحرک داخلی خود برای مقابله با مواد مخدر با رویکرد پیشگیری را آغاز کرده تا بیشترین اثرگذاری را با کمترین هزینه ها داشته باشیم.
وی تصریح کرد: برخورد با اموال قاچاقچیان ضربه به پیکره اقتصادی آنها است و موجب می شود که قاچاق و فروش مواد مخدر برای آنها صرفه اقتصادی نداشته باشد که این امر باید به صورت ویژه مورد توجه قرار گیرد.
فرمانده انتظامی استان کرمان افزود: از شمال تا جنوب استان کرمان درگیر تردد کاروانهای قاچاق مواد مخدر است و راهاندازی بیش از ۳ هزار و ۶۰۰ کارگاه تولید شیشه در کشورهای همسایه زنگ خطری برای ما محسوب می شود.
وی تاکید کرد: حضور بیش از ۳۵۰ هزار نفر اتباع بیگانه، سکونت خردهفروشان در حاشیه شهرها، گرایش بانوان به مصرف مواد مخدر و افزایش جرائم امنیتی متاثر از قاچاق مواد مخدر مسائلی است که استان کرمان را تهدید میکند.
ضرورت تقویت بنیه دفاعی حوزه انتظامی کرمان و استانهای همجوار
سردار ناظری بیان کرد: تجدید نظر در قوانین مبارزه با مواد مخدر، تشکیل پایگاه اطلاعاتی و عملیاتی مشترک بین استان های کرمان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان، تشکیل پایگاه اطلاعاتی و عملیاتی مشترک بین استان های کرمان، خراسان جنوبی و یزد، امکان بهره برداری از تیم آتش هوانیروز، راه اندازی و بهره برداری از سیاست پهپاد شناسایی و مهاجم، واگذاری تجهیزات فنی موردنیاز، راه اندازی دسته های رزمی بسیج در شهرستان های درگیر، تجهیز ایست و بازرسی های موجود استان، واگذاری جلیقه های ضد گلوله و لباس مخصوص کویر و اختصاص دوربین دید در شب عینکی از درخواست ها و نیازهای نیروی انتظامی در استان کرمان در راستای مبارزه با مواد مخدر است.
وی افزود: نیازمند بسیج همه مسئولان و نهادها هستیم تا اجازه ندهیم رشد کشفیات و رشد ترانزیت در استان کرمان با رشد تعداد معتادان به مواد مخدر صنعتی همراه نباشد که در غیر این صورت با آسیبهای زیادی مواجه میشویم.
قانون جامع مبارزه با مواد مخدر تصویب شود
رییس کل دادگستری استان کرمان گفت: در مجموع کرمان به عنوان سپر دفاعی کشور در امر مبارزه و مقابله با مواد مخدر به شمار می رود و این در حالی است که در برنامه و بودجههای ستاد متناسب با جایگاه و تلاشها دیده نمیشود.
یدالله موحد افزود: استان کرمان در مسیر قاچاق و ترانزیت انواع مواد مخدر و روانگردان است و بالغ بر ۶۰ درصد مواد مخدر ورودی به کشور از پهنای این استان عبور می کند و این منشاء بسیاری از اقدامات خشونت بار است.
وی با بیان اینکه ۶۱ درصد زندانیان استان کرمان در سال ۹۸ مرتبط با مواد مخدر بودند تصریح کرد: حجم مبارزه و ماندگاری محکومان مواد مخدر در زندانهای استان کرمان موجب افزایش جمعیت کیفری در زندانها شده و این موضوع برنامه های کاهش جمعیت کیفری را با مشکل مواجه کرده است.
رییس شورای قضایی استان کرمان اظهار داشت: قضات رسیدگی کننده به جرائم مواد مخدر در حال حاضر ستاد مبارزه با موادمخدر را تنها به عنوان یک نهاد مسئول در جمعآوری و فروش اموال توقیفی و ضبطی میشناسند و نقش ستاد را در سیاستگذاری و تقویت برخوردهای قضائی بسیار کمرنگ می بینند و ستاد را یاور و معین دستگاه قضائی نمیدانند.
موحد با بیان اینکه سیاست جنایی برخورد با جرائم مواد مخدر نیاز به بازنگری دارد تاکید کرد: تعدیلهایی که در مجازات مصادره کل اموال قاچاقچیان مواد مخدر در سال ۸۹ صورت گرفته و تغییرات در شیوه دادرسی پرونده های مواد مخدر مقرر در آئین دادرسی کیفری جدید از قاطعیت و سرعت در برخورد کیفری سرکوبگرانه میکاهد و این سیاستها باید مورد تجدید نظر قرار گیرند.
رییس کل دادگستری کل استان کرمان ادامه داد: تدوین و تصویب قانون جامع مبارزه با مواد مخدر و سیاست جنایی اختصاصی این جرائم و تفکیک آن از جرایم عمومی یک ضرورت است و غفلت از آن، زیانهای جدی و غیرقابل جبرانی را به جامعه وارد می کند.
وی بیان کرد: تشکیل بانک اطلاعاتی جامع کشور به شکل قابل دسترس برای قضات و نهادهای متولی مبارزه برای قاچاق مواد مخدر بسیار ضروری و تدارک امکانات و ایجاد هماهنگیهای لازم برای اجرای ماده ۱۳ قانون مبارزه با مواد مخدر یک شرط لازم برای مبارزه با خرده فروشان مواد مخدر است.
موحد گفت: چرخه فعلی ترک اعتیاد اجباری موضوع ماده ۱۶ قانون مبارزه با مواد مخدر به لحاظ اینکه مراقبت بعد از خروج از مرکز عملی شده ناقص و اجرای آئین نامه مراقبت بعد از خروج مصوبه ریاست قوه قضائیه معطل مانده و حمایت اجرایی ندارد، بازگشت مجدد این افراد موجب هدر رفتن هزینه می شود.
وی اظهار داشت: باید مشوقات جدی برای ماموران کاشف در نظر گرفته شود تا ماموران تمام توان فکری و عملیاتی را صرف شناسایی کنند و در کنار آن برای شناسایی و دستگیری عوامل اصلی قاچاق مواد مخدر حق الزحمه ویژه در نظر گرفته شود تا مبارزه به سمت سرباندها سوق داده شود.
رییس کل دادگشتری کل استان کرمان تصریح کرد: برنامه های محله محور و به کارگیری تمامی ظرفیتهای مردمی، مذهبی و بسیج را یکی از شیوههای پیشگیری و مقابله با اعتیاد و تودیع مواد مخدر است.
وی افزود: مدیریت، کنترل بازار و مصرف مواد مخدر در داخل کشور و انقطاع بین عرضه کننده و مصرف کننده اجتناب ناپذیر است و در صورتی که این ارتباط قطع شود، تقاضای مصرف نیز وجود داشته باشد، عرضه مورد مصرف خود را مییابد و تمام اقدامات مقابلهای نیز خنثی می شود و تاکنون نیز این موضوع رخ داده است.
کرمان خط مقدم مبارزه با مواد مخدر است
دبیر ستاد مبارزه با مواد مخدر استان کرمان با اشاره به مبارزه بی امان با قاچاقچیان مواد مخدر در استان گفت: از ابتدای امسال تاکنون حدود ۴۸ تن مواد مخدر در این استان کشف شده است.
محمدرضا انارکی محمدی افزود: مواد مخدر هم به افرادی که مصرف می کنند و هم به نیروهای مبارزه با مواد مخدر خسارت وارد می کند ضمن آنکه آسیب های اجتماعی زیاد آن را هم نباید دست کم گرفت.
وی تاکید کرد: این استان خط مقدم مبارزه با مواد مخدر است و تاکنون بیش از ۵۰۰ شهید و یک هزار نفر جانباز در امر مبارزه با مواد مخدر تقدیم کرده است.
دبیر ستاد مبارزه با مواد مخدر استان کرمان ادامه داد: حدود ۸۰۳ نوع مواد مخدر به اسم های مختلف وجود دارد و بیشتر مواد مخدر کشف شده در استان کرمان سنتی است و در افغانستان تولید شیشه نیز انجام می شود.
وی با اشاره به اجرای طرح یاری گران در مدارس اظهار داشت: این طرح از سال گذشته در استان با هدف آگاه سازی و مصون سازی دانش آموزان در برابر آسیب های مواد مخدر در حال اجراست.
وی افزود: از بین دانش آموزانی که اعتیاد دارند ۳۳ درصد آنها اظهار داشتند که مهارت نه گفتن را نداشتند و ضمن آنکه برخی از دانش آموزان نمی دانستند که با مصرف یک یا ۲ بار مواد مخدر معتاد شوند.
انارکی محمدی با تاکید بر این مطلب که پیشگیری اولویت اصلی ستاد مبارزه با مواد مخدر است، تاکید کرد: هر چه در حوزه درمان و پیشگیری از اعتیاد تلاش کنیم، هنوز جای کار دارد زیرا در این حوزه مشکلات و معضلات زیادی وجود دارد.
وی گفت: ضربه زدن به بنیان های اقتصادی قاچاق مواد مخدر یکی از اولویت ها است زیرا اگر در این حوزه موفق شویم، قاچاقچیان را فلج کرده و امکان ادامه کار آنها را از بین می برد.